Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18738799 www.bgdnes.bg

Виктор Божинов скочи на "леките филми"

Докато се перчим, грозна и аматьорска вълна залива кината, огорчен е режисьорът

"Докато високомерно се перчим кой е по-по-най-, грозна и аматьорска вълна шета из кината, защото там няма адекватни български заглавия, които да направят разликата! Ако не се изгражда публика, тя се изражда! При това бързо!" Това сподели в мрежите режисьорът на "Възвишение", "Вина" и "Под прикритие" Виктор Божинов.

Реклама

На снимката той бе посочил няколко новоизгряващи български филми - "Фабрика за кокошки", "Русалки", "Никога не е просто секс", "Киберпрестъпност", "Опасни шматки", "Махленска класа", "Чудовища", "Цената на властта".

Техни режисьори са: Исидор Карадимов, Лазар Панев и Наталия Дукова, Саня Борисова, Атанас Михайлов, Николай Павлов, Виолет Панчева, Калоян Патерков - все млади, но непопулярни имена.

В коментарите към публикацията режисьорът събира много одобрение, както и хвалебствени слова, че само неговите филми стават за гледане и че "чалгата е влязла и в киното", но сред тях имаше и негативи.

"Публиката е тази, която определя какво да се гледа и какво не. И ако тези филми са гледаеми, какво? Ще ги линчувате ли? Дали не е просто завист вашето изказване, г-н Божинов? Защо не си гледате във "вашето канче", а печелите лайкове от мрънкане", пита режисьора жена на име Даниела Николаева.

"Трагедия, за съжаление в театъра (с малко изключения!) е същото! Докато творците спорят за високо и ниско изкуство, фестивално и масово кино, се случва това - просто има изкуство и халтура", пише от своя страна журналистът Георги Тошев.

Реклама

Филмите, за които говори в поста си Виктор Божинов, обаче не са финансирани от държавата, опонират му в голяма част от хората в поста.

"Все повече ще има такива произведения в киното, за съжаление. С напредването на технологиите, социалните мрежи и достъпността на такива до всички всеки вече си мисли, че е забавен, че е актьор, че е режисьор и че може да създава изкуство. Хората, които оценяват истинското изкуство, стават все по-малко и по-малко, докато в един момент не изчезнат напълно. Никой вече не чете Маркес, не гледа Тарковски и не слуша "Лед Цепелин", а да направиш нещо качествено и стойностно е нужно поне да си чувал за някои от тези. Масовото затъпяване е започнало от края на 90-те. Ама то не е само в България. Виж само какво се предлага в "Нетфликс". 90% от нещата са тоталщета. Те покемони хващат, ти филми искаш да правят", вещо се изказва и победителят от "Сървайвър" Ваня Джаферович.

Включва се и Деси Тенекеджиева, самата тя определяща се като режисьор. Деси успя да привлече холивудската звезда Мики Рурк преди две години, но филм още няма.

"За жалост, в нашия бизнес, всеки има право да прави каквото пожелае, не е правилно да ги корим или унижаваме, още повече като не сме ги гледали. Друг е въпросът. Намерили са средства, за да запълнят някаква ниша. Успяват да акумулират публика. "Бай Иван" е най-гледаният филм за последните години! След като тези филми имат публика, значи публиката и актьорите, които играят в тях, си ги заслужават. Чалгата тръгна уж като кръчмарско и ниско забавление за душата до момента, в който се официализира от всички национални и частни ефирни телевизии и вече няма предаване без чалга звезда, за да има рейтинг. Това се случва от години и в театъра, за съжаление и в киното. Но не може да се борим с това. Можем само да се опитваме да правим нашите си спектакли и филми и да се надяваме, че ще има публика и за тях", написа Тенекеджиева.

Четете още

Виктор Божинов започна да снима "Чамъ-кория", Захари Бахаров АУТ от лентата

Виктор Божинов започна да снима "Чамъ-кория", Захари Бахаров АУТ от лентата

Режисьорът на "Вина" умува върху нов проект (СНИМКИ)

Режисьорът на "Вина" умува върху нов проект (СНИМКИ)

"Вина" няма да има 3-и сезон

"Вина" няма да има 3-и сезон

(СНИМКИ) Виктор Божинов организира рожден ден

(СНИМКИ) Виктор Божинов организира рожден ден

Реклама
Реклама
Реклама