Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1875941 www.bgdnes.bg

Владо Пенев танцува на сцената

Министърът на културата Владимир Пенев изтанцува танца на победата под бурните аплодисменти на колегите си на церемонията по връчването на наградите "Икар" на сцената на Народния театър.

Инспектор Попов излезе на сцената, за да връчи наградите на директорите отличници в управлението на театрите - шефовете на Театър "София" и Варненския куклен театър. Театралите приветстваха с бурни и дълги овации любимия си министър, защото очакваха да обяви 20-процентното увеличения на заплатите им, както беше съобщил предварително шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Реклама

С видимо съжаление Пенев разочарова своите хора с отлагането на това политическо и финансово решение, но успя да отиграе актьорски ръкоплясканията, които не спряха, докато бе на сцената. "Властта е наша", се пошегува водещият на събитието Тео Елмазов, след като министърът се настани на балкона до президента Плевнелиев и кмета Фандъкова, които уважиха театралите на международния им празник.

Лайтмотивът на събитието бяха протестите, с които свободно се шегуваха водещите Тео Елмазов и Луиза Григорова. Дори когато на сцената излязоха внуците на починалите през годината големи артисти Наум Шопов и Тодор Колев и синът на Георги Калоянчев - Ивайло, публиката не стана на крака, може би защото не я призоваха от сцената.

Самотна зрителка пък бе единствената, която се изправи, когато Луиза под звуците на саксофон отдаде почит на загиналите в протестите, които са отстоявали идеите си докрай. Всички обаче станаха прави, когато на сцената излязоха легендите на Народния, съпрузите актьори Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев, които получиха статуетката за изключителните си заслуги към театралното изкуство у нас. В публиката беше българският клон от актьорския клан, на който са родоначалници - дъщеря им Деси Стойчева и съпругът й Атанас Атанасов, както и внуците им Алиса и Ясен, които също играят в театъра и телевизията.


Голямата интрига на вечерта бе коя от суперпродукциите на Народния театър ще вземе повече статуетки. Очаквано "Хамлет", който имаше повече номинации, се окичи с пет статуетки - за режисура, поддържаща роля, сценография, техническо осъществяване и за съвременен танц за миниатюрата "Мишеловката" на хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев, които изпълняват отделен спектакъл в спектакъла. Постановката на Явор Гърдев загуби само в категорията за главна мъжка роля, където голият датски принц на Леонид Йовчев бе победен от руския самоубиец на Камен Донев в "Животът е прекрасен" на Сашо Морфов.

 

Камен Донев защити комерса


"Няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър", заяви актьорът-режисьор-драматург Камен Донев от сцената на Народния. Думите му бяха реплика към онези, които го обвиняват във флирт с масовия вкус, но театралната звезда ги затапи с втората си награда за главна мъжка роля. Вярно, че и двете статуетки са за участия в спектакли на други режисьори (Стоян Радев и Сашо Морфов), а неговият моноспектакъл "Възгледите на един учител...", с който препълни 9 пъти Зала 1 на НДК, не получи номинации нито за "Икар", нито за "Аскеер". Камен обаче вярва, че публиката решава кой е най-добрият, и готви нов мегахит, който ще се играе в Пловдив и София през април.


Председателят на САБ Христо Мутафчиев се развихри на купона след наградите и грабна микрофона, за да изпее любимите си рокаджийски парчета. Синдикалният шеф на актьорите демонстрира страхотна форма и готви завръщането си на сцена в новата премиера по пиеса на Стефан Цанев, където ще играе Стамболов.

Ваня Цветкова уважи колегите си на празника на театъра, но никой друг актьор от сериалите "7 часа разлика" и предстоящия "Фамилията" не я придружи на събитието. Партньорите й на екрана - Милото и Ламбо, отсъстваха, като само Стефан Данаилов имаше уважителна причина - тръшнал го е грип и пази леглото.

Семейство Попови от "Под прикритие" не могат да се разделят и извън малкия екран. Министър Пенев поздрави горещо Лилия Маравиля за справедливите награди - красивата актриса беше и в двете комисии по награждаването тази година.

Явор Бахаров се размотаваше на афтърпартито в типичния си хайлашки имидж със затъкната зад ухото цигарка. Актьорът от "Стъклен дом" обаче не пропусна да поздрави героя на вечерта - адаша си Явор Гърдев, който носеше в ръка четвъртия си "Икар" за най-добър режисьор. 

Луиза Григорова настоя да връчи лично наградата за най-добра мъжка роля на Камен Донев

 

 

Реклама
Реклама
Реклама