Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14936794 www.bgdnes.bg

Кръглият сирак Божанка Папалезова: Бинка Желязкова ми спаси живота!

Знаменитата режисьорка се грижи за малкото момиче и непрекъснато му помага

"Бинка Желязкова ми спаси живота. Това е най-състрадателният човек, когото познавам!" Това споделя Божанка Папалезова, за която първата българска режисьорка се е грижила в детския дом.

Реклама

Божанка губи двамата си родители на съвсем невръстна възраст. Известно време за нея се грижи вуйчо й от Ловеч, но не успява да се справи и дава момичето в детския дом в града.

По това време Бинка Желязкова е основател и председател на дружество "Киви" в Ловеч, което се грижи за деца с неравностойно положение.

"Аз бях единственият кръгъл сирак в дома, а също така имах и здравословни проблеми. Затова Бинка ми обръщаше по-голямо внимание и идваше при мен доста по-често."

Знаменитата режисьорка пътувала редовно до Ловеч, за да се види със своето момиче. Носи храна на Божанка, дава й джобни пари, винаги носи на детето и плод.

"Става дума за края на 80-те. Веднъж Бинка се реди два часа на опашка, за да ми купи банани. Само че аз й казах, че не обичам, и на нея й стана малко криво", спомня си Божанка Папалезова.

Реклама

Дъщерята на Бинка Желязкова, Светла Ганева, една от най-добрите жени оператори в Европа, съпруга на Анри Кулев, също редовно посещавала дома.

"Правих кожени вложки и гривни в Ловеч и те включиха моите изделия в изложбата. Изкарах пари от продадените аксесоари и бях много щастлива" - споделя Божанка и добавя: "Десет години по-късно срещнах една дама, която все още носеше моя брошка."

Режисьорката редовно организира в София срещи за децата с известни актьори като Катя Паскалева, Георги Парцалев, Стефан Данаилов и др. Сдружението на Бинка организира и пътуванията.

Бинка Желязкова, Светла Ганева и дружество "Киви" осигурява рокли на всички момичета от дома за абитуриентската им вечер.

Желязкова дори иска да помогне на своята любимка да си купи жилище, но не успява.

"Всеки взе жилище, но за болно момиче, което няма никой в живота си, не може" - негодувала Бинка. След като напуска дома Божанка дълго живее при приятели.

"Бинка и Светла ме насочиха към изкуството и това, с което се занимавам в момента. Дори голямата ми дъщеря завършва операторско майсторство, вдъхновена от Светла Ганева. Бинка е уникален човек като режисьор и като личност. Помагаше на всички и морално и финансово - който от каквото имаше нужда" - казва днес с обич Божанка Папалезова.

На 15 юли се навършиха сто години от рождението на Желязкова.

Четете още

Бинка Желязкова почетена на гръцки фестивал

Бинка Желязкова почетена на гръцки фестивал

Почина сценаристът и режисьор Христо Ганев
Почина сценаристът и режисьор Христо Ганев

Почина сценаристът и режисьор Христо Ганев

Реклама
Реклама
Реклама