Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18201067 www.bgdnes.bg

Лия се завърна, дъщеря й я засенчи

  • След 20 години отново пред публика
  • Новоизпеченият депутат Етиен Леви на сцената до певицата

"Нямаше ме на сцената 20 години, но всяка година съпругът ми Георги Вълканов ми подаряваше песен след песен. Благодаря ти, Жоре! Но най-големият ни дар от Бога е нашата дъщеря, затова, скъпи гости - чуйте Лия Вълканова! Тя е много по-талантлива от мен."

Реклама

Това каза певицата Лия на концерта си в неделя вечерта в столицата преди дебютната изява на 16-годишната си дъщеря Лия. Момичето изпълни само една джазова песен, но заради дълбокия си нежен и сякаш опушен джазов глас провокира бурни аплодисменти в препълнената зала 2 на НДК.

"Уча в музикалното училище, на 16 години съм, след два дни ставам на 17, това е първата ми изява на сцена. Бях много притеснена, защото мама репетираше всеки ден, а аз не, и не очаквах толкова добре да се представя", каза специално за в. "България Днес" надареното с ангелски глас девойче.

Тя се надява, след като завърши училище, да я приемат във Великобритания, където копнее да учи музика.

Концертът, с който певицата представи двата си нови албума - "Това остава" и "Българка", събра семейството, роднините, колегите и най-верните почитатели на Лия през годините. Водещ на събитието, което бе разделено на две части, бе Драго Чая. В първата Лия пя нежна и чувствена естрада, посветена на любовта. Към всяка песен на огромна видеостена се излъчваха заснетите видеа към песните на изпълнителката. Светлинно шоу, 3D ефекти и много живи цветя красяха сцената.

Реклама

"Изправени пред житейски дилеми, всеки от нас прави избори. Пожелавам ви, скъпи приятели, по-често да правите завой към правилния път, за което пея в песента "Плащам си", каза чучулигата от Чучулигово и запя:

"Плащам си за пропуснатите неща с мънички парченца душа...".

За втората част на концерта певицата смени елегантната черна рокля с дълбока цепка до бедъра, която показваше перфектните й форми, със стилна народна носия в наситен зелен цвят, украсена с шевици и бродерии.

"Това са песните от моя роден край Македония, това са песните от детството ми, с които израснах и които се пееха в моя дом. И когато ги представих пред колеги македонци, те ми казаха: "Браво, дай сега нещо българско! Аз се възмутих и отвърнах: Това е българско!". Затова смених заглавието на албума, първоначално бе "Македонско сърце", но после стана "Българка". Това разказа Лия и запя авторски македонски песни, а на сцената се завиха хора от самодиви в бели премени и хореографии от снажни момци от ансамбъл "Чинаре".

"Мъжът, който води хорото, това е моят баща, благодаря на родителите си за всичко, което са ми дали, и да не забравят, че са ми обещали да видят и да се радват и на правнуци от Лия, защото всички ние се крепим на тях, заради тях двамата се връщаме всички в Чучулигово", трогателно се помоли от сцената Лия и изпя песен, посветена на 60-годишнината от сватбата на родителите й.

"Майка ми пее, откакто се помня, осъмвахме в детството ми с песните й, когато канеха приятели. Тя е на 78 години и съм й обещала да направим дует. И ще го направим, тази песен е за мама", каза Лия и запя нежни народни мотиви. „"Аз съм чичо на Лия, казвам се Ангел, на 93 години съм и като чух, че ще прави концерт, дойдох от нашето китно селце Чучулигово, което се намира на километър от границата с Гърция и е райско кътче на България", каза възрастен мъж, който поднесе огромен букет на певицата и се поклони дълбоко пред нея.

Пет беквокалисти, саксофонисти, бас китаристи, пианист и други музиканти акомпанираха Лия по време на концерта.

"Толкова съм щастлива и съм ви благодарна, че сте тук с мен", призна певицата, която не спря да получава цветя от гостите си. Сред тях на първия ред бяха музикалният педагог Етиен Леви, Катя и Здравко от дует "Ритон", Тони Димитрова, Дарко, DJ Теди Джорджо, фолкфуриите Емилия, Рени, Цветелина и Джина Стоева.

Свекърът на Лия - бизнесменът Николай Вълканов, й поднесе огромен букет в знак на признателност за таланта на певицата.

"Благодаря, че винаги подкрепяш всеки наш проект, признателни сме", изрече изпълнителката и се поклони.

"Нека да поканя на сцената един човек, който беше величие много преди някой да се сети да направи партия "Величие", каза Драго Чая и се обърна към музиканта Етиен Леви, който от своя страна призна: "За мен е чест да работя с Лия, защото тя освен глас е и едно голямо сърце".

  




Реклама
Реклама
Реклама