Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1852552 www.bgdnes.bg

Жорж Ганчев: Като кърлежи изсмукаха кръвта народна

Интервю на Юлия ВЪЛКОВА, "Жълт Труд"

Жорж Ганчев се ражда като Георги Петрушев в Пловдив преди малко повече от 73 години. Висшето си образование завършва в Националната спортна академия при Ференц Модьор. Има дипломи от Британската академия по фехтовка /главен треньор на Лондонския клуб по фехтовка 1968-1973 г./, от Театралния институт "Лий Страсбърг" и "Експерименталния филмов колеж "Шеруд Оукс" в Холивуд.

Заради майсторските си умения е предпочетен за треньор на олимпийския отбор по фехтовка на Великобритания /1968 и 1972 година/. През 1970 и 1974 година е световен шампион по фехтовка при професионалистите, между 1973-1988 година се изявява като режисьор, сценарист в театъра, гост-лектор в Американската академия за драматични изкуства, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. Автор е на 7 филмови сценария в Холивуд, на пиеси, продуцирани в Холивуд, на книги и поезия, играе в екшъни.



Колоритният политик участва в учредяването на СДС след 10 ноември 1989 г. На следващата основава партията си Българския бизнесблок и е неин председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и взимат името на БББ. Жорж участва в президентските избори през 1992 г. получава 17 % от гласовете, което го нарежда на трето място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание, председател на парламентарната група на Бизнесблока /1995-2001/, оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. През 2005-а основава "Национално патриотично обединение". Амбициите на Ганчев са то да е част от парламента след изборите през май. Срещаме се с вечно усмихнатия и в добро настроение Жорж малко след като се е върнал от САЩ.

- Какви дела ви отведоха отвъд Океана?
- Милион и двеста хиляди млади българи напуснаха отечеството, тъй като техните завоювани дипломи у нас или в чужбина не са тъждествени със заплащането. Това е престъпление, една от най-големите простотии на цялата политическа класа от 1989 г. до днес. Загубвайки генетичната банка - тези хора раждат деца, създават бизнес, пращат оттам пари на баща, майка, баба, дядо, но вече не са ентусиазирани да се върнат. Едно дете от първи клас до края на следването си струва на държавата и родителите си 120 хиляди долара минимум в най-залупеното учебно заведение, каквито са повечето университетчета тук. А ние загубихме хора с дипломи от световни университети, няма да ги видим повече.
Сега, като бях в Америка, агитирах българите да направят неделни училища към църквата, където да пращат децата си, за да си поддържат българския език. Имаше хора в Лос Анджелис, които цели 15 години не са си проговаряли. От 2-3 лета насам започнаха да си общуват, да се уважават един друг. Но най-вече трябва да се уважава религията, националната памет, образованието - учителят и лекарят са свещени думи.
Във Вегас, Сан Диего, Лос Анджелис направихме ядки на Патриотично обединение. Дойдоха хора от Торонто, включително и едно мое протеже - милиардер, което купи 12 апартамента във Вегас и един затворен жилищен комплекс. Навремето го оженихме за моята секретарка в парламента и тя му помага. Композиторът Иван Кутиков, единственият българин със свое звукозаписно студио в Холивуд, също влезе при нас. Чрез електронния вестник на жена му Пепа Петрова / тя е кадър на "Нощен Труд" - бел. на автора/ стигнахме до Нова Зеландия, Австралия, Южна Африка, Великобритания, Ирландия, Канада, а в САЩ - до Чикаго, Детройт, Сан Франциско. Аз не занимавам българите в чужбина с новия си кинороман, с английската си автобиография с 212 снимки, на които съм с топ световни личности, с поезията и есетата си на английски. Казвам им само: "Патриотичната идея е по-голяма от всички нас". Трябва да дадем дан на отечеството си, на националните ни герои, на родителите си. При създаването на Патриотично обединение идеята ми бе да предам щафетата на младите хора. То е направено да ги подтикне да припознаят отечеството си, да имат любородие и да махнат тези, които като кърлежи ги изстискват вече 23 години. И да се спазва законът - от президента до ваксаджията. Толкоз.

- Споменавате, че бихте влязъл в коалиция и с дявола, ако това ще помогне на страната...
- Абсолютно, но коалициите трябва да бъдат в името на България, неопетнени, без мутри, милиционери и полицейски милионери - всички ги знам. Досега обаче никой не е наказан.

- В страната ври и кипи. Как ще коментирате стачките, поведението на полицаите, на народните избраници?
- Полицаите трябва да си вършат работата, задължени са. Кървавите схватки са дело на ултрасите, нарочно пратени там. И никой няма намерение да се справи с тях, защото бурята ще се обърне срещу тези, които са ги пратили - правителството и държавата.

- Кои са майкопродавците, както ги наричате?
- Онези, които взеха комисионите под масата и вкараха чужди фирми, главно еврейски, да покорят енергетиката. Първи бяха Шулева и Пръмова и онзи - Соломон Паси. Те продадоха всичко, но, разбира се, по заповед на щуката - на този, който ги е поставил на постовете им. Унгария, Финландия, Словакия отлагаха закриването на атомните си блокове, единствено българите се продадоха за нищо. И сега плачат, че нямало ток и цената му била висока. Комисиони се взеха и за зелената енергетика - този Мики Маус бизнес.
Не по-малко виновна е Надка Пиратка, която е намазала отвсякъде - смешна детска поетеса да стане министър на външните работи! Аз й поисках оставката в Народното събрание и нейният бивш - Иван Костов, не смее да ме погледне. Викам: "Тая жена махна посланика ни, когато животът на медицинските ни сестри в Либия висеше на косъм, и в същото време се развява нагоре-надолу с частния самолет на Клаус Кинкел, после с Костов на "Кертнерщрасе" - една от най-скъпите улици - се разхождат за ръчичка. Мина и през други, докато открадна мъжа на най-близката си приятелка. Такива аморални образи, които официално казват: "Нахранете журналистите", т.е. подкупете ги, не могат да отговарят за благосъстоянието на народа.
И това е само един малък пример в движение. А продажбата на Киноцентъра, юпитата на Кобурга - вакханалия и бързо забогатяване. Някой да е питал откъде са парите за хотелите по Черноморието? Този народ не може до безкрай да чака и затова се разбунтува.

- Себе си ли припознават повечето от поддръжниците на Бойко Борисов?
- Тези хора са много ниска проба, за да ги коментирам. Бившият министър-председател е смешен. Но не е виновен този, който яде зелника... Нашият народ мизерства, той е в агония и затова прави глупости, като тази да даде властта на Кобурга. Увлечен по хазарта безсрамник, който сече горите ни и ги продава на Гърция. Не ме послушаха и от тройната коалиция, когато им казвах да създадат малко ред, да имат пробългарска политика. След това дойде ред на Борисов, който легна на всички - на американци, на руснаци, на ЕС. За всичко казва "да". Стяга коланите чрез Дянков, после Дянков бил виновен. Глупости! Ти си човекът, който хваща хора от улицата и ги назначава. Но трябва да не се срамиш и да си признаеш, че си грешил. Махай ги, като не стават. Всичко е срутено - културата, здравеопазването, образованието, екологията. Всичко ценно се продава, като златото - на канадците /срещу комисиони, разбира се/. Добре, че още не са пипнали урана, защото не знаят, че го има.

- Абдикиране от отговорност ли е оставката на Борисов?
- На нея се учуди дори и изтривалката му - президентът. Премиерът беше квачката, а най-едрото пиленце - Лиляна Попова. Борисов се главозамайва като Мусолини. Абсурдно, но е факт - това момче се е взело толкова на сериозно. Седи на една маса с пияни селяни от Долно Нанагорно и си говорят глупости, а те му викат: "Ти си господ, ти си манна небесна". Така не може. Тази държава е имала достойнство, златен лев, имала е фабрики, легията на Раковски, Евлоги и Христо Георгиеви...

- Вашата оценка за президента Плевнелиев?
- Той не може да даде политически отговор на нищо. Спал по гаражите в Германия навремето, после му дали някакъв бизнес да представлява някого си у нас. Направил човекът пари. Но това е едно, друго е да станеш вицепремиер и после - вуп - президент. Сега е времето да докаже, че е независим. И ако не сложи правилните хора, ще настане такава бъркотия, каквато не са виждали.

- Ако бяхте млад, щяхте ли да емигрирате?
- Никога не съм емигрирал. Навремето, когато британците попитали моя треньор - великия унгарец Ференц Модьор кой може да води техния национален отбор, той посочил мен. Моята бъдеща тъща бе спонсор на преводачите у нас. Така срещнах дъщеря й и после с нея и с още приятели свирехме и пеехме в едно заведение на Златни пясъци. Оженихме се през 1961-ва. Но се върнах в България и продължих да свиря и да пея. Играех и баскетбол в "Академик", а след това 1 година и в Англия. Моят живот е една приказка - от а до я. Не пия, не пуша, не залитам по дрогата, както повечето успешни спортисти, не ходя по курви - 22 години живея с моята приятелка, и тя и аз не сме погледнали встрани. С предишните си две жени сме приятели. Да върша добри дела за мен е афродизиак, това е моята кауза.

- Наричаха ви клоун, циркаджия...
- Наричан съм всичко. Моята различност страхотно много плаши. Тези хора нямаха самочувствие, бяха облечени в смешни дрешки. За тях едно ходене в чужбина беше голяма случка. И изведнъж виждат пред себе си човек с костюм за 3000 долара и скъпа кола. /Дойдох в България с астън мартин за 360 хиляди лири./ Но тези пари съм си ги изработил - направил съм много олимпийски шампиони за Англия, снимал съм се в екшъни. Фъстъците, льохманите у нас се присмиват на успелите.

- Отслабва ли влиянието на Русия върху България?
- По-силно е влиянието на САЩ, а на Русия все повече отслабва. Останаха старите кримки, вербувани там, като онова, малкото украинче Станишев - метла на Жорж Сорос, изпратил го да учи в Англия, а после хората около него го направиха шеф на ПЕС. Още през 2005-а му казвах: "Не си ходил войник, не си женен, не си ръководил фирма и от трима души, българският ти е четвъртият език и искаш да станеш министър-председател на държава в криза?! Ти луд ли си, бе? Забрави ли как моят приятел Жан Виденов го пуснаха надолу по пързалката? Аланкоолу, слушай какво ти говоря!" Ама не би.

- Като елитен спорт, фехтовката създава важни познанства и решавала много задачи. На вас какви дивиденти ви донесе?
- Приятелства с лордове, бизнесмени, банкери, милиардери, политици, с Джанфранко Фере, с олигарха Аркадий Волски, с шефа на университета на Оклахома, където съм почетен гражданин, с кметицата на Торонто, с Игнат Канев. Желан гост съм в имения и замъци. Моите връзки и контакти по света никой от тези льольовци не може да открадне. Исках да бъда съветник на Бойко, но той отказа, защото искаше да блести сред простотията, да омайва със селската си реч. Червеят Паси пък развали една голяма сделка, която бях направил с Ирак за България - отиде да клекне на янките, защото щели да го предлагат за шеф на НАТО. Боже! Излъгаха го като последния левак.

- Разкажете за приятелството с Петър Берон.
- Той пропадна напълно - такъв му е храктерът. Като умря жена му, се срути. Беше при мен в Патриотично обединение, излъга ме, че ще прави дискусионен кръг с проф. Георги Марков, а отишъл при ченгетата и станал зам.-шеф на "Защита". При мен Берон бе точка в пейзажа. В политиката трябва да си пазиш реномето.

- Искахте да направите филм за българските евреи, за Лиляна Паница, в който да поканите Йоана Буковска, Юлиян Вергов, Захари Бахаров, Стоян Алексиев. Какво се случи с намерението?
- Откраднаха го. Бойко Борисов подари моя сценарий на евреите в Америка. Така се стигна до заснемането на "Недадените" - какво ужасно име! Имам защитна регистрация в Гилдията на американските сценаристи, имам и писмото на Стефан Данаилов, в което се казва, че моят сценарий е национален проект. Тези хора нямат представа какво ги чака, колко огромни са глобите, които ще им дойдат отвъд Океана. Импровизирали 12 серийки, но със същата сценарна линия, герои, любовна история на Лили Паница с Александър Белев, трагедията на Борис III... Янките се изумиха - не са чували за подобна кражба. Тук няма никакъв ред, ние не сме държава, а бандитска територия. И други филми са ми крали, но повече така не може. Ще ги съдя!

- Запазихте ли къщата си в Резово?
- Там имам две. Старата е прекрасна и е за гости, които идват от цял свят. Новата не е претенциозна - съградена е от трупи от Родопите. Има 3 спални, атриум, а отпред - трева, море и гледка към турските плажове. Не си падам по скъпите неща. Колата ми е на 23 години - карам мерцедес 500 S и едно старо гранд чероки. Срам ме е да ходя с лъскави неща като сегашните политици.

Бисерите на Ганчеви:
* Не ме гледай умно, българино!
* Не се пули, българино!
* Малък, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия /за президента Желю Желев/
* Фернандел от Филипополис /за президента Петър Стоянов/
* Мърльо, ще те забия като пирон в земята! /към депутат/
* Алчен похотлив комсомолец /за Красимир Премянов/
* Не ме учи, момченце! /към председателя на НС Йордан Соколов/
* Искам да знаете, че господин Соколов може да бъде ученик на Лаврентий Берия, но той трябва да спре да ни мародерства.
* Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми! /към депутата от СДС Александър Йорданов/
* Жорж не можете да го спрете никога, докато е жив. Трябва да го гръмнете.
* Тихо! Само на детето си, не на мен! /към Йордан Соколов, който го успокоява по време на парламентарен контрол/
* И Вие на Вашата смешна възраст, с Вашите смешни успехи в живота, младо инженерче, ще се гаврите с човек от ранга на Жорж Ганчев! Срам и позор! /към министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгений Бакърджиев/
* Вашият фашизоид е лицето Женя Бомбардировача Бакърджиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама