Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18275211 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Стоянка Мутафова - Муки, прави помен за 100-годишнината на втория си баща Нейчо Попов

Ако беше жив, на 13 юли големият актьор и режисьор Нейчо Николов Попов, щеше да навърши 100 години. За един от създателите на Държавния сатиричен театър актрисата Мария Грубешлиева, за която той е втори баща, ще направи помен в църквата на квартал "Лозенец".

"Никога няма да забравя чичо Нейчо. Въпреки, че ми е втори баща, той никога, ама никога не се държа като такъв. Само хубави спомени имам от него, затова ще запаля свещ на деня и за двамата със Стоянка. Бяха голяма любов", казва Муки.

Реклама

"Нейчо беше голямата любов на майка ми, трети съпруг й бе, но тя го обичаше най-много. До последно страдаше за него", споделя още Муки.

73-годишната дъщеря на Стоянка Мутафова е израснала с актьора и за нея той винаги е бил идеалния мъж. "Може би защото не намерих човек като него, останах сама и до сега", споделя Муки.

На другия полюс се изказа обаче бившата любовница на Георги Калоянчев, първа жена на режисьора Методи Андонов и вдовица на актьора Петър Слабаков - покойната Цветана Гълъбова.

Само пред "България Днес" ексактрисата от Сатирата сподели, че приживе Нейчо Попов е бил идеологът на театралната мафия у нас. "Държа да отбележа, че първите идеолози -тактици на театралната мафия бяха Енчо Багаров и Нейчо Попов", споделяше актрисата пред вестника. Тя не скриваше, че също е била назначена по настояване на "висшите" в Сатирата, но не заради безспорните си качества, а защото е била съпруга на млад и обещаващ режисьор - Методи Андонов. Подкрепяйки нейната кандидатура, артмафиозите правилно си направили сметката, че така ще получават хубави роли с перспективата да станат "всенародни любимци".

"Така всички смятаха, че Методи ще им дава най-добрите роли. И горе-долу познаха. Знаете ли, Нейчо беше нещо като стимулатор, като идеолог на лошите неща, но пробутваше напред като техен главен изпълнител Калоянчев. Затова българският народ и театралните хора приказваха, че Калата коли и беси в Сатирата. А това не беше вярно", споделяше приживе Гълъбова. Именно заради това тя най-много се ядосвала на Калата и все му повтаряла: "Няма да слушаш никого, ти си способен, талантлив човек. Не позволявай да бъдеш маша в ръцете на мафиотите!", критикувала Георги Калоянчев Цветана, именно в периода, когато с него били интимно близки.

Според Гълъбова, човекът, който правел най-големите простотии по онова време в Сатирата била Стоянка Мутафова.

Реклама

"Често се налагаше Методи Андонов и Нейчо Попов да скриват от зрителите глупостите й. Имаше период, в който тя си показваше на сцената дори задника с най-голямо удоволствие на любимата си публика. Все търсеше повод да се запретне и да си го покаже. Отдолу носеше едни такива широки ватени гащи с ластици под коленете, а публиката страшно много се кефеше. Постепенно обаче Методи Андонов, както и Нейчо Попов, успяха да се преборят и да изхвърлят всички тия нейни простотии. Именно тогава Стояна направи най-хубавите си роли", спомняше си Гълъбова пред вестника.

Малко по-късно обаче именно мафиотите, начело с Нейчо Попов разбрират, че Методи Андонов няма да може повече да бъде командван от тях и го...изхвърлят от театъра.

"Направиха едно гадно събрание, на което почнаха да го оплюват какви ги вършел с неговата любовница Ели Райнова и само Парцалев го защити. Мафията не обичаше директори и режисьори, които не може да командва, за да си прави халтурите. Така бяха изпъдени Боян Дановски, Желчо Мандаджиев, Младен Киселов. Но те си платиха за гяволъка. След прогонването и на Методи Андонов заваляха едни долнопробни, незначителни, безинтересни пиеси и в крайна сметка загубиха и те, но и театърът, театралното изкуство като цяло", категорична бе Цветана Гълабова.

Най-любопитното от всичко е, че провидението наказва и двете бивши театрални грации по един и същи начин и по едно и също време. Съпругът на Стоянка Мутафова - Нейчо Попов, издъхва през март 1974 г. на 49 години, а току-що развелият се с Цветана Гълъбова - Методи Андонов умира само десетина дни по-късно, без да успее да отведе в гражданското изгората си Елена Райнова. А сватбата им вече е била насрочена, разказват старите аркашки.

"Майка ми много обичаше Нейчо и нищо лошо не даваше да се издума за него. Знам, че много хора не мислят така, но тяхна си работа. Има Господ, той да съди", категорична е с днешна дата Муки, която не пропуска нито един "небесен" рожден ден на Нейчо Попов. "Винаги му паля свещичка - и за него, и за Стоянка. Дано на онзи свят да са щастливи, както долу, тук при нас. Тя си отиде на имения му ден - Никулден, сякаш той си я прибра. И това за мен беше знак. Много често го сънувам - по-скоро него и по-малко Стоянка. Но обичам и двамата", казва Мария Грубешлиева.

Четете още

ЧРД! Муки стана на 73 години, седи самотна на спирка

ЧРД! Муки стана на 73 години, седи самотна на спирка

Мария Грубешлиева-Муки: Нейчо Попов знаеше кога и къде ще умре

Мария Грубешлиева-Муки: Нейчо Попов знаеше кога и къде ще умре

Реклама
Реклама
Реклама