Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/7176989 www.bgdnes.bg

Рататуй на фурна

Необходими продукти:

1патладжан

2 тиквички

2 червени чушки

1 глава лук

2 домата

3 скилидки чесън

7 с.л. зехтин

1/2 ч.л. сол

50 мл сметана

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на филийки. Посолете го и го оставете за около 20 минути в наклонена тавичка, за да се отцеди горчивият сок. След това изплакнете и подсушете върху кухненска хартия. Изпържете шайбите в 3 с.л. сгорещен зехтин от двете страни, докато станат със златиста коричка.

Нарежете тиквичките, лука и чушките на шайби. Доматите обелете от ципата и също нарежете на кръгчета. Нарежете чесъна на ситно и го смесете с 1 с. л. зехтин. Сложете в тиган и след като се затопли, задушете доматите. Добавете 70 мл вода и оставете да покъкри на тих огън 5 минути. Готовата смес разстелете в тавата, в която ще печете зеленчуците.

Реклама

Върху нея подредете зеленчуци, като ги редувате - патладжан, чушка, тиквички. Поръсете със зехтин и сол. Покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна за 20 минути на 200 градуса.

Махнете фолиото и запечете за още 5 минути. Накрая полейте със сметаната, докато зеленчуците са още топли.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама