Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14741899 www.bgdnes.bg

По примера на "Молец" - юнаци пускат лъвски мустаци

   Запазена марка над горната устна 

Формата на космите под носа издава житейските нагласи на мъжа

Според дебелите книги мустаците (на френски moustache) са група от косми, които растат на горната устна под носа и са характерни най-вече за мъжете. Има случаи, когато заради хормонални изменения този природен процес се наблюдава и при жените.

Още по-любопитното твърдение е, че за да бъдат считани само за мустаци, се предполага, че мъжете бръснат останалото окосмяване на лицето си и оставят само това над горната устна. Мустаци мъжете комбинират също с брада и бакенбарди.

Реклама

Каквито и да са формата, дължината и обемът им, мустаците са знаци, които подчертават стила и характера на силния пол и определено е тяхна запазена марка. Както при всичко останало, което има своята цикличност и се възвръща във времето леко видоизменено и надградено, така и при мустаците има мода.

Напоследък тя е свързана с хипстърската субкултура и е съставена от индивиди на възраст между 18 и 45 години. Обикновено те са представители на средната класа и имат независимо, инакво и антиконформистко мислене и поведение. Те са дейци на контракултурата, почитатели на съвременното изкуство и локалната инди рок музика.

Най-яркият и крещящ пример за това са мега нашумелите напоследък Кристиян Макаров и Юлиан Славчев от музикалния дует "Молец". Момчетата, които на тазгодишните награди на БГ Радио грабнаха цели 4 статуетки, са ярък пример за мустакатата субкултура. Социалните им борба и светоусещане са изразени в текстовете, музиката, колаборациите им с други артисти и не на последно място - външния им вид. Тези така забавни в очите на някои хора мустачки не са просто ей така там и определено са израз на личното им отношение към заобикалящата ги среда. И ако мислите, че името на дуета идва от онази малка хвърката гадинка, изяждаща зимните дрехи, сте в огромна грешка. Името на групата "Молец" идва от "молещ се човек" и насочва към вярата на Крис и Юли.

Подобни мустаци отскоро оформи върху красивото си лице любимият на любимата ни Мария Бакалова Валери Григоров. Мускулестият хубавец не бива да изостава от модата, което е повече от разбираемо, имайки предвид кое е гаджето му и с какви хора и ситуации ежедневно "й се налага да се сблъсква".

Лиричният и дълбокомислещ артист Папи Ханс чаровно ни се усмихва изпод подобен мустак, а даващият началото на рекламите по телевизиите Криско също поддържа музикалния си продуцентски имидж с конкретика в подносовото си окосмяване.

Реклама

Друг съвременен колоритен образец на мустачната култура у нас е певецът и музикален педагог Етиен Леви.

Височкият и вече с платинен цвят на косата артист от дете мечтаел да има такова нещо на лицето си. Вдъхновение почерпил от аристократичния си дядо и от мига, в който юношеският мъх отстъпил място на никнещия вторичен полов белег, Леви носи с гордост мустака си. "Освен че харесвам мустаци, на мен ми отиват - имам голям нос и малка уста "благодарение" на майка ми", шегува се пред "България Днес" Етиен. Наложило му се няколко пъти да ги бръсне и счита разликата във външния му вид за фрапантна. "В "Капките", за да вляза в образа на Монсарат Кабайе и Дана Интернешънъл, махах мустака. Рачков като ме видя, изпадна в ужас и каза "Божичко, ще ми леят куршум! Етиен без мустаци е като жена с мустаци!". И въпреки фините закачки на комика Митко през 2017 г. изцяло женско жури дава на Леви приза на община Сопот "Носител на Вазовски мустак". А с големия писател Иван Вазов, на когото е кръстен косместият конкурс, музикантът се оказва, че има некръвна "сватовска" връзка.

"Мойто не е мустак, катинарче е. Различавам се от другите. Мустак не съм си слагал никога!", твърда беше позицията на радио водещият от "Дарик" Ники Кънчев. За "България Днес" той каза, че катинарчето е неговото себеусещане и част от изразяването му като човек и личност. "Това е естественото продължение на физиономията ми. А и се превърна в мой запазен знак за медийния ми образ. Обичам си го!", откровен е Ники. Отглеждането му не е лесно и той трябва да се старае, ухажва, коси, полива и наторява.

Ако бяха живи, едни от легендите и основоположници на рок музиката у нас Гошо Минчев и Буги Барабата щяха да сложат в малките си джобчета всички заради техните впечатляващи бакенбарди. Обрисуващите овала на лицата им окосмявания наистина бяха неповторими и незабравими. Разбира се, в никакъв случай не слагаме таланта и продуктивността на двамата музиканти на заден план! Но! Баките им ще продължават да бъдат все така въздействащи и ефектни.

Оказа се, че има мустак тип дръжка (Handlebar), молив (Pencil Thin), шеврон (Chevron), морж (Walrus), подкова (Horseshoe)... А други видни мустак-представители у нас са още и Иво Димчев, Ники Илиев, Недко Солаков, Азис, Башар Рахал, Алек Алексиев, Графа, Владо Карамазов, Венци Мицов, Ивайло Христов, Китодар Тодоров, Ивайло Василев Стоянов - Мариус Куркински, Маги Халваджиан, 100 Кила, Свилен от "Остава", Митко Цонев, Астор, Крикор Азарян, Самуел Финци, Ути Бъчваров, Ферарио Спасов, Станислав Ангелов и още, и още...

А вие какъв мустак имате или ще пускате?

Реклама
Реклама
Реклама