Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18322365 www.bgdnes.bg

Рок ветеранът Ицо Петрофф: ДС не спря да тормози Вили Кавалджиев

Той пееше само на английски, много колеги се оказаха доносници

За рок ветерана Ицо Петрофф една от най-сериозните намеси на ДС в българската естрада е делото срещу създателя на "Златният Орфей" Генко Генов и вкарването му в затвора. Темата отново е актуална не само защото първият ни "социмпресарио" се озовава задълго зад решетките точно преди 30 години, а и заради обявената наскоро принадлежност на екссолиста на "Трик" и известен музикален педагог Етиен Леви към агентурния апарат на бившите тайни служби. Самият Леви твърди, че не е бил агент и е отказал да бъде вербуван.

"В това дело срещу Генко Генов имаше много сериозни хора, които бяха срещу него. Певци и певици със доказани имена. Някои вече са покойници, Бог да ги прости, но други още са живи. Те "оплюха" тотално Генко", твърди фронтменът на бандата "Татко Кристофър".

Реклама

Петрофф обаче подчертава, че "сваля шапка на Данчето Христова", която намерила начин да защити пред следователите в пагони Генко Генов. По думите му най-тормозеният от ДС негов колега е вече покойният Вили Кавалджиев. Изпълнителят на хита "Виргиния" непрекъснато бил привикван в Държавна сигурност, защото си позволявал да пее основно на английски.

"Вили не видя бял ден заради ДС. Той правеше самостоятелни концерти с група "Импулс" и пееше само на английски. Когато имах участия с него, пеех на български, защото тогава беше забранено да се пее на английски. Но Вили пееше и му спираха шалтерчето, за да прекратят концерта, и въобше имаше много сериозни проблеми с милицията. Кавалджиев отиде ненапразно в Софийската патриаршия да работи като преводач от английски при патриарх Максим. И беше толкова близък със синодалите, че те непрекъснато го благославяха и помазваха за участията му", доверява "бащата" на Арт рок център.

Той обаче не вярва, че някой от неговите колеги, слухтели за тайните служби по времето на соца, ще направи самопризнания и ще се разкае.

"Всички си траят и мълчат като ощипани девойки", убеден е Ицо Петрофф.

Четете още

Рок ветеранът Ицо Петрофф: Никой не иска да убива певицата Милена!

Рок ветеранът Ицо Петрофф: Никой не иска да убива певицата Милена!

Ицо Петрофф зове: ГЕЙ ЧЕНГЕТАТА трябва да си имат синдикат!

Ицо Петрофф зове: ГЕЙ ЧЕНГЕТАТА трябва да си имат синдикат!

Ицо Петрофф с неочакван подарък за юбилея на Евгени Минчев

Ицо Петрофф с неочакван подарък за юбилея на Евгени Минчев

Венко празнува с Ицо Петрофф

Венко празнува с Ицо Петрофф

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама