Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18606202 www.bgdnes.bg

Латинка Петрова каза тежката си дума след проучване: София е прекрасна за пенсионери, но само на снимка

Световна класация слага столицата ни на първо място за възрастните, нашите не са съгласни

"София е прекрасна! Зелено е, евтино е, има кафенета... На пръв поглед изглежда, че е идеално за пенсионери, но това е само на снимка." Това песимистично заяви пред "България Днес" любимата на поколения актриса Латинка Петрова. Комедийната звезда и още много други известни личности в пенсионна възраст не са съгласни с излязлата класация на списание "Форбс", в която слагат София на първо място като дестинация, където пенсионерите живеят добре.

Реклама

"Може би за централната част е така, но в жилищните комплекси е мъртвило. Ако излезем малко навън от столицата, ще видим как всички броят стотинките, за да оцеляват", споделя впечатленията си Латинка и продължава: "Увеличението, което ни дадоха тази година, за нищо не стига. Последните изравнителни сметки скочиха, цените на лекарствата скочиха, веднага се изхарчват тези 100 лева отгоре".

Класирането на международно признатото списание включва множество фактори като прага на пенсионната възраст, средната цена на наем, гъстота на населението, достъп до здравеопазване, брой фитнес зали и кафенета.

"Да, със сигурност София има много хубави кафенета, има фитнес зали, има всичко", казва Латинка, "но това ще може да си го позволи човек само ако е на швейцарска или евродепутатска пенсия, или пък някой от онези, които искат да си запазят местата в парламента и на следващите избори. Ако на един евродепутат му се даде да оцелява с 600 лева на месец, той ще се побърка на първата седмица! Невъзможно е да живеем без помощта на нашите деца и внуци, които да ни пращат пари от чужбина", огорчена е от ситуацията, в която са изпаднали повечето пенсионери.

На същото мнение е и вече в пенсионната възраст актьор Валентин Танев. "Тази класация не е през стандарта на българина", категоричен е театралната знаменитост.

Статията на икономическото списание твърди, че за нормален начин на живот в София са необходими скромните за "Форбс" 148 590 евро като пенсионни спестявания. "Това е сума, която само един германец може да си позволи. Българите получават по 350-400 евро на месец. Може сами да си направите сметките. Ясно е, че един австриец или германец може да живее тука много добре. Поне не трябва да плащаме наем", казва Танев.

Още едно любопитно нещо за класацията е, че като фактор за качествен живот влиза броят на голф игрища около града. Танев отговаря с хумор: "На българина не му трябва голф игрище. На него ежедневният спорт е да ходи на пазар и да носи тежки торби по градския транспорт. Това е българският голф", категоричен е актьорът.

"Сякаш София е България! Звучи ми смешно!" Това пък възкликна народната певица Валя Балканска, засегната, че отново се обръща внимание само на столицата.

Четете още

Латинка Петрова: До гроб ще пазя тайните на Парцалев

Латинка Петрова: До гроб ще пазя тайните на Парцалев

Латинка пак ще почива в Гърция

Латинка пак ще почива в Гърция

80-годишната Латинка Петрова дава 1000 лева за ремонт на колата

80-годишната Латинка Петрова дава 1000 лева за ремонт на колата

Латинка Петрова: В „Денсинг старс” мирише на камфор

Латинка Петрова: В „Денсинг старс” мирише на камфор

Реклама
Реклама
Реклама