Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18437970 www.bgdnes.bg

Покерът и изкуствения интелект: как тази индустрия въведе AI преди да навлезе в мейнстрийма advertorial icon

Не минава и ден без да чуем за най-новото около света на изкуствения интелект (ИИ). Тази технология завладя света в рамките на по-малко от година, а водещите компании в сферата спринтират към развитието ѝ като по няколко пъти месечно се появяват нови подобрени модели на популярни ИИ платформи като GPT, Claude, Gemini и Bing AI. Технологията се разви дотолкова, че революционизира всички индустрии - от здравеопазването до финансите. 

По-наблюдателните последователи на технологичните новини обаче най-вероятно знаят, че изкуственият интелектсъвсем не е ново „изобретение“, а някои индустрии разчитат на AI помощ от десетилетия. Много преди изкуственият интелект да навлезе толкова масово в ежедневието този термин и съпътстващата го технология стана част от покер индустрията, която е сред пионерите в използването наизкуствен интелект.

Връзката между покера и AI датира от ранните дни на компютърните науки и опитите за създаване на машинно-базиран интелект, който да се справя с комплексни задачи. Именно стремежът за създаване не просто на AI-базиран чатбот, а на интелект способен да се справя с проблеми представлява предизвикателство пред изследователите в тази област. За да успеят в подобно начинание те трябва да създадат програми, способни да вземат решения в несигурна среда, а покерът предоставя идеална тестова среда за тази цел. 

За разлика от шаха - друг мисловен спорт, който е използван, за тестване на ИИ, покерът изисква работа със скрита информация и съответните променящи се вероятности на потенциалните резултати. Не че шахът не е предизвикателна игра със своите почти безброй възможни комбинации. В него обаче и двамата играчи имат пълната информация за това с какви фигури разполага опонентът, за разлика от покера, където част от картите остават скрити. Към това се добавя и социалният елемент в покера, в частност блъфирането, което допринася за полезността на тази игра като симулатор на вземане на решения в среда близка до тази на ежедневието.

Първоначалната връзка между покера и AI беше фокусирана върху разработването на основни алгоритми, които могат да играят опростени версии на играта. В последствие изследователски проекти в тази сфера - като Cepheus, Libratus и Pluribus, направиха значителни крачки в тази област. Някои „покер роботи“ дори се научиха да блъфират, полагайки основата за по-напреднали системи, а при тестове доминацията на алгоритмите върху професионални покер играчи ставаше все по-осезаема и безспорна.

Връзката между покера и изкуствения интелект всъщност е двустранна. Докато тази мисловна игра послужи за обучение и усъвършенстване на AI моделите, покер индустрията също се възползва от напредъка в технологиите и то по няколко начина.

С растежа на онлайн развлеченията нарасна и популярността на покера, особено интернет версията на играта. Растящата потребителска база донесе нови предизвикателства за онлайн залите, най-вече свързани с безопасността и интегритета на играта. 

Едно изключително важно приложение на AI в покера е именно откриването на измами и злоупотреби. За целта редица онлайн покер зали внедриха системи базирани на изкуствен интелект, които анализират моделите на игра на играчите, търсейки подозрителни ходове, които биха били сигнал за евентуална употреба на нечестни методи на игра като например използването на забранен помощен софтуер. Ако алгоритъмът на изкуствения интелект заподозре нечестна игра, сигналът се подава към екип от експерти по покер сигурност, които могат по-задълбочено да анализират данните и да вземат съответното решение за запазване честността на играта.

Друга важна роля на AI в покера е свързана с обучителните качества на изкуствения интелект. Още през 2022 една от водещите глобални платформи за poker online PokerStars представи Level Up With Lex - AI-базиран покер асистент, носещ името на един от най-популярните покер играчи в днешно време - Лекс Велдхюис. Тази иновативна система е значителен скок в персонализираното покер обучение. Level Up With Lex анализира историята на играта на играча и предоставя персонализирани съвети за подобрение на вземането на решения.

Това, което отличава Level Up With Lex, е персонализираният подход към всеки играч, както и това, че съветите се предоставят по начин, който не отклонява вниманието на играча, а му позволява да разгледа съветите в удобно за него време. Подобен подход не само ускорява развитието на уменията, но и подобрява ангажираността на играчите към играта, правейки процеса на обучение по-ефективен благодарение на практическия и персонализиран подход.

Ранното приемане на AI от покер индустрията показа нагледно много от ИИ тенденциите и приложенията, които сега виждаме в различни сектори. От персонализирани обучения до откриване на измами и оперативна оптимизация, AI намери стабилно място в покера, така както сега го прави в редица други потребителски и индустриални приложения.

Поглеждайки към бъдещето изглежда, че взаимодействието между покера и ИИ вероятно ще стане още по-силно. Историята на покера и изкуствения интелект показва, че тези две сфери съществуват в симбиоза: AI трансформира играта, докато покерът тласна напред развитието на AI. Изкуственият интелект продължава да прекроява индустриите по целия свят, а покерът се яви като ранен индикатор за многообразните приложения на тази технология.

Реклама
Реклама
Реклама