Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18111004 www.bgdnes.bg

Гей сцена с ром и българин предизвика скандал

В новия филм "Любен" младата звезда на Народния Димитър Николов е обладан от мургав фризьор

Гей скандал предизвика филмът "Любен". Лентата на младия режисьор Венци Костов, който от години живее в Мадрид, скандализира пуританите от всички съсловия, възрасти и професии у нас с гореща еротична сцена между мъже. Филмът ще бъде излъчена за сефте в България в рамките на програмата преди "София прайд" на 22 юни. Под голям въпрос е обаче дали продукцията ще бъде представена по кината у нас заради острите реакции, които предизвика.

Реклама

В епизод от "Любен" с продължителност няколко минути главният герой - 27-годишният Виктор, прави любов с 18-годишното ромско момче Любен. Главните роли се изпълняват от младата звезда на Народния Димитър Николов и от дебютанта с ромски произход Божидар Асенов. По професия фризьор, той от дете мечтаел за кариера в киното. И сега мечтата му се осъществява благодарение на близостта му до режисьора Венци Костов.

Актьорът Димитър Николов се опита да отбие нападките, посипали се откъде ли не, върху "Любен", с твърдението, че "това е филм за човешките взаимоотношения изобщо, за сложните съдби и време, в което живеем". "Сексуалната ориентация е нещо, което няма нищо общо с житейската проблематика и човешката душа. Както и объркаността на съдбите. Твърдо заставам зад филма и позицията ми не е платена от никого. Освен че е защитена от моята ценностна система. И морал. За който има. И където е останал", доверява екранният Виктор.

Режисьорът на лентата намекна, макар и много завоалирано, че търсенето на автобиографични моменти в нея може би не е напълно лишено от основания. Самият Венци Костов признава, че "този сюжет е бил дълго време рана, която е носил в душата си".

"Любен" идва от една много дълбока точка - рана вътре в мен. С тази история гледам към сянката си, в тази сянка се оглеждат и други. Историята на Виктор и Любен е неразказаната история на много други момчета. Имигранти, които се завръщат, търсейки себе си. Роми, без корени, семейства, които се градят от изборите и решенията, които правим в живота си, а те са доста по-трудни от изборите, свързани с биологията ни. Съпротивата ни идва от страха да се опознаем в сянката на историята. Конфликтът на самата идентичност на главния герой в "Любен" е конфликтът на българина", смята режисьорът на скандалния, но дълбоко разтърсващ филм.

Костов не спестява на широката публика, че много родни продуценти са отблъснали поканата му за сътрудничество. Той не ги упреква, нито споменава конкретни имена, но изтъква смелостта и професионализма на продуцентката Ваня Райкова. Тя се нагърбила с нелеката реализация и промотиране на "Любен" и двамата с режисьора полели "колаборацията си" с квалитетно шампанско.

Реклама
Реклама
Реклама