Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14915570 www.bgdnes.bg

Теодор Елмазов: Смешно е след 30 г. в Народния да бъда "посетител"!

В изкуството с административни мерки не се управлява

Трудовият кодекс на България не е приспособен към нашата професия. В това е категоричен актьорът Теодор Елмазов.

Наскоро излезе слух, че актьорите, които не са в трупата на Народния театър, трябва да носят баджове с надпис "Посетител". Също и че е забранено човек да си прави снимки пред театрите.

Реклама

"Отвън никой никога не може да ви забрани да снимате", казва Елмазов. "Аз се пошегувах, защото вътре в театрите има най-различни забрани, някои от които са смешни. В това число и хора като мен, които са с тридесет години стаж в този театър, да влизат с пропуск."

Актьорът не е в Народния от 2019 г. но все още участва в някои знакови представления като "Хъшове" и "Животът е прекрасен".

"Някак си след 30 години вътре в театъра и свободно движение изведнъж се появявам като случайно преминаващ външен човек. Влизам в графата "Случайни посетители". Това е смешно и в тази връзка започнахме да се шегуваме с моите колеги."

Шегата на актьорите била насочена именно към тези административни актове. "В изкуството с административни актове няма как да управляваш" - категоричен е Елмазов.

Според закона никой не може да забрани човек да се снима пред някоя сграда. Както в чужбина, така и в България. Вътре в сградите обаче е различно. Всеки театър си поставя своите изисквания.

Друг слух, който вървеше в пространството е, че щели да се поставят ограждения около театрите.

Реклама

"Въобще не знам как ще оградят Народния театър например. Това ще е смешно. Министерството има достатъчно здрав разум, за да не стане това" - казва той.

В момента Сатирата, където играе Елмазов, е във ваканция, но от 1 септември той започва активни репетиции на "В плен на снега" от Питър Куилтър. Там са само двамата с Маргарита Хлебарова на камерна сцена. Това ще е и първото представление на Сатиричния за сезона. Режисьор е Николай Ламбрев.

"Пиесата е и смешна и тъжна. След това ще играя в Търговище "Счупената делва" по Клайст" - казва актьорът.

В гилдията е имало доста сериозни реакции относно новите рестрикции на театрите. Какви ли не шеги са се появили по този случай. Това е пример как един такъв акт може да предизвика сатирични бележки и осмиване от страна на актьорите.

"Като цяло във всички театри скандалите са много сериозни. Народният театър е най-престижният и може би затова за него се говори повече" - казва актьорът.

"Както във всеки световен театър има величие, така и падение. Това не е само у нас. Всичко е в мениджмънта. Какво да правим в такива ситуации, освен да се шегуваме?"

Четете още

Актьорът Тео Елмазов учреди ексцентричен клуб

Актьорът Тео Елмазов учреди ексцентричен клуб

+18! Актьорът Тео Елмазов: Отивам на световното по секс, одобриха ме!

+18! Актьорът Тео Елмазов: Отивам на световното по секс, одобриха ме!

Реклама
Реклама
Реклама