Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14932756 www.bgdnes.bg

Знаменитости зоват: Кастрирайте кучетата си!

120 бона за изхвърлени животни като в Гърция иска актьорът

"Подкрепям кастрацията на кучета, било то домашни или не. Това е единственият хуманен метод, който ще доведе до намаляване на популацията на бездомни кучета. В малките градове и селски райони, "най-логичното" нещо е, като роди кучето или котката, бебетата да се сложат в кашон и да се изхвърлят някъде. Там е големият проблем. Паралелно с това трябва да се построят приюти, които да отговарят на стандарти, защото това, което съм виждал, изглежда по-ужасяващо от концлагер."

Това коментира пред "България Днес" Христо Шопов по повод националната кампания за безплатна кастрация на домашните кучета.

Реклама

Акцията цели да намали популацията на четириногите, която е сериозен проблем в почти цялата страна. Инициативата има две цели - да запознае собствениците със значението на кастрацията и да даде повече информация за необходимостта стопаните да регистрират и декларират своя домашен любимец.

"Омръзна ми да гледам по улиците бездомни кучета, изхвърлени, гладни, пребити или убити. Твърдо съм за кастрацията на бездомни кучета и такива, които формално имат стопани, но са оставени на произвола на съдбата да се оплождат безразборно, а бебетата им биват изхвърлени. За мен човек, който изхвърли бебетата на кучето си, е изрод и трябва да се въведат солени глоби за такива индивиди", категорична е и Габриела Славчева - Мис България Юнивърсити 2018.

За глоби заговори и Христо Шопов, като сподели, че размерът им трябва да бъде толкова голя, че на човек и през ум да не му мине да изостави животното си.

"Преди дни чух, че в Гърция са глобили човек 120 хиляди евро за 4 изхвърлени котета. И у нас санкциите трябва да са такива. За животните, които не са кастрирани, трябва да има по-голям данък, освен ако не се използват за лицензирано развъждане", каза актьорът.

Фолкпевицата Лияна също подкрепи кампанията за кастрация на домашни кучета, като разясни пред вестника:

"Можеш да разбереш много за това какви хора живеят в една държава по отношението им към уличните животни. Кастрацията е най-хуманният начин за контрол на популацията. От племенника ми, който е ветеринарен доктор, знам, че кастрацията не наранява чувствата на животните, тъй като те нямат такова възприятие и себеусещане като хората. Те не изпитват нуждата да бъдат майка или баща, при тях размножаването е благодарение на процесите, които се случват по време на разгонване. Ние не нараняваме чувствата им, когато ги кастрираме."

Четете още

Малтретирани кучета живеят втори живот

Малтретирани кучета живеят втори живот

Песове наръфаха еленче

Песове наръфаха еленче

Ловецът на котки Ивайла: Варвари сме към животните
Ловецът на котки Ивайла: Варвари сме към животните

Ловецът на котки Ивайла: Варвари сме към животните

Глобиха 800 лева шофьор, влачил куче с колата си

Глобиха 800 лева шофьор, влачил куче с колата си

Реклама
Реклама
Реклама