Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18303844 www.bgdnes.bg

Цонко Цонев - Кметъла: Тази година Джулаят ще е в Тутракан

Кой е той
Цонко Цонев е кметът, който направи България едно от най-привлекателните места за рока и метъла в Европа.
Кметъла, както го наричат, е емблематичен български кмет, по-известен дори и от Бойко Борисов и всички останали кметове. Просто защото направи Каварна столицата на рока и метъла.
Избран е за Мъж на България за 2005 г. Известен е като фен на рок музиката и по негова идея се провежда фестивалът "Каварна рок фест".
Любимите му музиканти са тези от "Ей Си Ди Си", "Дийп Пърпъл", както и Майк Олдфийлд, Жан-Мишел Жар и група "Фанданго".

- Г-н Цонев, преди време ви видяхме да вървите през стадиона в Каварна заедно с вокала на "Лед Цепелин", Робърт Плант, и си говорехте съвсем приятелски?
- С Робърт Плант много се харесваме. Аз съм му голям фен, а той е фен на Каварна. Като цяло е фен на България и на природните ни забележителности. Надявам се и на мен да е фен. Тогава той беше с новата си група, с която разцепиха нашия малък стадион.
- Как ще празнувате Джулай морнинг?
- Поканен съм от кмета на Тутракан на Дунава. Там ще забиват банди като БТР, един голям вокалист - Джони Джоели, както и старият вокалист на "Рейнбоу". Започваме в 10 вечерта и ще продължим до изгрева на слънцето или доколкото издържим. Също така в концерта ще участва Васко Кръпката, с когото много се харесваме. Решил съм тази година да уважа Дунава. Събитието ще се проведе на една поляна над реката. На тази поляна е идвал и самият Джон Лоутън.
- Защо решихте да смените локацията тази година?
- Заради поканата на кмета на Тутракан, но реших и да сменя малко нещата в живота си. Над 20 години съм организаторът на Джулая. Искам този път да мина от другата страна на сцената. Просто да се наслаждавам на партито и да нямам никакви грижи с организацията. Това ми се случва за първи път, но винаги трябва да има първи път. Реших да сменя амплоато като организатор и да видя хора, които не съм виждал скоро. Това е нещо различно за мен, реших двадесет и първата годишнина от Джулая да я отбележа по различен начин и да купонясвам.
- Робърт Плант направи два концерта в Каварна, как го навихте?
- Това на Робърт Плант му беше последната изява - вторият концерт. За трети път не е идвал в България, въпреки че много се харесваме с него, но така се получиха нещата.
- Какво е рок музиката?
- Рокът е свобода! Състояние на духа, начин на живот, нещо, което те кара да мечтаеш. Това не е само музика, а е насока в живота, дава ти криле и те кара да летиш. Това не е само някаква прищявка или нещо модерно в момента. То е светоусещане, манталитет и начин на живот. Метълът е врата към света. Какво да кажа повече?
- Бяхте избран за Мъж на годината през 2005. Как успяхте да отвеете конкуренцията, която не бе никак за подценяване?
- Така е, конкуренцията бе голяма. Това беше конкуренция със Станишев и Ибряма. Самото спечелване на титлата ми донесе много негативи впоследствие. Преди мен дотогава бяха големи спортисти, президенти, шоумени и какви ли не още. Аз бях първият, който беше от малък град, за който никой нищо не знае. Тогава, когато спечелих титлата, се зарекох никога повече да не се занимавам с такива неща.
- Все пак участвахте и в други номинации?
- Да, през 2012 ме номинираха като кмет, който най-добре работи с ромите в Европа. Само че това е благородна кауза и аз се гордея с това.
- Получили сте доста негативна енергия от Мъж на годината?
- До ден днешен я получавам. Когато си на върха, всеки се опитва да те дръпне назад. Особено ако не си от София от центъра, всеки те дърпа назад и ти казва, че за нищо не ставаш и нищо не можеш да направиш. Всеки смята, че си връзкар и въобще не заслужаваш това, което получаваш.
- Това малко е като в разказа "Нашенецът" на Чудомир. Твоите хора ще те подкрепят, но малко да си подадеш главата над водата, ще те дръпнат обратно надолу?
- Така е, не трябва да си показваме главите над водата, за да не ни издърпат обратно назад. Шегувам се, разбира се. Човек трябва да преследва мечтите си и да дава всичко от себе си, за да ги осъществи.
- Накъде върви рокът в света?
- Тези динозаври, които са останали, все още се слушат в момента. Но да не забравяме, че живеем във века на социалните мрежи и е много трудно да се направи нещо ново. Сега с глобализацията останаха старите големи, които са наистина големи. Младите нямат много възможности да просперират. Да направят голям пробив като "Пърпъл" или "Скорпиънс" навремето.
- Това нормално ли е?
- Разбира се, защото светът е залят с информация, непрекъснато се появяват нови стилове и младото поколение натиска отдолу да се заяви. Метълът ще остане, разбира се, но и много нови неща се появяват, които са наистина добри.
- Кои са вашите любими артисти?
- Имам един-единствен любимец - Рони Джеймс Дио. Той беше в Каварна преди време. Той ми хареса най-много като музикант, като държание, като характер. Много други звезди познавам, но Дио се откроява между тях.
- Как усещате относително съвременна музика като на "Линкинг парк", да кажем, фънк, която е смесица от рок и рап?
- Това не е музика от моята кръвна група. Уважавам ги тези групи, но съм повече за чистия рок. Това, че нещо включва жица и хип-хоп, не е в моя стил. Все пак сме израсли със старите групи. Новото поколение може и да харесва тези неща, но за нас, старите динозаври, това идва малко в повече. Оставам си динозавър в рока и винаги ще бъда такъв.

Четете още

Ернестина Шинова готви вместо Цонко Цонев в "Черешката", зрителите бесни

Ернестина Шинова готви вместо Цонко Цонев в "Черешката", зрителите бесни

Цонко за Караянчева: Кърджалийското й барбекю е по-хубаво от американското

Цонко за Караянчева: Кърджалийското й барбекю е по-хубаво от американското

Реклама
Реклама
Реклама