Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18258496 www.bgdnes.bg

Забъркаха и Духовникова в интернет схема

След Сано, Билалов и Вергов

Направиха фалшив профил на актрисата, пращат съобщения от нейно име

"Всякакви съобщения, които са от този профил, не са от мен!" Това заяви актрисата Теодора Духовникова, която бе поредната знаменитост, забъркана в опит за измама. Самоличността на Духовникова бе открадната от анонимен измамник, който й е направил фалшив инстаграм профил, за да пише на нейни фенове. "Ще направя каквото мога", допълва звездата, която ще се пробва да докладва на социалната мрежа за опита за престъпление.

Опасенията на Духовникова са, че мошеникът който пише от нейно име, може да измъкне от феновете й лична информация, която по-късно да използва за различни измами.

Реклама

"Ако някой ви пише от този профил, не му отговаряйте по никакъв начин!" - зове своите почитатели актрисата.

Феновете й също се опитаха да помогнат с докладването, но за жалост, без успех. Причината - оригиналният профил на Духовникова нямал сертификат за достоверност. Това е въпросното синьо тикче, което седи до профилното име на известните личности. Смешното е, че фейк профилът се пробва да бъде "по-убедителен", като използва въпросното тикче като профилна снимка.

Самоличностите на актьорите често се краде от онлайн мошеници, за да подведат по-наивните почитатели. Рекорден брой има Юлиан Вергов, който е намерил общо седем свои фалшиви профила само във фейсбук. Акаунтите на секссимволите на българския театър и кино неслучайно са използвани често. Някои от недобронамерените пишат флиртаджийски на податливи фенки и влизат в дълбоки страстни разговори. "Имаше една жена, която ми беше донесла и подарък. Казвам й, че не сме си писали и между нас няма нищо, показвам й профила. Тя беше много разочарована. Първо се хвърли върху мен, все едно аз имам нещо общо", разказва актьорът.

С развитието на изкуствения интелект възможностите на мошениците стават на практика неограничени. Доказателство за това е разпространено видео с образа и гласа на водещата Аделина Радева, която съобщава за изцяло въображаема новина. Видеото е създадено с изкуствен интелект, а похватът му се нарича "дийп фейк" - дълбок фалшификат. Създаването на подобни видеа не изисква технически умения и почти всеки може да създаде клонинг на някого, ако има достатъчно негови снимки и видеа, както е в случая с публичните личности.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама