Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1852699 www.bgdnes.bg

Явор Бахаров счупи главата на Камен Донев

Явор Бахаров счупи главата на колегата си Камен Донев. И то с камък! Не, двамата актьори не са се били до кръв за роля или жена, а заради расови предразсъдъци. Камен Донев е евреин, а Явор - нацист.


Това се разиграва още в първия епизод на най-новия български сериал "Недадените", който тръгва утре в ефира на БНТ. Лентата за разлика от останалите БГ продукции досега (кримки и ситкоми) е в жанр историческа драма. Някой може да намери прилика с "Дървото на живота", но не бива да се бърка - лентата с Карамазов, Шопов, Койна Русева и Луиза Григорова е със силен вкус на семейна сага.

Реклама


"Недадените" е базиран на действителните исторически събития, разбира се, леко доукрасени, от царско време. И по-специално - занимава се със спасяването на българските евреи от депортиране в ужасяващите лагери на смъртта. Този достоен за уважение и гордост акт е един от козовете на лентата. Брилянтът в лентата обаче е Мариус Куркински. Мегаталантът на родния театър играе Арон Бехар, и то как - личи си, че е с няколко класи над колегите си.


Другият голям плюс на "Недадените" са костюмите. Епохата е пресъздадена повече от красиво и достоверно, гримът не е натрапващ се. Музиката е правилно преценена, камерата се движи плавно и ненакъсано. Сценаристът на филма Емил Бонев разкри, че е работил десет години над текста. Това може и да ви развълнува, но не се ентусиазирайте много - не забравяйте, че това е български сериал. А в тях от незапомнени времена сценарият винаги е куцал. Репликите за щастие не са просташко-безсмислени като в "Етажна собственост", не са и изкуствено надъхани като в "Под прикритие".


В продукцията на БНТ и Мирослав Боршош внимание обръщат и на Елин Пелин и Петър Дънов. Виждаме как големият писател, приятел на цар Борис Трети, лично връчва на владетеля писмо на български писатели срещу нацисткия законопроект за защита на нацията от присъствието на евреи.
Петър Дънов пък е човекът, който всеки път след като се види с Борис Трети, го оставя в шах. Световноизвестният езотерик винаги говори с метафори на царя и го хвърля в дълбоки размишления. Самият цар, изигран от Пенко Господинов, помощника на съдийката Таня Стоева от "7 часа разлика", е обрисуван като колеблив и понякога изпускащ емоциите си глава на държавата.


Героят на Явор Бахаров - студентът по икономика с фашистки убеждения Любен Гошев, е представен като пълен побойник. Освен че чупи тиквата на Донев с камък, троши носа на евреин в кинозала, а после се сбива в бар.
Митрополит Кирил е изигран доста добре от новия ни министър на културата Владо Пенев. В ролята на Лиляна Паница, секретарката на комисаря по еврейски въпроси, е младата възпитаничка на НАТФИЗ Лидия Инджова.


Екипът явно е доволен от продукта си - отпразнуваха го в понеделник вечерта в елегантните помещения на Военния клуб в София. Въпреки че осветлението бе силно, а музиката липсваше, Боршош и актьорите обърнаха по няколко чаши вино с усмивки на лице. Сред гостите бяха Силвия Кацарова със съпруга си Любомир Димитров, Севда Шишманова, Вяра Анкова, Стефан Вълдобрев, Белослава, Ивайло Захариев от "Под прикритие" и съпругата му Миряна, Стенли, Люба Кулезич, Алис Крайчева и други.

 

Страхотен старт

По неписано правило в първия епизод на всеки сериал са концентрирани огромни усилия. Все пак публиката трябва да бъде грабната. Без да се казва голяма дума, не е лъжа, че "Недадените" е ако не най-добрият, то поне най-гледаемият сериал в България. Остава и следващите епизоди да са качествени като пилотния, за да се затвърди това мнение. Единственият проблем на "Недадените" е, че у нас има повече расисти, отколкото цигани. Те определено ще бойкотират лентата.

 

 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама