Шеф Манчев празнува Ивановден с любимата шкембе чорба
"По принцип много обичам шкембе чорба. Затова съм подготвил шкембе. Вкъщи винаги се е яло. Моята майка готвеше и съм го научил от нея и смятам, че го правя по възможно най-добрия начин".
Това споделя шеф Иван Манчев навръх имения си ден. Топкулинарят е сред близо 350 000-те именици, които празнуват в деня след Богоявление.
"На времето имаше шкембеджийници, които бяха толкова популярни в България, че до ден днешен има носталгия към тях. И всъщност това е много хубавото, че много от ресторантите започнаха пак да сервират шкембе. Много българи го обичат, аз лично също. Понякога го сервирам в моите ресторанти. Не винаги, но сега съм ти приготвил шкембе", казва водещяит на "Черешката на тортата" и "Кошмари в кухнатя" в ефира на предаването "Събуди се" по Нова Телевизия.
И още:"Българите си търсят традиционната храна, защото с това са закърмени. Храната, която обичат, с която са се хранили като деца, а това ни влиза в гена. Като такава, колкото и да пробваш с различна храна - интернационална, азиатска, каквото и да е, българина винаги се връща към корените си, към това, с което е закърмен. Затова се търсят точно тези неща. Дори и аз ги търся, защото лично аз като дете съм закърмен с такава храна".
Шеф Манчев си спомня за домашния уют, който майка му създавала.
"За прекрасната и вкусна храна. За прекрасните продукти. За неща, към които изпитвам носталгия. И това ме кара да се чувствам добре. Мама като сготви някой път, правейки такива хубави неща винаги изпитвам носталгия към миналото. За децата, за това как сме били на една маса, как сме вечеряли всички заедно, как всяка неделя се събирахме заедно. Което са ценности в семейството и като такова, човек винаги трябва да ги изповядва", споделя Иван Манчев.