Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15719451 www.bgdnes.bg

СЛЕД ПОЖАР: Възраждат гора "1300 години България"

Хвърлен фас вероятно е унищожил мащабната дървесна композиция 

Доброволци ще възстановят изпепеления надпис от борови дървета "1300", намиращ се край русенското село Стърмен.

Композицията от стволове изгоря, след като огън избухна в следобедните часове на 1 октомври. С потушаването му се заеха няколко екипа огнеборци и доброволци, но не успяха да спасят смесената гора от широколистна и иглолистна растителност. Само някои оцелели дървета зеленеят на фона на ужасяващия пожар.

Реклама

"Имаме желание да възстановим горичката и сме заявили това в социалните мрежи. Предстои да се свържем с местните институции за съдействие", сподели пред "България Днес" Никола Рахнев от фондация "Гората БГ".

По негови думи, за съжаление, реновирането ще бъде дълъг и сложен процес, защото преди възстановяването на дървесния надпис трябва да мине поне една година.

"Обикновено възстановяването на насаждение след пожар не може да се случи веднага. Мястото трябва да се почисти, да се отсекат изгорелите дървета, да се изнесе обгорялата дървесина и да се даде възможност на почвата да се възстанови. Най-често се прави поне година след разрушителните пламъци", разказа Рахнев.

Според доброволеца възможна причина за разрушителния пожар е човешка небрежност.

"Не мога да кажа какви са причините за палежа и дали е умишлен, но има предположения, че е свързано с изхвърлена цигара от преминаващ влак, която е възпламенила горичката", каза още Рахнев.

От МВР – Русе, също все още не могат да се ангажират с причина за инцидента. "Твърде рано е да се каже дали палежът е умишлен. Намираме се в процес на установяване на причината, каза пред вестника Даниела Малева, говорител на МВР - Русе.

Реклама

Стволове оформят годишнини и поздрави

Дървета с формата "1300" са засадени през 1981 г. по случай годишнината от създаването на българската държава. Такива горички има на няколко места у нас, сред които край русенското село Обретеник, Разград, Драгоман, Тутракан и др.

Надписите са гигантски и се виждат от птичи поглед. Направени са чрез засаждане на иглолистни и широколистни дървета, като това е известно като ландшафтно (градинско) изкуство.

В България има и други надписи от дървета. В търговищкото село Гагово насажденията изписват "1923" в чест на загиналите гаговчани по време на Септемврийското въстание от 1923 г. и във войните за национално обединение. В софийското село Антон дърветата поздравяват с "Добре дошли в Софийски окръг".

Реклама
Реклама
Реклама