Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15260376 www.bgdnes.bg

Най-възрастният актьор Васил Михайлов: Хванали сме се гуша за гуша от лакомия

Политическата класа заслужава урок, няма да гласувам, негодува екранният Капитан Петко войвода 

"Моят Капитан Петко войвода искаше народът да се обедини, за да постигнем една силна България. Но сега сме много разделени, и то на всякакво ниво. Няма да мога да присъствам на възстановките по повод 123 години от смъртта на войводата, защото е горещо и аз съм на възраст. Обадиха ми се хората и това ме зарадва." Това споделя големият актьор на родния Бродуей Васил Михайлов, изиграл емблематичната роля на Капитан Петко войвода в сериал по БНТ.

Реклама

Според него точно в момента страната ни се нуждае от един такъв човек като Петко войвода.

"Сега всички са се хванали гуша за гуша. Защо е така?" И то е така от лакомия. Всеки иска да има повече от другия, а това проваля света. Това важи и за България, и за света. Няма по-актуална ситуация в момента от това да се обединим и да действаме като едно, защото гледам как все повече политиците се пъчат, а действията им - никакви", казва Васил Михайлов.

И тази година най-възрастният играещ актьор у нас няма да гласува на изборите наесен. "Защото тази политическа класа заслужава един урок от нас, хората. Виждам, че все искат нещо да променят, а все същото си седи", почти с усмивка споделя актьорът, който бе депутат във ВНС и бе един от гласувалите за новата ни конституция.

Въпреки трудните години Михайлов продължава да блести от сцената. В момента той е единственият най-възрастен играещ актьор у нас заедно с колежката си Мария Стефанова, която е по-малка с две години от него. И двамата куцат, почти недовиждат, но си носят болежките изправени. Дори неизменният бастун на Михайлов изглежда по-скоро като атрибут на натрупал опит аристократ, отколкото на обрулен от съдбата нашенски пенсионер. Впрочем бастунът е само за реалния живот. Не е за вярване, но на сцената на Военния театър актьорът не се нуждае от опората му. Излиза и играе като за последно. "Не репетирам нови неща, но и старите си ми харесват", категоричен е екранният Петко войвода.

В Чирпан правят възстановка

Националните хайдушки празници "Капитан Петко войвода" в Чепеларе ще се състоят на 2 септември от 17,00 часа пред паметника на героя.

"Ще има официално откриване на празника с възстановка по посрещане на Войводата и връчване на автентичната му пушка. Пушката на Капитан Петко е предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. Тя е подарък на войводата от Джузепе Гарибалди и е марка "Уинчестър" от 1866 г.

Във възстановката ще участват ДТС към НЧ "Родопска искра 1880" - Чепеларе, Гайдарски състав "Петко войвода", сдружение "Родопски Хайдути", самодейни състави и представителен фолклорен ансамбъл "Шевица".

Ще има и тържествено шествие начело с войводата към площад "Олимпийски" в центъра на Чепеларе, както и концертна програма на певчески ансамбли, съобщиха от кметството.

Четете още

Актьорът Васил Михайлов: Имаме нужда от нов Петко войвода!

Актьорът Васил Михайлов: Имаме нужда от нов Петко войвода!

Легендарният актьор Васил Михайлов: Новите депутати да живеят със средна заплата!

Легендарният актьор Васил Михайлов: Новите депутати да живеят със средна заплата!

Реклама
Реклама
Реклама