Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18795639 www.bgdnes.bg

Певицата Нели Рангелова в НАЙ-ЛИЧНОТО си интервю: Стига компромати и корупция!

Българинът се отчая и оскотя заради машинации и схеми в политиката

Коя е тя

Нели Рангелова е родена в Михайловград (днешна Монтана). Започва творческата си кариера през 1978 година с оркестър „Бургас" като беквокалистка. През 1983 г. завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория. В кариерата си има над 500 записани песни и стотици награди от наши и международни фестивали. Най-стойностната за нея е "Златният Орфей" от 1982 г. Същата година печели и голямата награда на американския фестивал "Нийуола" в Индипендънс, щата Канзас. Омъжена е, има син. Заедно със свои колеги Нели ще участва в благотворителния концерт "С песен и стих в сърцата" в 11 български града.

- Здравейте, Нели. Следите ли политическата обстановка?

- Да, слушам новините и следя случващото се в държавата. Какво да ви кажа, освен че ми дойде до гуша от тия избори, имам чувството, че всичко върви наопаки и на изборите наесен се съмнявам, че нещо ново и добро за България ще се случи. Въпреки че аз съм невероятен оптимист и винаги с усмивка и шега подхождам към нещата от живота. Но като гледам тези политически трагедии и лошите новини в медиите, се отчайвам.

Реклама

- Българинът обърна ли гръб на политиката заради интригите в нея?

- Еми как да не им обърне гръб народът, то на всички ни дойде до гуша непрекъснато да се развяват компромати, дела на трупчета, досиета, корупционни схеми, проблеми в прокуратурата и в съда. Вече сякаш не вярвам в "светлото бъдеще" на България. Ако допреди 10 години си мислех, че всичко ще се оправи, сега вече не виждам никаква светлина, защото виждам беднотия из страната, виждам какво става извън София. А машинациите с престъпните схеми на политиците не спират и после се чудят защо народът се отчая и оскотя! Българинът се е пропил от беднотия и после недоумяваме защо този заклал оня и чак го нарязал и го изхвърлил.

- Политиката ли уби духовността на българина?

- Това е тема, която не искам да отваряме, защото гледах по телевизията церемонията при встъпването на новия патриарх и влизането му в храм "Св. Александър Невски" и на целия площад отвън освен охранители и тв камери имаше не повече от 20 човека! Това значи, че духовността е мъртва.

- С избори ще се промени ли критичната ситуация в България?

- Не вярвам, защото младите изобщо не гласуват и отговорът им е простичък - защото никой не им харесвал. Аз самата не знам вече кого да харесвам, те минаха всички допустими граници.

- Политолози твърдят, че умишлено се наслагва отвращение у хората към политическия живот, защото партиите с твърд електорат печелят от ниската избирателна активност.

- Така е, идеята на мафията, която се е вплела в държавата, е заради отвращение хората да не гласуват. И според мен на предстоящите избори избирателната активност ще е много по-ниска, отколкото на последния вот, на който пак беше срамно ниска. На хората им писна, но политиците си прибират парите от целия този изборен панаир, който пак се плаща от джоба на данъкоплатците. А обикновеният човек няма грам спокойствие за нищо. Колко от големите българи - художници, артисти, певци, си отидоха гладни, бедни, нещастни? За колко хора трябваше да ходим да пеем благотворително и да събираме пари? Това бяха Боян Иванов, Борето Годжунов и много други. Знаете ли, малко преди кончината й попитаха Стояна Мутафова: "Ако си отидете, какво си мислите, че хората ще говорят за вас?", а тя отговори: "Не ми пука какво ще се говори за мен след смъртта". И практиката показва днес, че на никого за нищо не му пука и всяко чудо е за 3 дни. Аз поне съм щастлива, че имам доста песни в националния фонд на българското радио, с което ще ме запомнят.

- И все пак само с избори можем да променим положението в държавата си.

Реклама

- Така е, затова аз лично правя своя информиран избор, като подлагам всичко под съмнение, защото понякога ми се струва, че се губя сред някаква дейност за промиване на мозъците, а къде е истината никой не може да разбере. Затова аз слушам винаги и двете страни, преди да взема решение по който и да било въпрос, и гледам свободните медии, за да разбера кой изопачава истината. Надявам се, дай Боже, животът на днешните деца да бъде по-чист и тогава хората да разчитат на собствените си сили и възможности, а не да са безхаберни като днес.

- Кое направи младите хора безхаберни?

- Те живеят в епохата на консумацията. Стремежите им са насочени към материалните неща, а не към чистотата и хигиената в отношенията, защото тях ги няма и между възрастните. Въпреки че младите живеят в най-богатото и презадоволено време и стоките преливат, редно е да не забравят, че материята е преходна, а свръхконсумацията е вредна.

- Какви спомени пазите от своята младост?

- Понякога се сещам на каква силна позиция беше България, без значение от строя и кой ни беше големият брат, и ми става мъчно. Като деца ходехме на бригади и беряхме ягоди и всичката продукция отиваше за износ. Доматите, ябълките, въобще зеленчуците и подовете ни ги купуваха от цял свят. А да не говорим за артистите и спортистите, ние бяхме първи и всявахме респект в целия свят. Сега се храним с безвкусни гумени плодове и зеленчуци, внесени откъде ли не, а българските вкусни сортове изчезнаха. Като отидех на някой фестивал, конкуренцията само подпитваше организаторите: "Българката тука ли е?". И като чуеха положителен отговор, им ставаше ясно, че ще загубят. Всички се страхуваха от нас и винаги сме били в конкуренция с най-добрите.

Четете още

Нели Рангелова: Имам невероятен ген

Нели Рангелова: Имам невероятен ген

Нели Рангелова: Младите не са научени да казват "благодаря"

Нели Рангелова: Младите не са научени да казват "благодаря"

Нели Рангелова и Маргарита Хранова в помощ на хората с репродуктивни проблеми

Нели Рангелова и Маргарита Хранова в помощ на хората с репродуктивни проблеми

Нели Рангелова варди от бедствия дома си в Монтана

Нели Рангелова варди от бедствия дома си в Монтана

Реклама
Реклама
Реклама