Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14880930 www.bgdnes.bg

ЗЛОВЕЩО! Путин влиза в Народния театър

  • Зловеща гротеска за войната на сцената
  • Режисьорът Галин Стоев пази в тайна, кой актьор ще се превъплъти в повелителя на Кремъл

Гениалният режисьор Галин Стоев вкарва образа на Владимир Путин на сцената на Народния театър, но пази в дълбока тайна кой артист ще влезе под кожата на подпалвача на най-зловещата съвременна война, разтърсила световния мир.

Реклама

Пиесата на украинската авторка Саша Денисова "Хага" е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната, която тече вече повече от година в Украйна. В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, като в истински политически театър.

"Закъсняла е пиесата, знам, но това е, което аз мога да направя със средствата, с които работя", сподели на пресконференция Галин Стоев, който си е взел неплатен отпуск, като измолил за него от френското министерство на културата. "Мотивацията ми беше, че аз не можех да продължа, ако не го направя. Мисля, че щеше да ми е противно да се гледам в огледалото, ако не го направя", каза Стоев. "Този текст е смесица от документални парчета текст", обясни режисьорът. И разказа, че въпреки тематиката пиесата не е ужасяваща, а много смешна. На сцената ще има 10 персонажа, които са реално съществуващи лица, и още 5, които са измислени.

"Хага" е фантасмагорична реалност, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото ежедневие, унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената трибунал (вероятно Хагски) срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.

"В ролята на детето е Кремена Деянова - студентка трети курс. Тя е млада актриса, която ще бъде утрешна звезда на българския театър и кино", допълни Стоев.

Премиерата на постановката се очаква да е на 19 септември. Представлението е политически театър.

Галин Стоев е един от малкото режисьори у нас, които споделят позицията си недвусмислено относно войната Украйна - Русия. Той посочва, че войната в Украйна е джихад, а героят и лидер на света в момента Володимир Зеленски е интелектуалец, актьор. В постановката му участват: Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев, Пламен Димов.

Четете още

Народният театър с девет номинации за „Аскеер“
Народният театър с девет номинации за „Аскеер“

Народният театър с девет номинации за „Аскеер“

Народният открива с Горки

Народният открива с Горки

Реклама
Реклама
Реклама