Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14791399 www.bgdnes.bg

Ето кои са най-освежаващите и отпускащи коктейли с лайм за лятото в домашни условия!

Свежо + сочно + полезно - що е то? Ммм! Зелен лимооон!

Зеленият лимон (Citrus Aurantifolia), наричан още лайм и лимета, е названието на няколко различни дребни цитрусови плодове, имащи формата на лимон. Произхождат от Ирак и Персия, една от основните съставки в индийската кухня са и се отглеждат в изобилие в Индия и по Средиземноморието.

Зелените плодчета имат това широко приложение заради факта, че съдържат огромно количество лимонена киселина, флавоноиди, антиоксиданти (витамини А и С), фолиева киселина и калций, които помагат за повишаването на имунитета. И още през XVIII и ХIX в. на някого му е светнала лампичката, по-вероятно - свещта, ефективно да ги ползва за лечение на скорбута при горките ежедневно клатушкащи се морячета.

Реклама

Дали можем да готвим с тях? Твърдо да! Както заради киселостта на сока им, така и заради аромата на корите. Но понеже страстното лято започна, настроението ни вече е запотено и лежерно, а идат и жегите на Господарите Юли и Август, ще ви подскажем кои са най-яките и лесни за правене в домашни условия коктейли, за които не е нужно да сте опитен барман! С които достойно да впечатлите и изненадате компанията и половинките си. И Ви уверяваме, че само един от тях ама никак няма да ви бъде достатъчен, пък бил той и безалкохолен. Да, има питиета и за „18 -“ годишни.

Наздраве на всички лайм фенове - големи и мънички!

Първо за пълнолетните:

1. Мохито:

Съставки:

30 мл. сок от лайм

40 мл. газирана вода

захарен сироп на вкус

2 ч.л. кафява захар

листа от мента

4 четвъртинки лайм

50 мл. бял ром

Начин на приготвяне:

Намачкайте ментата - по-готино е да е прясна, лайма и захарта на дъното на висока чаша, напълнете я с разбит лед, добавете и рома.

Разбъркайте добре и добавете малко от захарния сироп. Допълнете чашата със сода (може и тоник, ако ви се нрави), и за капак украсете с ягоди и/или малини.

2. Куба Либре

Куба Либре е истинска кубинска класика, която всички познаваме още от ранна възраст и заради възхвалата ѝ в родната ни музика на „Акага“ също. Нищо чудно, че коктейлът е неустоим за всички над 18 години! Това „просто“ е кола с ром, която обаче се допълва от лед, резенчета лимон или лайм и любов. Коктейлът е един от любимите на самите кубинци.

Съставки:

резенчета лимон/лайм

Реклама

150 мл. кола

75 мл. (да кажем) ром бял

лед (на вкус)

Начин на приготвяне:

Изсипете рома и леда в красива чаша. Добавете колата и украсете с лимоновите резенчета. Толкова бързо, лесно и невероятно вкусно!

3. Московско муле

Руският коктейл с водка, който има дълга традиция - не питайте откога е, се сервира в медна чаша - не питайте защо, и е много популярен - не питайте повече нищо. Това е комбинация от руска (че каква друга) водка, джинджифилова (wtf?!) бира и сок от лайм. Може да се приготви в различни комбинации, например с ябълки и канела или сок от грейпфрут (без коментар...). Но при всички положения има много... изтънчен и неповторим вкус.

Съставки:

сок от лайм

водка (на око, зависи колко широк е мирогледът ви)

120 мл. джинджифилова бира (останалото количество го изпийте, какво пък!)

резенчета лайм

лед

Начин на приготвяне:

Сокът от лайма и водката се смесват заедно в чашаТА - медна, не каква да е! Добавят се ледът и джинджифиловата бира. Разбърква се умопобъркано и стакато, в стил Лезгинка, докато съставките се комбинират в прилична хомогенност. Накрая се добавят резените лайм.
Ваше здоровье!

4. Маргарита:

Маргаритка-сърдитка? Аз такава не знам.

Зная весело цвете, порасло ей там!

А коя маргаритка е сърдитка, кажете?

Тая с русата плитка. Тя съвсем не е „цвете“!

Една маргаритка ѝ подайте в ръцете,

а дали е сърдитка, след това ми кажете“...,
си позволяваме да ползваме стихотворението на Янаки Петров, по-известен като Чичо Чичопей като прелюдие към този любима напитка. С която в мига на изпиването ѝ ще отлетите със скоростта на светлината директно към Мексико. Защото Тя е оттам - жарка, стихийна и буйна, и заслужено се поднася с финес в елегантна стъклена чаша за коктейл.

Съставки:

портокалов ликьор

сок от лайм

текила (и на разсъмване, и на залез)

Начин на приготвяне:

Смесете текилата, лайма и ликьора в шейкър мейкър. Разклатете поривисто, прецедете и изсипете в чаша, ръба на която предварително и много нежно, като ефирна целувка с любимия човек, сте потопили в сок от лайм и сол. За още повече разкош на палавата мексиканка турете парченце лайм там, където то няма да се плъзне и стече надолу по потните стени на чашата.

5. Дайкири

За него казват, че е питието на истинския мъж! Хей, момчета, къде сте?!? Намерете ни бързо бял кубински ром, сок от лайм и захарен сироп, може и пудра захар. Да разбъркаме всичко в шейкър и да го сервираме във висока чаша със стройно столче за по-добър захват. Твърдят, че от приятния горчиво-кисел вкус ще бъдем незабравимо изненадани!

Съставки:

40 мл. бял ром

20 мл. сок от лайм

1 ч.л. захар

2-3 бучки лед

Начин на приготвяне:

Да сложим леда в блендер, да добавим останалите съставки и да ги разбъркаме до подлуда. След това да прецедим и да сипем в подходящия за целта Мъжки стакан и да поднесем с усмивката на Мона Лиза.

6. Май Тай

Синьото вълшебство, което бързо, сластно и без да Ви остави много време за размисъл така ще Ви ом(от)ае, че ще се чудите откъде Ви е дошло! Коктейлът съдържа мнооого алкохол и е подходящ за най-смелите и необуздани любители на този вид сгряващи градуса на настроението напитки. Сервирайте с вдъхновение и жажда, с мента и парченца плодове. И все пак - с отговорност и внимавание!

Съставки:

90 мл. портокалов сок 

15 мл. лимонов сок

15 мл. „Кюрасао"

30 мл. тъмен ром

60 мл. светъл ром

15 мл. захарен сироп

50 гр. лед

Начин на приготвяне:

Сложете леда в чаша. Добавете светлия и тъмния ром, Кюрасаото, лимоновия , портокаловия сок и захарния сироп. Разбъркайте с достойна за този алкохолен бум бъркалка. Ако имате търпение, желание и Ви се занимава, декорирайте с мента и плодове.

Дойде и часът на мама с клиентите на възраст 3+.

7. Ориенталска красота

Тази красота е също толкова вкусна като безалкохолен коктейл, колкото екзотично е и името ѝ. Кумкуат (е, може и златна, ако имате под ръка, мандарина), Кродино (това е онзи италиански, горчиво-сладък, безалкохолен аперитив със силни ароматни нотки на висококачествени билки, подправки и семена), тоник, сок от лайм, лед... Красота! А бе, ориенталска му работа!

Съставки:

15 мл. Кумкуат (нали помните - just мандарина)

30 мл. Кродино (онова от Ботуша с билките и семките)

тоник (имаме го!)

10 мл. сок от лайм (също)

лед ( не много, да не простудите детето)

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки, разбъркайте и сервирайте в чаша с лед. Ми, това е! Cool!!!

Пуснете си хубава музика и се насладете на мига с любимия човек! Хайде пак на всички наздраве!

Четете още

Доматен и портокалов сок БОРЯТ летния махмурлук

Доматен и портокалов сок БОРЯТ летния махмурлук

YAHMI & CRAZIBIZA откриват лятото в Слънчев бряг

YAHMI & CRAZIBIZA откриват лятото в Слънчев бряг

Какво да пием през лятото? Няколко идеи за разхладителни коктейли

Какво да пием през лятото? Няколко идеи за разхладителни коктейли

Проф. Донка Байкова, диетолог:  Ошавът помага в горещините

Проф. Донка Байкова, диетолог: Ошавът помага в горещините

Реклама
Реклама
Реклама