Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18278861 www.bgdnes.bg

Панайот Панайотов черпи днес. Вижте защо

Рекордьорът в „Като две капки вода" Панайот Панайотов, станал най-възрастният участник в шоуто, ще черпи днес. Той обаче си остава на 73 години, защото е роден на 28 март, но на 27 юни е именият му ден.

Панайотов е поп певец и композитор, два пъти лауреат на „Златният Орфей". Сред известните му песни са „Момчето, което говори с морето", „Охридското езеро", „Обич", „Искаш огън да ти дам", „Шопкиня", „Здравей, обич моя", „Горчиво вино","Бащината къща", „Айтозлия, майко, сливналия", „Тамбуро моя", „Кристина", „Магдалена", „Потърси ме в Родопите", „Завръщане", „Време е изглежда", и др.

Реклама

Роден е в Айтос. Започва да пее още като ученик в различни самодейни състави. В края на 70-те има успешни изяви като изпълнител на различни международни конкурси. Става солист на Представителния ансамбъл при ГУСВ - София (1974 – 1975). През 1976 г. завършва Естрадния отдел на музикалната академия при Стефан Атанасов. След това започва да пее на различни конкурси като „Интерталант" – 1974, „Шлагерфестивал" и други, докато се стига до 1979 г., когато печели Голямата награда за изпълнител на „Златният Орфей" и съответно награда от фестивала в Сочи „Червеният карамфил". На следващата година отново печели „Златният Орфей", но този път получава Голяма награда за българска песен с „Бащината къща". През същата 1980 г. печели и престижния поп конкурс Бургас и морето с песента ,,Момчето, което говори с морето", по текст на Недялко Йорданов.
През 1981 г. „Балкантон" издава първата му дългосвиреща плоча – „Обич", съдържаща едноименния хит.

Започва да работи с група „Лира" през 1980-те години. Ходи по турнета в Русия, Куба, Унгария, Турция, Полша и други страни. След 1989 г. влиза в „Рива саунд" и прави дуети с Росица Кирилова. През 2009 г. песента му „Магдалена" печели първа награда от конкурса „София пее".

Четете още

Естрадната легенда Панайот Панайотов:
С връзки спечелих "Златният Орфей"

Естрадната легенда Панайот Панайотов: С връзки спечелих "Златният Орфей"

Панайот Панайотов: Историята с Кичка Бодурова ми донесе позитиви

Панайот Панайотов: Историята с Кичка Бодурова ми донесе позитиви

Легендарната певица Кичка Бодурова: Половин век е достатъчно пътуване в шоубизнеса

Легендарната певица Кичка Бодурова: Половин век е достатъчно пътуване в шоубизнеса

Панайот ще пее "Хубава жена" на финала на "Капките"

Панайот ще пее "Хубава жена" на финала на "Капките"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама