Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18267328 www.bgdnes.bg

Устата захапа македонския премиер

Българите са основният гръбнак в държавата му

"Новият премиер на република Северна Македония, който е единственият премиер в света, по-възрастен от държавата си със своите 33 г., трябва малко да се осъзнае! Защото тези негови агресивни изказвания към българите в Северна Македония нареждат държавата им на резервната скамейка за влизането й в Европейския съюз!". Това каза специално за "България Днес" рап певецът Иван Динев-Устата. Изказването му е по повод избора на новия министър-председател да се конфронтира с държавата ни и да погази европейските принципи и ценности, като в деня на клетвата си от най-високата трибуна използва думи на вражда и омраза срещу европейска България. Християн Мицкоски арогантно декларира, че се отказва от изпълнението на договорените отношения с България да включи българите като малцинство с промени в основния закон, и нарече договора "български диктат, който няма да мине".

"Изказването на господина е популистко, с което печели симпатиите на крайните националисти в Северна Македония, но всъщност то е антипопулистко, защото българите са основният гръбнак на северномакедонския народ", отсече още Устата.

Реклама

Миналата година той пусна своя песен в социалните мрежи "Урок по история на Македония", в която пее: "Първи урок по македонска история - това не е държава, а територия. Малка провинция, с големи амбиции, отраснала в българските традиции. С български корени са всички дървета преди 1945-а. Тая държава подарък направи я Георги Димитров на Югославия. Езика ви даже правен е по макет - македонският е български диалект. Гоце Делчев пишете за свой, кефи ли ви е, като ни откраднете герой? Ваш цар бил Самуил - таратанци, на тея глупости се смеят и албанци. Все сте отворени, че били сте първите. Що не се дървите така на сърбите? Еййй, Македония! Маке, Маке, Маке, Македония, скоро май няма да си европейка. Седи кротко на резервната скамейка! Я бъдете малко по-смирени, че българска кръв тече във ваште вени".

Часове след като парчето се завъртя в социалните мрежи, то се сдоби със стотици хиляди гледания. Барабар с лайковете Устата получи и над 100 смъртни заплахи, които ги отнесе към ДАНС.

"Службите много сериозно и отговорно разработиха сигнала, незабавно локализираха фалшивите профили, но всъщност фалшиви няма, защото зад всеки такъв стои истински човек. Уловиха IP адресите и хората, които се канят да ме убиват, явно много съм ги ядосал с песента, но от истината винаги боли", споделя Устата.

Той не очаквал, че казвайки истини за историята и същността на крехката държава Северна Македония, които цял свят знае, ще му довлекат смъртоносни заплахи от крайните националисти в РСМ. "Тъжно е, че нашите политици, които са заети да се подмазват, в миналото на посолството на Съветския съюз, днес на други посолства, не правят нищо за националното самосъзнание на българите, каквото например правят всеки ден години наред с голямо усърдие, по план и последователно колегите им от Гърция", признава певецът и допълва: "От подмазване на нашите не им остава време за национално достойнство, а то е двигателят на икономиката, на демографското развитие, на всичко в една държава".

Иван Динев не крие, че е оптимист за бъдещето на България: "Вярвам, че един ден нещата ще се оправят, вярвам, че ни предстои (няма да използвам думата "възраждане", за да не ме обвинят в политически пристрастия, нека да я заменя с френската дума, която хич не ми допада "ренесанс"). Вярвам, че един ден българите, дори събратята ни в Северна Македония, ще вървим с високо вдигнати глави! Това ще стане не благодарение на политиците ни, а на народа български, пръснат по всички точки на земното кълбо!".

Четете още

Устата скочи на Джон Малкович: Гаври се с българите

Устата скочи на Джон Малкович: Гаври се с българите

Отказаната виза на Устата не била заради клип, сниман в Москва

Отказаната виза на Устата не била заради клип, сниман в Москва

Рапърът Устата БЕСЕН! Отказаха му виза за турнето в САЩ

Рапърът Устата БЕСЕН! Отказаха му виза за турнето в САЩ

Устата изпил 7 тона алкохол

Устата изпил 7 тона алкохол

Реклама
Реклама
Реклама