Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14856980 www.bgdnes.bg

Легендарният изпълнител Стефан Митров на 50: Политическата мафия е тясно свързана с престъпния свят

Най-трудният момент в живота е загубата на майка ми 

КОЙ Е ТОЙ

Стефан Митров е роден на 16 юни 1973 г. в София. С музика се занимава от 1980 г. Бил е хорист в детския хор "Бодра смяна" до 1988 г. След завършване на гимназия постъпва в Естрадния отдел на Българска държавна консерватория в класа на проф. Ангел Заберски. От 1990 до 1997 г. има сключен договор с "Шоу и вариететни програми" в София, където участията му наброяват 370. Има десетки концертни участия в цяла Европа за българските общности. В репертоара си има песни на български, английски, италиански и руски език.

- Честит юбилей, г-н Митров! Каква е равносметката ви за тези 50 години?

- Благодаря ви! Малко стряскащо все още ми звучи думата юбилей, но ще трябва са свикна с това, че наистина доста вече пораснах на години. Равносметки не обичам да правя, но през житейския и професионалния ми път до момента разбрах, че съм правил много жертви в името на професията ми, а не всичко си е заслужавало. Няма нищо по-важно от здравето, близките приятели и семейството. Всичко останало трябва да бъде на заден план.

Реклама

- Кои са най-трудните моменти, през които сте преминали?

- Не са били малко!. Най-трудния беше, когато загубих майка си преди 16 години. Няма нищо по-лошо от това да загубиш близък човек или приятел. Затова винаги се моля само за здравето на мен и всички мои близки.

- Кои са най-хубавите и паметни?

- Най-хубавите, разбира се, са свързани с моята професия. С това да бъда на сцената и да радвам с хубави песни хората, които ме ценят и харесват. Винаги съм щастлив, когато направя нова песен и тя има успех. Сцената е моят истински живот и ме прави щастлив.

- Кои са най-ценните уроци и поуки в личен и професионален план, които научихте през изминалия половин век?

- Никой не е по-важен от теб самия и никой не заслужава да правиш компромиси заради себе си. Колкото пъти съм го правил - винаги съм съжалявал.

- Преди шест години открихте Нидерландия като свой нов дом след участие там. Все още ли прекарвате повече време зад граница и как се стича животът ви?

- Да, аз живея постоянно в Нидерландия. В тази страна се чувствам много добре и нищо не ми липсва. Харесва ми да живея на чисто, красиво и спокойно място, заобиколен от възпитани хора. За съжаление, България отдавна не е добро място за живеене. Там ни остана само красивата природа и нищо друго.

Реклама

- Като човек с активна гражданска позиция как гледате на неспирните политически и прокурорски скандали у нас?

- Следя политическия живот в България, но нищо хубаво не се случва от близо 35 години. Нищо няма да се промени, защото политическата мафия е тясно свързана с престъпния свят. В България те не могат един без друг да съществуват. Навсякъде, откъдето е минал комунизмът, картинката е подобна. Облагодетелствани и на пиедестал са мафията и политиците - народът мизерства и живее в нищета.

- Обмисляте ли да почивате на нашето Черноморие това лято?

- Не! Българското Черноморие е изключително красиво и аз безкрайно обичам нашето море, но и там вече всичко безвъзвратно е съсипано. Мръсотия и циганска музика, която те залива денонощно където и да си. Това е жалката картинка.

- Вярна ли е народната мисъл, че "музикант къща не храни", или отдавна тя не е актуална?

- Не знам дали е вярна, или не. Аз цял живот съм се изхранвал и живял благодарение на музиката. Едва от няколко години се занимавам и с други неща, но това е, защото така съм решил, а не защото съм принуден да го правя. Но се оказа, че се справям доста добре и с други дейности освен музиката.

- "Ще ти говоря за любов" е ваша емблема през годините. Открихте ли истинската любов и какво научихте за това чувство през годините?

- Научих, че любовта във всичките й измерения е най-великото чувство. Няма нищо по-хубаво от това да обичаш и да бъдеш обичан. Семейството е нещо различно.

- Каква съдба виждате за българската музика?

- Следя всичко, което се прави като музика в България, но за съжаление, музикалният свят не мърда и крачка напред. Старите и добри певци са класа и пример. Не мога да кажа обаче това за почти никого от новото поколение.

Реклама
Реклама
Реклама