Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1835087 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Устата: Вие със Софка кога ще се жените?

Устата е забавен както на сцената, така и вкъщи. Той е най-любимото другарче за игри на дъщеричката си Ема. Сладураната е на пет и половина и наесен тръгва на предучилищна. "Игрите ни са на периоди, сега е модно да бъдем Принц и Принцеса. Аз съм Принцът, тя е Спящата красавица. Целувам я, събужда се и продължава да измисля сюжети", разправя гордо Устата.


Ема няма против да припява на тати по участия. Чаровната щерка на Устата сега е на вълна непознати думички. Интересува се какво означават "съвсем", "отбелязвам". "Слуша какво говорим и задава въпроси. По телевизията чула за смъртта и ме пита какво е това", признава Устата. Понякога изтърсва нещо не на място. Тя ходи на художествена гимнастика и пита баща си: "Защо трябва да ходя?", а Устата й отвръща: "За да имаш хубава фигура, детето ми". Ема се интересува какво значи фигура. Научава, че това е хубаво тяло, и отсича: "Значи и ти си ходил на художествена гимнастика!". Такива изводи естествено много забавляват Устата.

Реклама


Той иска да я научи най-много на толерантност, да не налага своето мнение да изслушва останалите, да бъде отстъпчива и с обноски. "Виждам родители, които твърдят, че децата не трябвало да се ограничават, да им се давала свобода. Не съм съгласен с това. Не трябва детето да се учи още отначало да е брутално и егоистично, това ще се обърне и срещу родителите в един момент", разсъждава рапърът Иван Динев.

Ема си е наумила да става ветеринарна лекарка и заедно с приятелката й да ходят на първа и на втора смяна. Както си му е редът, има си гадже в детската, но през ден-два го сменя. Не й се ходи много-много там, но Устата й обяснява, че има участия и не може да я гледа. Тя казва: "Не искам да имаш участия!". Той й обяснява, че така ще изкара парички за подаръци. Тогава Ема категорично заявява: "Аз нямам нищо против да идвам с теб на участия!". Така веднъж я попитал: "Знаеш ли къде отивам?", а Ема: "Разбира се, че знам, аз ви слушам, когато си говорите с мама!".

В свободното си време Ема слуша Риана и други актуални певци. Тя не вижда често Софи Маринова, защото татко й обикновено работи с нея вечер, по заведенията, но веднъж го застреляла с въпроса: Вие със Софка кога ще се жените?

Сега Устата се забавлява как Ема прави връзки между нещата и хората. Гледа "Стани богат" и пита: "Биг брадър ли дават?" - заради Ники Кънчев. "Веднъж пуснахме "Пристигане в Америка" с Еди Мърфи и Ема се зарадва: "А, това е чичкото, дето лекува животни ("Доктор Дулитъл"- б.а.)", смее се Устата. Но не крие, че ограничава Ема по отношение на телевизията, защото често дават филмчета, от които после има страхове. "Не знам кои малоумници ги измислят тези анимации, толкова са агресивни! Това са глупави истории - Monster high, "Бавачката ми е вампир" и пр. Защо е така?! Не мога да си отговоря", вдига рамене той. Вечер не й съчинява приказки, а чете истории от любимите й книжки. Ема обаче хитрува по фин и деликатен начин. Например, когато има нова книжка, всеки ден я четат. И така десет дни, две еднакви приказки - за костенурчето Франклин. Накрая Устата я моли: Само не и Франклин! Тя се усмихва миловидно: "Добре, друга, така ли?" и вади за принцесите на Дисни, които са по 70 страници. Щом Устата запротестира, че е много дълга, Ема приключва разговора: "Тогава Франклин!".

Предизвикателството да бъдеш баща той намира в моментите, когато детето се опъва и казва: "Не искам да правя това и онова". "И тогава не бива да й се караш, а с добро да обясниш защо е добре това да се случи", мъдро заявява Устата.

Освен художествената гимнастика, Ема учи и английски в детската. Татко й смята, че е добре да е в масово училище. "В частните училища тези демонстрации на различен стандарт са много големи. Смятам, че това комплексира децата. Както и твърдя, че униформите са нещо много добро. Но най-важно е семейството, споделянето и даването на правилни съвети ако ще - и на Луната да учи", казва Иван Динев.

Ема сега напира за домашен любимец. Майка й Светла я подкрепя в тази идея, но Устата е непоколебим, защото това е много голяма отговорност. Разбира се, сладураната ги врънка и за братче или сестриче. Веднъж баща й я посъветвал: "Остави си някое от "Данониното", не ги изяждай всички. Ако имаш братче, така ще делиш с него. Тя мислила цял ден за това и вечерта ми каза: "Когато имам братче, ще купуваме по четири за всеки", смее се Устата.

Реклама
Реклама
Реклама