Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16141029 www.bgdnes.bg

Чавдар Николов: Не познавах Мутафова и Калоянчев, но ги нарисувах, защото са ми кумири

Обиждам се, ако някой не се обиди на рисунките ми, казва още художникът

"Идеята да изрисувам тавана на Сатиричния театър е на директора Калин Сърменов", казва художникът Чавдар Николов и добавя, че култовият актьор е видял негова стара работа, която се наричала "Звездите на сатирата". Оттам му дошло вдъхновението да поръча да се изрисува таванът на централното фоайе на Сатиричния.

Таванът, който се нарича "Небесен театър", съдържа изображения на най-популярните български комици. Някои от тях са на небето, а други са си на земята, да се надяваме, за дълго.

Реклама

Николов е изобразил над 50 шаржа на обичани и талантливи актьори, режисьори, драматурзи и музиканти, сред които Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и много други. Казва, че не ги е познавал лично, но са му били кумири и е горд с работата си.

"Сатиричният театър беше едно от местата по време на комунизма, в което се чувствахме горди, че и ние сме казали "нещо криво на султана". Беше малка утеха в живота ни в тоталитарното общество", смее се художникът.

Размерът на купола е 4 метра в диаметър. Първо е бил нарисуван оригиналът, а след това е бил заснет и залепен на винилно фолио.

"Карикатурата е "таралеж в гащите" за всички властимащи. Особено политическата карикатура", казва художникът и добавя: "Шаржът е само леката кавалерия в нашето изкуство. В България той обаче се възприема само когато е за сметка на друг човек".

Художникът казва с насмешка, че в нашата родина сме за свободата на словото, но "в известни рамки". Иначе за него карикатурата замества поне сто думи текст.

"Тя е много специфично нещо, защото не е като живописта - да има втори и трети план. Има само един план. Затова е толкова опасна", разкрива Николов.

Реклама

Според Чавдар Николов изданията постепенно се освобождават от карикатуристите, защото се страхуват от поредния скандал.

"Скандалите, които станаха покрай мен, доведоха до това, че никой в момента не иска да ме наеме на работа", споделя карикатуристът.

За него в Америка примерите са доста брутални. Дори в Обединеното кралство наскоро освободиха карикатурист, който работи над 40 години за "Гардиън".

"Всеки творец заема позиция. Пикасо е имал активна гражданска позиция, а за карикатуристите това е задължително", споделя Николов.

Както знаем, на Запад карикатурата и шаржът заемат много важно място в обществото. Те са част от основата на демокрацията, защото, ако журналистиката не служи на обществото, а на управляващите, има проблем.

"Карикатурата винаги е била като опашката на кравата - пъди досадните мухи и разчиства пространството", казва шеговито художникът.

На въпроса дали има обидени от творбите му, той отговаря:

"Ако няма обидени, аз направо ще се обидя, защото не съм си свършил работата".

Четете още

КАЛИН СЪРМЕНОВ: Най-прекрасно е вечер на по чаша вино

КАЛИН СЪРМЕНОВ: Най-прекрасно е вечер на по чаша вино

"Златен Кукерикон" мина под мотото "Да живее народът!"
"Златен Кукерикон" мина под мотото "Да живее народът!"

"Златен Кукерикон" мина под мотото "Да живее народът!"

Реклама