Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16347465 www.bgdnes.bg

"Ще ги убием с "Хризантеми"! Лили Иванова предрича успеха на песента пред Иля Велчев

Никога не бих й забранил да пее песните ми, казва текстописецът на Иванова

"Аз никога не бих забранил на Лили Иванова да пее песните ми. За Митко Щерев, не знам, той си отговаря."

Това споделя писателят, режисьор и текстописец Иля Велчев, който отново ще бъде на първите редове на концерта на примата на родната естрада Лили Иванова през декември в НДК.

Реклама

"Как се запознах с Лили ли? Работехме с Митко по филма ми "Дубльорът". Той хареса едно мое стихотворение - "Не си отивай". Поиска да направи песен за Лили. Тя стана първа за нашето песенно трио. Лили възкликна в нейния си стил, когато много хареса нещо: "Убийствена песен! Ще ги убием!". Последваха "Хризантеми", "Стари мой приятелю", "Кой ражда болката", "Осъдени души". Красив беше този творчески процес, рядко съзвучие на стих, музика и глас", споделя поетът.

Човекът, чиито песни влизат в десетте златни български песни според класацията на БНР - "Ако си дал", "Осъдени души", "Стари мой приятелю" и "Блус за двама", е категоричен, че когато се създадат вечни шлагерни песни, те престават да бъдат собственост само на своите създатели.

"А можехме още неща да направим, тъй като имаше прекрасна симбиоза между нас тримата", споделя Велчев.

Композиторът Митко Щерев има заслуга той да напише песни и за Емил Димитров. "Така е, но първата ми песен с него е "Майчице свята", посветена на моята майка Русана. Изпя я лиричният глас на Мими Иванова. Преди нея самият Митко Щерев се пробва да я пее в първия албум на "Диана експрес", но се отказа да я запише. След това започнах за Емил Димитров - "Старите огнища", "Ретро блус", "Без грим" и т.н.

Иля Велчев пише и стиховете към незабравимия хит на Емил Димитров - "Ако си дал".

"За "Ако си дал" и премеждията й е писано много. Просто вече не ми се говори за това. Каквото имаше в тази посока, съм го разказал в глава от документалния ми роман "Биографични снимки", казва Велчев.

Друг голям хит на Лили Иванова - "Осъдени души", също има проблем при излизането си. В началото членове на казионния тогава СБК организират кампания срещу Щерев и Велчев и сипят обиди към тях. Само след година обаче успехът на музиката към "Осъдени души" е толкова голям, че отношението на известни личности и културните институции към двамата се променя коренно.

Четете още

Текстописецът на Лили Иванова го закъса, готви се за операция

Текстописецът на Лили Иванова го закъса, готви се за операция

От изгорялата библиотека в Кубрат: Лили Иванова ни звъни постоянно

От изгорялата библиотека в Кубрат: Лили Иванова ни звъни постоянно

Реклама
Реклама
Реклама