Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18022896 www.bgdnes.bg

Певицата Елица Тодорова: "Евровизия" става все по-геополитическа

Имам 30 ученици, уча ги на тарамбуки и народно пеене

КОЯ Е ТЯ

Елица Тодорова е народна певица, перкусионистка, музикална продуцентка и изобретателка, родена е във Варна. Солистка е на "Ансамбъл Варна" и хор "Космически гласове от България". През 2003 година заедно със Стоян Янкулов, считан за един от най-иновативните български перкусионисти, започват да работят съвместно. Името на дуото "Елица и Стунджи" набира популярност и извън пределите на нашата страна след участието им в конкурса "Евровизия" през 2007 г., където завършват в челната петица. Шест години по-късно двамата се завръщат на "Евровизия", провела се в Малмьо, Швеция, с песента "Само шампиони". Барабаните "Космическо дърво", "Олимпийският барабан на България", "Барабан пирамида" са сред инструментите изобретения, с които изпълнителката е оставила индивидуален почерк в световната етномузика.

- Елица, как бихте оценили изпълнението на печелившия в "Евровизия" тази година - швейцареца Немо Метлър? Смятате ли, че заслужи титлата заради визията си, или за вокалните си умения?
- Момчето има талант, пее чисто интонационно, песента е мелодична и лесно запеваема. Ритъмът е така нареченият дръм енд бейс ритъм, който е много модерен и динамичен. Като аранжимент песента е с добра градация. Хип-хоп елементът е добре вплетен в цялата песен.
- Доста хора обаче го критикуват заради външния му вид и за това, че се определя като небинарен, т.е. не се определя като мъж, нито като жена. Вие какво мислите?
- Изкуството за мен е над всичко. За таланта няма нито географски граници, нито етнически, нито на сексуална основа. Мисля, че фокусът трябва да е върху музиката и вокалните умения, както и таланта на изпълнителя.
- Има ли някой, който заслужава повече първото място?
- От песните, които чух, силно се откроява за мен песента на Франция, която също се класира в петицата. Нашето 5-о място на песента "Вода" ни отвори много врати и бих казала, че "Евровизия" е невероятен трамплин за творчеството на музикантите.
- Важно ли е "Евровизия" да е конкурс за добър изпълнител?
- За мен е изключително важно акцентът да е върху пеенето на изпълнителя, но и на песента. Това е задължително за един международен музикален конкурс.
- Вие като жури на регионалните конкурси за "Евровизия", кажете какво се търси най-много в участниците.
- Красив тембър на гласа, ярка индивидуалност, перфектно вокалообразуване, балансирано дишане, артистичност, спортсменска издръжливост, уникалност в изпълнението, характер. Наблюдавам и за уважението на изпълнителя към другите колеги и труда им.
- Смятате ли, че в момента политическото лоби е по-силно, отколкото в годината, в която участвахте вие?
- Конкурсът става все повече геополитически. Всяка държава подкрепя съседни на своята държави. Когато ние със Стоян представяхме България през 2007 и 2013 година на "Евровизия", имахме много силни песни в музикално отношение. Това кара публиката да гласува много масово и може да пренареди геополитическия вот. Тайната на успеха е в силната и емблематична песен. Много е важно да се усеща от коя част на света идва песента като идентичност.
- Разказахте, че в момента се занимавате с вокална педагогика и имате цели 30 ученици. Разкажете повече.
- Направих майсторски клас през 2023 година, който продължи и през 2024 година във Варна. Имам 30 ученици, които обучавам на тарамбуки и народно пеене. Възрастта им е от 5 до 28 години. Развитието им е с изключителен напредък. Работим за вокална постановка, дишане, сценично поведение, дикция, наблягам на чувството и заряда, с който изпълняват песните. То е водещо. Децата имат вече много богат репертоар от песни и навлизаме в етап, в който имитацията отстъпва пред това да изградят вече свой собствен почерк и уникално излъчване.
- Запазена марка е да създавате нови инструменти - "Космическото дърво" и "Олимпийският барабан" например. Как ви дойде идеята да направите тези изобретения?
- Четейки книгата "Космически навигатор", видях картинка на Цветето на живота, в което се съдържа композицията - дървото на живота. Схемата ми се видя още първоначално много характерна и интересна и веднага се сетих, че това може да се превърне в схема на барабан. Консултирах се с екипа ми и съм късметлийка, че попаднах на майстори, които успяха да материализират идеята ми. "Олимпийският барабан" го направих през 2012 година, вдъхновена от олимпийските кръгове, гледайки директно олимпийските игри по телевизията. Смятам, че това са идеи, които се дават на хора, които са проводници на чиста енергия и послания.
- Ще има ли нови барабани?
- Направата на един специфичен барабан струва доста скъпо като финансови параметри. Не само самите материали, но и патентите струват скъпо. Моят барабан "Космическо дърво" е патентован до 2031 година. Патентът е по държави, в които отивам да свиря и пея и представям страната ни. Последният барабан, който направихме с екипа ми, е "Светеща музикална пирамидаУ, която се върти, свети и е с множество музикални звуци.
- Какво друго се случва около вас и какво да очакваме скоро?
- Скоро беше премиерата на новата ми книга: "Космически песни", която излезе сега, на 24 май. В нея се съдържат 50 нотирани народни песни, Свещените и енергийни места в България, наградите и постиженията ми в 42 държави пред света, където съм представяла България на най-високо ниво. Книгата съдържа и поглед върху топбарабанистките, които ме вдъхновяват, както и азиатските барабанисти, които са уникални в подхода си към ударните инструменти. Предстоят концерти във Варна, Бургас, София, Троян и готвим специална програма за конкурс "Мис Свети Константин и Елена" на 31 май с триото ми - с мен, гайдар и тъпанджия.

Четете още

Елица с нов млад любовник
Елица с нов млад любовник

Елица с нов млад любовник

Гайда на Евровизия с Елица и Стунджи и "Кисмет" (видео)
Гайда на Евровизия с Елица и Стунджи и "Кисмет" (видео)

Гайда на Евровизия с Елица и Стунджи и "Кисмет" (видео)

Гаджето на Елица дебне Стунджи
Гаджето на Елица дебне Стунджи

Гаджето на Елица дебне Стунджи

Елица и Стунджи пак ще ни представят на Евровизия
Елица и Стунджи пак ще ни представят на Евровизия

Елица и Стунджи пак ще ни представят на Евровизия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама