Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18455207 www.bgdnes.bg

Актрисата Ернестина Шинова зове: Да въведат религията в училище

Не трябва да е задължителен предмет, контрира тв водещият Петър Вучков 

"Съгласна съм да въведат предмет религия в училищата. Тя няма на какво лошо да научи децата, така че защо не? Не виждам нищо притеснително в това малчуганите да се запознаят с вярванията на нашите предци."

Това заяви пред "България Днес" актрисата Ернестина Шинова по повод желанието на новия патриарх Даниил да се въведе предмет "Религия и православие" в учебните заведения. Идеята се дискутира от години, а според духовния лидер на нацията е важно малките да познават както своето вероизповедание, така и вярванията на всички други култури.

Реклама

"В много държави има такива занятия. Нямам притеснения по въпроса, пък и всеки родител спокойно може да обясни на детето си това, което то не разбира от материята, или ако нещо го безпокои. Новият патриарх изглежда благочестив човек с хоризонт пред себе си. Вярвам на неговата преценка. Смятам обаче, че е добре да се изучава такъв предмет, когато децата са малко по-големички. Трябва да са достатъчно зрели, за да могат да прозрат истините за тях. В малките класове няма да го разберат правилно и по-скоро биха го възприели като постулат", казва Шинова.

Преподаването на религия в училищата е повод за множество дискусии години наред. С качването си начело на църквата патриархът на България иска да реши този въпрос веднъж завинаги, като въведе вероизповеданието в обучителната програма на училищата. На неговата интронизация Даниил посочи, че религията в момента се изучава, но само като свободноизбираем предмет, а резултатите ще са съвсем други, когато стане задължителен в учебните заведения.

"Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия", добави също Даниил по повод факта, че в класовете учат деца, изповядващи различни религии. Негово светейшество допълни също, че не само младите, а и всички останали трябва да се уповаваме на вярата, и отбеляза, че Господ е дал живота си, жертвал се е за всяка човешка душа.

"Добре е религия да се преподава още в началото - в първи клас. Със сигурност някои хора няма да са съгласни с това, но какво лошо има? Това ще е голям плюс за децата, защото тя възпитава хубави ценности", сподели пред "България Днес" попфолк певицата Бони.

Ромският славей познава семейства, в които децата учат вероизповедние, и това им се отразява изключително добре.

Реклама

"Аз също съм вярваща. Има духовност в мен. Смятам, че въвеждането на такъв предмет е нещо прекрасно. Много добро решение", позитивна е певицата.

На коренно различно мнение е тв водещият Петър Вучков, който мисли, че нищо не трябва да се "налага" на подрастващите.

"Една религия не може да бъде задължителна! Тя е едно от малкото неща, които човек сам избира за себе си. Не трябва да е задължителен предмет! По-скоро свободноизбираем, както си е бил до момента. Човек трябва да учи това, което иска да учи. И да ходи на уроците, които са за него самия. Така да бъде и с религията", каза за "България Днес" легендата на тв състезанието "Минута е много".

Вучков е дълбоко вярващ човек и дори преди време сподели, че ходи на църква всяка неделя. Въпреки това любимецът на малки и големи е категоричен в становището си.

"Не съм се замисляла по темата, но все някой трябва да им обясни на малчуганите. Аз на дъщеря ми нищо не съм казвала за религията, защото съм от поколенията, които малко по-късно влязоха в църквата. Ако ще е от полза на децата, нека я въведат, но смятам, че в въпрос по-скоро на лично усещане на човека", изказа се пред вестника и певицата с ангелски глас Тони Димитрова.

Четете още

Певицата Тони Димитрова:  Много ме боли главата от магнитните бури

Певицата Тони Димитрова: Много ме боли главата от магнитните бури

Актрисата Ернестина Шинова: Не вдигайте цените на билетите за влак!

Актрисата Ернестина Шинова: Не вдигайте цените на билетите за влак!

Ернестина Шинова спасила живота на мъж в църква

Ернестина Шинова спасила живота на мъж в църква

Ернестина бясна от нови глоби за кучета

Ернестина бясна от нови глоби за кучета

Реклама
Реклама
Реклама