Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1799396 www.bgdnes.bg

Зетят на Парцалев взе апартамента му


Димана ДОЙЧИНОВА

Зетят на великия български артист и народен любимец Георги Парцалев наскоро е станал собственик на апартамента му в родния град Левски, научи "България Днес".
90-годишният архитект Георги Натев се явява единствен наследник на починалия преди 23 години талантлив комик.


Причината е, че актьорът никога не се е женил и не е имал деца. Бездетна останава и сестра му Анастасия Парцалева-Натева, която преди около година напуска този свят след боледуване. Така с единственото имущество на Парцалев вече се разполага неговият адаш и зет Георги.

Реклама


Хората в град Левски са категорични, че най-малко от пет години не са виждали възрастния човек да стъпва в плевенския край. Панелката пустее празна и най-вероятно Натев ще я обяви за продажба заради невъзможност да поддържа помещението. Дядото е софиянец и преклонната възраст вече не му позволява да напуска жилището си в София.


"Сигурно е на легло, защото е много стар, пък и след смъртта на Сийка се е предал. Никога не са били кой знае колко близки с Парцалев преживе. Анастасия и мъжът й бяха по-особени и студени, докато артистът бе народен човек, благ", разказа пред "България Днес" позната на фамилията в градчето.

Все още не е ясно какво ще се случи с жилището на Парцалев, ако Натев не го продаде. При евентуална смърт на архитекта не се знае дали ще бъде взет от държавата или негов собственик ще стане първата братовчедка на артиста - Наталия Парцалева. Тя е на повече от 80 години и лекува болежки при деца и внуци във Варна. Жената никога не е искала да се показва пред обществото. В Левски обаче не е тайна, че тя винаги била по-близка на актьора, а не родната му сестра Сийка. Още в младежките си години Наталия и Георги станали неразделни. Събрал ги свободният им дух и по-различно мислене за онова време. Преди Парцалев да се превърне в любимец на народа той записва медицина в София по настояване на баща си. През цялото време обаче иска да стане комик и не посещава докторските лекции. Започва да обикаля самодейните театри и циркове в страната, а тайната му знае единствено Наталия. Един ден, когато баща му ненадейно решава да навести сина си в столицата, Парцалев му признава, че от него ще излезе комик, а не медик.


"Странната фамилия идва от прадядо му, който бил мълчалив човек. Казвали, че мълчи като парцал", обясни пред "България Днес" Маруся Панайотова, която отговаря за къщата-музей в града. Уредничката разкри, че нито един от мебелите на артиста не са обявявани за продан, както се говори.


"Дърворезбите, столовете и масите са безценни и никога няма да им се сложи цена. Същото важи за иконите и портретите", категорична е тя.


В книгата за впечталения, че го обичат и помнят са написали Стоянка Мутафова, Латинка Петрова, покойният вече Георги Черкелов, Христо Мутафчиев, Стафан Данаилов. Никой от властта обаче не е посетил на крака музея.

Реклама


"Младите актьори, които сега добиват популярност, също не са идвали да разгледат", не скри разочарованието си Панайотова.


Старците в Левски до ден-днешен помнят Парцалев с бохемския си маниер. Давал последните си пари, за да черпи наред по заведенията. Неведнъж му се обаждали да се отбие в кръчмите само, за да плати сметката на интересчии. Ларж бил до последния си ден, казват в плевенското градче.

 

Гасне от левкемия, не СПИН

"Легендата на българската комедия си отиде от рак на кръвта, а не от СПИН, както се тиражира", заяви пред вестника Маруся Панайотова, уредничка на къщата-музей "Парцалев" в град Левски. Жената твърди, че артистът се лекувал дълги години от тежката болест, която в крайна сметка отне живота му едва на 64-годишна възраст. До последно Парцалев бил хрисим и с чувство за хумор. За болежките споделял само с най-близките си, сред които актрисата Латинка Петрова.
Мнозина до ден-днешен са убедени, че Парцалев имал "по-особени" сексуални наклонности. Негови колеги неведнъж са намеквали, че легендата на Сатиричния театър дори се гордял с тази си ориентация. Заради нея обаче са му отказвани роли, а самият той неведнъж е мачкан от тогавашната власт. Голямата му професионална мечта да се превъплъти в образа на Дон Кихот, така и не се сбъдва.


Кара се сестра си преди да умре

Парцалев се скарал жестоко с най-близката си роднина преди да почине, научи "България Днес" от приближени на актьора в гр. Левски. Става дума за сестра му Анастасия, която повечето наричат на галено Сийка. Причината за раздора се оказали мебелите на артиста, които той преживе заръчал да бъдат изнесени от общинското жилище в София и закарани в родния му град. Парцалев вече знаел, че е болен и не му остава много живот, заради което замолил Сийка да направи къща-музей. Тя обаче се възпротивила, понеже искала покъщнината за себе си. Въпреки грозния скандал, майка му изпълнява последното желание. Възрастната жена ума година и четири месеца след смъртта на сина си.

Деца го сравняват с Милко Калайджиев

Към днешна дата малко хлапета в Левски знаят кой е Георги Парцалев, въпреки че неговото име носи музея и местното читалище.
10-годишният му адаш Георги казва, че единствено знае как е изглеждал. Приличал му на фолкпевеца Милко Калайджиев заради мустака, с който не се разделя. Други деца са чували името от разкази на родителите си, но нито един малчуган не можа да посочи филм, в който участва Парцалев. Комикът ще остане вечно в сърцата на българите с десетките си роли в киното и театъра, най-запомнящите сред които в "Любимец 13", "Сиромашко лято", "С деца на море" и др.

 

Реклама
Реклама
Реклама