Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15108470 www.bgdnes.bg

Новият шеф на Бялото братство Христо Вътев: Ангелите нямат петна по дрехите

Христо Вътев е новият председател на Бялото братство в България. Роден е в Габрово през 1979 година. Живял е в Плевен и е служил като парашутист. В казармата се е запознал с учението на Учителя. От 25 години е вегетарианец, женен е и има три деца. Помага на хора с увреждания. Животът му е отдаден изцяло на Братството.

- Господин Вътев, вие сте новият председател на Бялото братство в България. Как ви избраха?

Реклама

- Според нашите правила на всеки 3 години избираме нов председател на Бялото братство. Тук няма някаква кой-знае каква новина. Всичко се знае. Просто най-достойният според братята и сестрите заема тази длъжност, и то за един мандат. Мандатът е за 3 години. Длъжността е повече отговорност, отколкото привилегия.

- Според вашите правила всички кандидати трябва да присъстват на Общото събрание и да отговарят на зададените въпроси?

- Така е, всеки от кандидатите трябва да има своите мотиви, виждания за бъдещето, както и възможност да изпълни своите ангажименти.

- Доколкото знаем, кандидатите за председател трябва да са участвали в братска група минимум десет години.

- Това също е така. Трябва да си наистина отдаден на Братството и да си доказал своето съпричастие към идеите на Учителя.

- Има едно изказване на Алберт Айнщайн, че целият свят се възхищава на него, но той се възхищава на Учителя Петър Дънов. Вярно ли е това?

Реклама

- Това изказване е малко под въпрос. Айнщайн наистина се е увличал по учението на Дънов, но не мога да застана зад тези думи със сигурност.

- Направихте ли вече сградата Братски център в София, която строите от много време?

- Сградата е построена вече повече от две години, но ние имахме един кредит по нея, който възлизаше на около 300 хиляди лева. В момента останаха още 57 хиляди лева кредит, които смятаме да изплатим до края на годината.

Засега сградата е на груб строеж, но смятаме да работим усилено по нея, защото това ще бъде център на Бялото братство и колкото по-бързо стане, толкова по-добре. Догодина ще я довършим, живот и здраве. Много добри хора ни помагат - институции, медии, лични дарения. Имаме много съмишленици.

- Все пак това е доста впечатляваща сграда. Как се финансира такова нещо?

- Тя се финансира най-вече от частни дарения и от братството. Всъщност тази сграда е замислена от много години и за нея са събирани дарения от повече от 20 години. Това не е малък период. Хубавото е, че тя е в близост до градинката на Петър Дънов в квартал "Изгрев". Символиката е също доста показателна. "Изгрев" се казва кварталът.

- През август вървят паневритмии в Рила нонстоп. Защо през август точно?

- В момента през целия август вървят дъновистки събития в Рила и по-специално на Рилските езера. Основното събитие, разбира се, ще е за Новата година, както е казал Учителя. А тя е на 19 август. Началото на физическата година според Петър Дънов е на 1 януари, на Духовната година е на 22 март, а Божествената Нова година започва на 19 август. Това е и най-големия празник на всички негови последователи. То не е кой-знае колко сложно.

- Защо винаги през август Рила е заета от дъновисти?

- О, да, без да се правим на монополисти. Просто Рила е планината на Учителя. На 19 август очакваме да дойдат повече от 2000 човека посетители от всички континенти. Това са европейци, африканци, азиатци и всякакви общности. Миналата година на паневритмията дойдоха много известни личности за България като шеф Манчев, Мегз, която дори се бе облякла в народна носия и раздаваше подаръци на хората. Много известни хора от целия свят следват стъпките на Учителя.

Миналата година певицата Анелия, явно готова да се прероди въпреки лошото време, посрещна изгрева, за да се зареди с енергия за цялата година според правилата на Учителя.

Ангелите нямат петна по дрехите, затова внимавайте да сте като тях, предупреждава Петър Дънов. Всички ние от Бялото братство се стремим към това. Да нямаме петна по дрехите си. Да сме чисти и истински, както е казал Учителя.

- Защо на 19 август празнувате Нова година?

- Защото на тази дата в небето празнуват Нова година и ние тук също празнуваме Нова година. Така е казал Учителя. Това няма нищо общо със събитията, които се случват в момента по света, нито със съвременния календар.

Професор Бетани Хюз, която има предаване по "Дискавъри ченъл", посети България през миналата година и участва в Паневритмията. Тя направи филм за България и едно от нещата, с които се показахме пред света, бе Паневритмията. Г-жа Хюз изключително добре показа това, което се случва на една паневритмия и успя да влезе в нашите традиции.

- Ще дойдат ли на 19 август много чужденци на езерата?

- Идват много чужденци на паневритмията всяка година. Бялото братство вече се е разпространило по целия свят. Идват много хора от Франция. Учителят има там свой Ученик - Михаил Иванов (1900 - 1986). Неговото духовно име е Ом Рам. Той е отишъл във Франция и е направил огромна мрежа от последователи по цял свят. Има и много центрове по света, през които в чужбина разбират за Учителя.

През 1947 година Михаил Иванов създава организацията Всемирно бяло братство. Прави го чрез преименуване на една съществуваща организация в Париж, наречена Международен културен център (Centre international culturel) във Всемирно бяло братство. През 1953 г. в околностите на град Фрежус Иванов създава център на Всемирното бяло братство "Бонфен", който продължава да функционира и след неговата смърт.

- Защо Михаил Иванов през 1948 г. е бил арестуван и осъден за подбуждане на малолетни към разврат?

- Това е официална формулировка по източник от самата му организация. Според общественото мнение осъждането му е било по фалшиви свидетелства и няма общо с действителността. През 1960 г. е бил реабилитиран от Апелативния съд на Екс ан Прованс и били поднесени писмено официални извинения.

- Поискали сте една година мандат вместо 3, както се полага. Възможно ли е?

- Защото това е по-честно към всички, които участват с мен. Аз съм от 6 години управител на Бялото братство във Варна и винаги съм искал да бъда управител за една година. Защото за една година когато си, ти се стягаш и вършиш чудеса. Когато си за една година, ти започваш да си броиш. Аз си броя всеки един ден от мандата и внимавам да се справям добре. Това е правило на Учителя - всеки един ден се брои.

- С какво ще бъде по-различна паневритмията тази година?

- Учителят ще бди над нас и не очаквам някакви изненади. Просто една група хора, които споделят една идея, ще сподели своето време. Винаги има изненади, но не мога да кажа през тази година каква ще е...

- Очаквате ли някакви звезди като шеф Манчев и Алисия, както беше миналата година?

- Всеки, който е възприел учението на братството, е добре дошъл на нашата Нова година. Тази година тя ще се състои на 19 август на Рилските езера. Когато попитате на хижата - новата или старата, когото и да попитате, ще ви упъти просто. Всички знаят за паневритмията.

Четете още

Учителя: Външната красота се дължи на вътрешната

Учителя: Външната красота се дължи на вътрешната

Формулата на щастието е в пентаграма на Петър Дънов

Формулата на щастието е в пентаграма на Петър Дънов

Реклама
Реклама
Реклама