Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15839404 www.bgdnes.bg

Графа и Юлиан Вергов ЛОШО ударени от хакери

Графа, Вергов и Сано са последните с открадната самоличност

В ръцете на хакери паднаха Графа, Юлиан Вергов и Сано. Това се случи само тази седмица. С развитието на интернет измамниците стават все по-хитри, а мишените им все по-известни. Кражбата на самоличност е в пъти по-лесна, ако си имаш работа с публична личност. Мошениците благодарение на мрежите имат безкраен достъп до снимките, личната информация и в повечето случаи местоположението на публичните персони, с които лесно може да изфабрикуваш фалшив профил за прокарване на схеми. Марта Вачкова, Слави Трифонов, Владо Пенев, Стоичков, Лили Иванова, дори столичният зоопарк, паднаха под ножа на хакерите.

Графа е последната жертва на измамниците, които, както в повечето случаи, се насочиха директно към фен базата на известния певец, а човекът зад клавиатурата пише на слушателите: "Здравей, фен! Добре дошъл си в моя личен акаунт за чат във фейсбук". Повечето хора веднага отговарят на любимите си знаменитости и са готови да дадат всичко, за да си початят още малко с тях. "Толкова съм развълнуван, оценявам вашите усилия и подкрепата, която ми оказахте досега. Много се радвам за това", написаха фалшификаторите на фенката Силвия и допълниха: "Посещавали ли сте някога мое шоу или концерт?", след което обичайно започват да питат за услуги.

Реклама

Такъв беше случаят и с актьора Алекс Сано, чиято самоличност бе открадната с цел извличане на облаги. Измамническата онлайн персона с лика на звездата от "Сърцето на машината" закачаше отчаяни фенки на куката, като им пишеше, че ги обича и оценява, след което изисква срещи на живо и телефонни разговори. Александър подкани феновете да бъдат по-интелигентни и да не се поддават на тъпотията.

"Изпращат покани от мое име. Нямам нищо общо", вбесен пък откровеничи Юлиан Вергов в профила си в инстаграм. Актьорът веднага предупреди феновете за измамата и се оплака. Това бе вторият случай, в който Вергов е под ножа на мошениците.

С развитието на изкуствения интелект възможностите на изнудвачите стават чудовищни, а само преди няколко седмици в мрежите се разпространи нещо нечувано досега. Фалшиво видео с образа и гласа на водещата Аделина Радева, която съобщава за изцяло въображаема новина. Видеото е създадено с изкуствен интелект, а похватът му се нарича "дийп фейк" - дълбок фалшификат. Създаването на подобни видеа не изисква технически умения и почти всеки може да създаде клонинг на някого, ако има достатъчно негови снимки и видеа, както е в случая с публичните личности.

Четете още

Христо Мутафчиев псува гадни хакери, обижда ги бясно

Христо Мутафчиев псува гадни хакери, обижда ги бясно

Рапърът 100 кила изнудван от хакери, сменят му снимките със секси маце

Рапърът 100 кила изнудван от хакери, сменят му снимките със секси маце

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама