Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18484166 www.bgdnes.bg

Български фирми в данъчна афера за 30 милиона евро

Финансовата полиция във Верона премята мошениците

С джипиеси доказват, че прахове и напитки не са напускали Италия

Български фирми са замесени в ДДС измами за над 30 милиона евро в Италия! Шашмите са разкрити от финансовата полиция на Верона, съобщават от Европейската прокуратура. Криминалистите надхитрят изградената сложна система за фиктивни продажби на перилни препарати и напитки на кухи търговци от страни от ЕС. Реално стоките са пласирани на Апенините на занижени цени в ущърб на честните търговци.

В разплитането на схемата участват следователи от България, Словения, Хърватия и Унгария. В тези държави са регистрирани част от фирмите. Местоположението на участващите компании налага разширяване на обхвата на разследването. Италианските служби залагат капан на мошениците. Слагат джипиеси на пратките и така установяват, че продукцията никога не е напускала складовете в Италия. Вместо да пътуват в чужбина, препаратите и напитките са разпространявани на широкия пазар в страната. Органите от останалите европейски държави участват с финансови разследвания, телефонни и електронни прихващания и обмен на информация.

Реклама

Така се разбира, че 16 юридически лица са играли ролята на проводник и липсващ търговец, като издават фактури за над 172 млн. евро за периода от 2017 до 2022 г. С това си спестяват над 31 милиона евро от ДДС, посочват от европрокуратурата. Освен нея в акцията участват Финансова полиция и Североизточният териториален отдел на сектор "Борба с престъпността" на отдел "Данъкоплатци" на Агенцията по приходите. В провинциите Милано, Бреша, Венеция и други са извършени над 100 претърсвания, пишат местни медии.

Финансовата гвардия закопчава законния представител и търговския директор на две от компаниите, занимаващи се с продажба на почистващи препарати. Двамата бизнесмени от Верона са пуснати под домашен арест, но се сдобиват с обвинения за данъчна измама. Разследващите замразяват 8,8 млн. евро в банкови сметки, недвижими имоти и други техни активи. По предварителна информация замесените компании от аферата са управлявани от италианци.

Смята се, че те са организирали сложна въртележка, като използвали група фирми, фиктивно установени в чужбина, които от своя страна продавали или на "клиенти", които играят ролята на допълнителни чуждестранни проводници, или на несъществуващи компании, разположени в Италия.

Използването на чуждестранните канали направи възможно избягването на ДДС чрез вътреобщностните трансфери и така затрудни финансовата администрация да реконструира цялата верига на доставки, обясняват от гвардията. Те уверяват, че ще продължат да следят данъчните приходи, за да се гарантира лоялната конкуренция на пазара.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама