Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18580599 www.bgdnes.bg

Калканджиева подарила жезъла си от Мандела на Слави

  • Жени се представила пред елитните гости с право хоро 
  • Носителят на Нобелова награда за мир се запознал с шестата по красота в света на благотворителен търг в Йоханесбург 

Най-красивата българка за всички времена - Жени Калканджиева, която стигна до достойното шесто място на конкурса "Мис Свят" през 1995 г., след като преди това се окичи с титлата Мис България, получила скъп подарък от самия Нелсън Мандела.

Реклама

"Истина е, подари ми ритуален жезъл, но аз като се прибрах у нас, гостувах на Слави Трифонов и в знак на уважение му подарих жезъла от Нелсън Мандела. И сега нямам вече жезъл от Мандела, но пък имам снимки с него и с ритуалния му дар", разказа за в. "България Днес" Калканджиева. За нея материалните придобивки са временни и преходни, а животът я е научил, че спомените и емоциите са безценни.

Носителят на Нобеловата награда за мир за 1993 г. и президент на южноафриканската държава тогава се запознал с нашата хубавица по време на благотворителен търг в Йоханесбург. На него елитът на ЮАР събирал средства за гладуващите деца в страната.

"На тази галавечеря всеки даряваше по нещо ценно, което се откупваше на търг. Аз предоставих една стара българска носия", спомня си Жени.

Преди да тръгне на световната надпревара за хубост в Южна Африка, красавицата извадила душата на баба си да й намери нещо автентично и ценно.

"И баба отвори нейния скрин и оттам извади една семейна женска носия с шевици от Кюстендилския край", разказва Калканджиева. Със старинната национална одежда Жени възнамерявала да се яви на вечерта на талантите и да изпълни български хора. За целта тръгнала и на уроци в школа по народни танци.

Реклама

"Успях да усвоя обаче само правото хоро и с него се представих", смее се Жени. Когато дошла неочакваната покана към всички хубавици да се включат в благотворителната инициатива, организирана под патронажа на Мандела, Жени без да се замисли, предоставила носията за събиране на средства за гладуващите деца.

"Имам и снимка, на която се ръкувам с Нелсън Мандела, той ми се усмихва, а аз не знам на кой свят се намирам от вълнение", спомня си най-красивата българка и после допълва скромно: "Ама не само аз съм се запознала с Нелсън Мандела, всички момичета го направихме". При срещата президентът на ЮАР подарил на на всяка от хубавиците от цял свят жезъл за спомен от вечерта.

"Това беше толкова отдавна, сякаш е от друг мой живот", сепва се Жени сякаш от отвъдното и продължава: "Догодина, живот и здраве, ще направя 50 г. Толкова бързо се изнизват годините, толкова бързо отлита животът. Но да ви призная, честна дума, чувствам се духом и тялом много по-млада от връстниците ми". И разкрива каква е рецептата й за младостта: "В момента съм в Кранево в компанията на млади красиви момичета, за които модната ни агенция организира"Модел кемп". Паролата за младостта е работа и добра компания, която да те зарежда с позитивни и жизненоважни емоции. Ето така минава лятото ми, как да не се чувствам млада".

Първанов му връчва орден "Стара планина"

Носителят на Нобеловата награда за мир Нелсън Мандела има и наш орден "Стара планина", връчен му приживе от българския президент през 2008 г. Георги Първанов. Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в селцето Мвезо, ЮАР. Той е и първият южноафрикански политик, който е избран с всеобщо демократично гласуване за президент на ЮАР. Изкарва пълен мандат от 1994 до 1999 г.

Нелсън Мандела прекарва години наред в затвора по политически причини, които той описва най-добре: "През целия си живот аз напълно се посветих на борбата за африканското население. Борих се както срещу господството на белите, така и срещу господството на чернокожите. Отстоявах идеала си за демократично и свободно общество, в което всички граждани да живеят в разбирателство и да имат равни възможности. Това е идеалът, към който се стремя и за който съм готов да живея. Ако е необходимо, заради него съм готов и да умра".

Нелсън Мандела си отива от този свят на 95-годишна възраст на 5 декември 2013 г. Той остава в историята и до днес като един от най-влиятелните световни лидери. Мандела е от малцината политици, които наистина успяват да променят света към по-добро.

Четете още

Жени Калканджиева с фобия от гръмотевици и солариуми

Жени Калканджиева с фобия от гръмотевици и солариуми

Калканджиева: Съсипаха „Мис България"!

Калканджиева: Съсипаха „Мис България"!

Жени Калканджиева урежда младоженец на Ивка Бейбе

Жени Калканджиева урежда младоженец на Ивка Бейбе

Жени Калканджиева изправя краката си с шини

Жени Калканджиева изправя краката си с шини

Реклама
Реклама
Реклама