Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1825109 www.bgdnes.bg

Бог и лекари помогнали на Ирен Онтева и Параскева Джукелова

Светлин МОНОВ, вестник "Жълт Труд"

Моделът Ирен Онтева неочаквано попада в истински кошмар.
Тя едва не загуби сина си Кристиан малко преди раждането му през 2005 г. Бременна вече в осмия месец, отива на рутинен преглед в Правителствена болница, за който се надявала, че ще свърши бързо-бързо, защото имала и много други ангажименти. Лекарите пред видеозона обаче замръзват. Там ясно се вижда, че пъпната връв се е увила два пъти около вратлето на плода и още толкова пъти около ръцете му. Положението е критично. При всяко движение примката се стяга все повече. Опасността нероденото дете да се задуши е огромна. Хората с бели престилки се питат тайно дали да го извадят... Плодът е в осмия месец, когато дробовете още не са развити добре. В крайна сметка правят правилен избор. Съобщават на Ирен, че ще трябва да остане в болницата. Тя не иска, но когато разбира за какво става дума, се съгласява дори на момента да отиде на операционната маса. Просто друго спасение на детето й няма. Ирен облича болничните дрехи и много скоро ляга пред хирурзите.
"Наистина преживях неописуем кошмар. Мислех, че смъртта на баща ми е най-страшното нещо, което може да ми се случи в този живот, но това беше много по-ужасно нещо. Няма никаква база за сравнение, нито думи, които да опишат онова, което изпитваш. После бебето ми беше около 30 дни в кувьоз. Това са най-дългите 30 дни в живота ми", казва тя.
Сега е благодарна на лекарите и на Всевишния, че детето й живее: "Бог, който винаги ме е закрилял, и баща ми сигурно са ме гледали отгоре и са ме накарали да отида на този преглед, за да установят лекарите, че трябва да се реагира веднага", казва тя.
По-късно манекенката разбира, че мястото, където са лекували детето й, специализираната болница за детски болести, няма нужния транспорт. Чувства се длъжна да помогне и го прави.
Параскева Джукелова пък извоюва правото си да има дете като истински герой.
10 години
актрисата се
бори за своя рожба


През август 2009 г. тя разпрати на приятелите си есемеси, в които съобщаваше, че родила синеоката Лъвица Калина. Каква борба е било, за да се стигне дотам, това знаят само тя, половинката й - режисьорът Виктор Божинов, и лекарите. Тя самата чувства известна вина, че не е заченала по-рано. "Мислех си, че мога да поработя още за кариерата си, да се налагам като личност и актриса, че мога да направя още един хубав филм, още някоя и друга добра роля в театъра, пък тогава... Изобщо не съм си представяла никога, че може да имам проблем, когато реша да родя. Смятах, че в момента, в който ми се прииска, само ще щракна с пръсти и всичко ще се получи като по поръчка", споделя тя.
Не станало така. Актрисата съжалява, че още щом е разбрала, че Виктор е мъжът на живота й, не са започнали веднага с опитите да имат свое дете. Когато навършила 30 години, биологичният й часовник започнал да алармира, че става нещо. След година безплодни опити двамата тръгват по лекари, които установяват, че причината е в нея. Тя е готова да му върне свободата, дори го смята за най-естественото нещо: "Мислех за това, че ако остане с мен, партньорът ми се лишава от наследник и че няма нищо ненормално, ако поиска да потърси друга жена, която да му роди дете. Много съм му благодарна, защото през цялото време казваше, че това е наш проблем, че не съм сама и че ако има дете, то ще е нашето..."
Първо опитват в частен център, но не се получило нищо. Все пак успеваемостта при процедурата ин витро е около 30%, дава си сметка тя. Актрисата признава, че в един момент се изморила психически и решила, че трябва да смени и лекаря, и подхода. Отдъхнала за малко, после започнала наново. Запознала се с д-р Таня Янакиева от столичната АГ клиника "Св. София". Възхитила се колко внимателно записва всяка дребна подробност в картона на пациента, за да може, когато го приеме следващия път, веднага да си възстанови общата картината. Нещо, което не била виждала до този момент. Лекарката приема случая на Параскева като лично и професионално предизвикателство. Започва истинска борба бременността да се случи.
Актрисата решава, че трябва да започне да приема нещата откъм артистичната им страна, за да не се побърка. "Защото не зная дали на някого ще му е много приятно да прави секс по часовник, да изчислява кога е най-подходящият момент за зачеване... Но това е най-малкото. Цялото обикаляне по лекари, цялата безнадеждност, която в един момент те обгръща, са много по-неприятни и тягостни." Двойката не мисли за осиновяване. "Може би сме искали да продължим нашия си ген", казва Параскева.
Чудото става чак от третия опит ин витро. Актрисата смята, че помогнало и лечебно гладуване по метода на Лидия Ковачева, на което се подложила преди това, но не препоръчва това като универсално средство за решаване на подобни проблеми. През първите три месеца от бременността е на тръни. Започва да живее в страх, еуфорията и радостта бързо изчезват. "Разбрах какво е да си "малко бременна" - във всеки момент може да не си." В тези месеци спира всички представления, ляга и се изолира от света.
В крайна сметка Параскева Джукелова ражда прекрасната Калина. Цялата фамилия е на седмото небе. Раждането и отглеждането на малката не пречат ни най-малко на работата й. Оттогава тя направи страхотни роли. Днес казва, че би искала всички жени, които минават по този път, да успеят: "Болезнено преживяване е, но когато е с хубав край, си струва."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама