Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14682489 www.bgdnes.bg

Христо Мутафчиев ГНЕВЕН: Парите за култура не са смешни, а жалки!

Зад новия министър съм, дано успее да се справи

Кой е той

Христо Мутафчиев е театрален, филмов и телевизионен актьор, от 2005 г. е шеф на Съюза на арстистите в България. Роден е през 1969 г. в Карлово. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ. Има редица роли в телевизионни филми, сред които са в сериалите "Дунав мост", "Клиника на 3 етаж", "Огледалото на дявола", както и в телевизионните продукции "Най-важното в живота" и "Църква за вълци". Член е на Обществения съвет към министъра на културата на Република България от 2014 година.

- Г-н Мутафчиев, ще има ли протести на културните дейци в България? Съобщено бе, че бюджетът за култура ще падне от 1 процент до 0.5% от брутния вътрешен продукт - БВП.

Реклама

- Ако продължат така нещата, през октомври актьорите ще излязат площада и ще кажат: "Ние днес няма да играем". Според данни на НСИ културните институции са допринесли за 6% от брутния вътрешен продукт на страната за 2021 година. Същевременно като бранш култура ние получаваме 0,5% от бюджета. Това е некоректно, неморално, цинично, престъпно и криминално.

Да вметна само, че този бюджет никога не е бил 1 процент. Това бяха само смели приказки на депутати от различни парламентарни групи. Как точно са го изчислили, никой не знае и никой няма да ни каже. Как ще се борят за 1 процент от БВП за култура? Никога в бюджета на републиката не е бил залаган 1 процент за култура. Всъщност винаги е бил 0,5 или 0,6 процента. Всичко останало е неуспешен пиар на партиите.

- Казахте, че до 1 октомври всички театри, музеи и галерии ще фалират. Как така, нали са пълни салоните?

- Тези, които минат на дефицит, логично ще фалират. Проблемът е, че всички такива институции в страната май сме така. Просто ситуацията го предполага. Наблюдавам посещението в театрите. Хората намаляват, свиват се, нямат пари за култура. Просто оцеляват. Това е смешно, защото една нация оцелява благодарение на образованието и на културата. Една нация е велика, когато за нея работят просветени хора и оценяват това, което се прави за културата. Няма значение какво е то. Важното е да се надгражда. Ден след ден, век след век.

- Новият министър дали ще успее да се справи и да защити по-добър бюджет за културата?

- Новата субсидия за култура не е смешна, а е направо жалка. Аз познавам министър Кръстьо Кръстев. Той е много стойностен човек. Надявам се, че ще успее да се справи със ситуацията, колкото и неприятна да е тя в момента. Той е човек, който познава всички аспекти на нашия сектор - както театър и кино, така и всякакви други видове изкуства. Той знае как да мотивира исканията си към Министерството на финансите. Разбира се, ние ще му помагаме от всички страни, доколкото можем. Аз лично съм зад него.

Реклама

- Миналата седмица актьорът Филип Аврамов заяви пред "България Днес", че по време на кризи страдат най-вече културата и образованието. Съгласен ли сте?

- Това е така, да. Именно в такива моменти на криза държавата трябва да си влезе в ролята на регулатор и да се погрижи за тези сектори, които са ударени от такъв тип кризи. Без култура и образование заникъде не сме. Няма държава, която да просперира без култура и образование. Това трябва да стигне някак си до хората, които управляват.

- Субсидиите за театрите бяха увеличени от 3 лв. за място на 4,50 за място. Това все пак е напредък за българската култура, не е ли така?

- Така е, да. Само че това бе прието не от сегашното правителство, а от служебния министър на културата Найден Тодоров. Иначе, ако питате мен, субсидиите трябва да станат около 7 лева за място, а не 4,50.

- Госпожа Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата в България, каза, че културата никога не е била приоритет у нас, а се финансира остатъчно. Приемате ли това заключение?

- Диана Андреева е много мъдра жена и аз й вярвам. Прави много хубави анализи на културния сектор и щом тя казва, че е така, значи е така.

- Вашето виждане за бъдещото развитие на културата в България какво е?

- Моето виждане е да направим поне 1 процент от брутния вътрешен продукт, тоест културният сектор да получава този 1 процент, за да може да се развива и да надгражда. И не е въпросът само да ги искаш тези пари, а трябва да мотивираш за какво ти трябват и как ще ги оползотвориш, разбира се. Защото ако не си готов да ги оползотвориш, трябва да ги върнеш на бюджета. А това е загуба за културата. Аз съм убеден, че настоящият министър на културата ще се справи и му помагам, доколкото мога.

- Има ли опасност някоя от културните ни институции да престане да функционира, ако министърът все пак не се справи според вашите критерии?

- Има опасност всички те да престанат да функционират. Ако вървят така нещата, до 1 октомври театрите, музеите и галериите може да са фалирали. Това със сигурност ще стане при сегашните начини на финансиране. Просто заради липса на пари и загриженост от държавата. 137 са регионалните музеи и галерии, а тяхната субсидия е увеличена със смешна сума.

Четете още

Христо Мутафчиев иска да забрани социалните мрежи, разкри кога е бил на дъното

Христо Мутафчиев иска да забрани социалните мрежи, разкри кога е бил на дъното

Христо Мутафчиев пред "България Днес": Унизяват хората с ТЕЛК!

Христо Мутафчиев пред "България Днес": Унизяват хората с ТЕЛК!

Реклама
Реклама
Реклама