Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15825523 www.bgdnes.bg

Култов Фънки! Щял да се напие на петък 13-и

Чакам го с нетърпение, за да се напия, казва колоритният шоумен

Пазете се, това число носи беди, казва Антон Радичев

"Напук на всички суеверия, смятам да се напия на петък 13-и."

Това заяви Димитър Ковачев - Фънки пред "България Днес" по повод фаталния ден, който е днес, и от незапомнени времена продължава да предизвиква страх у мнозина. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на жилище. Ресторанти и увеселителни заведения остават полупразни. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара, тъй като много хора просто не отиват на работа.

Въпреки всички тези вярвания Фънки не се притеснява, а даже напротив, с нетърпение чакал петъка, за да се отпусне с няколко чаши твърд алкохол.

Реклама

"За мен по-скоро фатален ден е събота 14-и, защото тогава ще се събудя с махмурлук. Няма значение коя дата е, всеки човек има право да си избере фатална дата, на която се чувства зле и да лежи цял ден", споделя мнението си купонджията. По думите му в някои култури, като испаноезичната, не петък, а вторник е денят, който носи лош късмет. В Гърция вторник е считан за ден, контролиран от бога на войната Арес. Превземането на Константинопол от османците става точно във вторник, 29 май.

От днешния ден не се притеснява и актьорът Енчо Данаилов, който няколко поколения българи познават като Бате Енчо.

"Не ме е страх от петък 13-и! Идеята за фаталния ден е насадена заради историческите събития по времето на тамплиерите, но това не означава, че хората трябва да се притесняват, защото това е ден като ден", разказва Бате Енчо.

Комикът припомня откъде идват суеверията на хората, а именно заради 13 октомври (петък) 1307 г. Този ден остава в историята като изключително зловещ. Тогава по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V е арестуван Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, както и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на ордена.

"Историята наистина е изключително неприятна, но все пак са минали векове оттогава и не трябва да се настройваме по негативен начин. Лично на мен на този ден, както и на всички останали ми се случват само хубави неща", с усмивка казва Данаилов.

Според една от версиите петък има лоша слава, защото именно в този ден Иисус Христос е разпнат на кръст. На тайната вечеря на Божия син присъстват общо 13 души - той и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса.

Реклама

"На тази дата и този ден аз не се затварям вкъщи, но все пак съветвам хората да внимават, защото историята е доказала, че на петък 13-и се случват беди", коментира пред вестника Антон Радичев, който не е суеверен, но винаги има едно наум.

"Не вярвам, че нещо фатално може да ми се случи на днешния ден. Единственото нещо, което ми се е случвало на петък 13-и, е, че преди години с Клуб "НЛО" записахме песента "Петък 13-и". Беше незабравим момент, в които се забавлявахме от сърце. Парчето стана много тематично, макар че вече текстът му е остарял, тъй като бяха други времена. Решихме да запишем песента, защото е всеизвестно, че на тази дата се случват неприятни неща, и искахме да вкараме по-различна атмосфера, за да накараме хората да се усмихнат и да гледат по-ведро на този ден", спомня си Георги Мамалев.

Големият и обичан актьор е категоричен, че ако човек си мисли как няма късмет и ще му се случи нещо лошо на петък 13-и, по този начин привлича негативната енергия към себе си. Поради тази причина е препоръчително хората да си изчистят съзнанието и да си мислят за хубави неща.

Четете още

ФЪНКИ призна за голям КОМПЛЕКС - страхува се, че му остава малко

ФЪНКИ призна за голям КОМПЛЕКС - страхува се, че му остава малко

Рекорд по чукане на дърво на петък, 13-и

Рекорд по чукане на дърво на петък, 13-и

Реклама
Реклама
Реклама