Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18446413 www.bgdnes.bg

Певецът Панайот Панайотов: Готов съм да грабна лопата и да гася пожари

Ние сме виновни за бедствието, твърди легендарната Мими Иванова, според Латинка Петрова на управляващите не им пука 

"Ако бях наблизо, щях моментално да отида, да хвана една лопата и да започна да помагам с гасенето на пожарите! Това го заявявам най-отговорно, без сянка на ирония или шега. Веднага щях да се включа, каквото и да ми коства, а то нямаше да ми коства много, само малко усилия. Няма да пожаля нищо от себе си, за да помогна на нуждаещите се!"

Реклама

Това заяви пред "България Днес" певецът Панайот Панайотов по повод множеството пожари, които оставиха стотици жители без дом в цялата страна.

"Природата сама си избира местата, където да нанесе удара. В по-рисковите райони жителите трябва да се съберат и да си направят план как да се предотвратят тези бедствия за в бъдеще. Да имат резерва от уреди, газ, вода. И където има наводнения, където знаят, че реките прииждат - по същия начин, без да чакат от другите. Българинът си е бръкнал с ръцете в джобовете и търси държавата да му помогне. Тотална грешка", каза още Панайотов.

Навръх последния горещник (17 юли), когато според предания трябва да се пазим от пожари, огнен ад вилня из цяла България и най-вече в ямболското село Воден. 35 къщи са засегнати от страшното бедствие, а хората са отчаяни и тъгуват по изгорелите си имоти. Потърпевшите споделят, че в пика на огъня нямало нито една пожарна, а някои от хората са били на косъм от това да загубят живота си, поразени от стихията. За късната реакция от Министерството на вътрешните работи посочиха, че е заради липсата на ток и мобилно покритие в селото, което възпрепятствало задействането на системата BG ALERT. Хората са евакуирани, а пострадали на този етап няма.

"Не са ги предупредили, защото са малко къщи. Оказва се, че във Воден и вода няма и просто са ги прежалили предварително, защото мястото е слабо населено. Това са едни тъжни къщи и без това с мъка строени. Бедност. Малко пари се хвърлят в тази област. Трябва да се закупи съвременна техника, да има ново разпределение на силите на тези помощни предприятия и младите хора също да влязат в системата. На правителството това му е последна грижа, те гледат само себе си", изрази мнение пред вестника и актрисата Латинка Петрова.

Самата тя не е ставала жертва на бедствие, но е била свидетел на човешка небрежност - хвърляне на фасове, палене на огньове и незагасяването им след това.

Реклама

"Човекът е в основата на тези неща. Виновен е егоизмът ни и постоянните ни действия против природата. Безотговорно е. Трябва да сме внимателни, все пак огнеборците не са богове", изказа се пред "България Днес" и певицата Мими Иванова.

Според нея е важно да има и подходящите условия за гасене в регионите, защото на много места няма вода, което затруднява работата на пожарникарите.

"Плашещо е! Това е огромен катаклизъм не само за потърпевшите, но и за цялата държава. Не знам дали е невнимание, но ако е направено нарочно, е престъпление спрямо всички нас! Огромни адмирации към всички огнеборци и хора, които са на терен и помагат. Съчувствам на потърпевшите", сподели пред вестника и куклената актриса Слава Рачева.

За радост на пожарникарите и доброволците служители на държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" осигуриха 500 кисели млека и 500 айрана за смелите хора, които продължават да помагат в битката с огъня в село Воден.

Динко стана доброволец

"Набираме доброволци, село Воден гори!" Това написа в своите социални мрежи Динко от Ямбол, който явно ще помогне в бедствието в селото.

Той и хората, които ще се отзоват, ще се чакат пред голям магазин в родния му град, където ще обсъдят плана за действие. "България Днес" потърси ямболията за повече информация, но той отказа да говори.

Четете още

АДЪТ НЯМА КРАЙ! Оранжев и червен код за жеги и пожари за цяла България

АДЪТ НЯМА КРАЙ! Оранжев и червен код за жеги и пожари за цяла България

Огнеборци зоват: Не хвърляйте цигари от колите, така стават пожарите!

Огнеборци зоват: Не хвърляйте цигари от колите, така стават пожарите!

КОШМАР В НЕДЕЛЯ! Магистрала "Хемус" в пламъци, "Тракия" с 15 км задръстване (ВИДЕО)

КОШМАР В НЕДЕЛЯ! Магистрала "Хемус" в пламъци, "Тракия" с 15 км задръстване (ВИДЕО)

Балканите са в плен на гореща вълна

Балканите са в плен на гореща вълна

Реклама
Реклама
Реклама