Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18852998 www.bgdnes.bg

Кирил Маричков: Не ни платиха заради кражбата на касата на "Аполония"

Преведоха ни хонорарите по-късно по банкова сметка, потресени сме от грабежа, казва още "щурецът"

Проблеми с изплащането на хонорарите заради кражбата на касата на фестивала "Аполония" са имали част от изпълнителите. Те не са могли да получат парите се в Созопол, както е била предварителната уговорка, а са ги получили по-късно по банков път. Всички участници са потресени от наглата кражба, проявили са разбиране и не се сърдят за забавеното плащане.

Реклама

"Веднага щом пристигнахме в Созопол, предишния ден преди края на празниците на изкуствата в Созопол - на 7 септември, организаторите вече бяха наясно с кражбата на касата на "Аполония" и ни заявиха, че не могат да ни платят нито лев. Затова ни поискаха сметките и ни преведоха хонорарите по банков път, когато се върнахме в София." Това каза специално за "България Днес" любимият щурец на България Кирил Маричков.

Той и колегите му от "Фондацията" закриха 40-ото юбилейно издание на празниците за изкуства в черноморския град Созопол. За музиканта това бе първата сценична изява след неговата операция на прешлени, която провали турнето на групата зад Океана.

"Мина превъзходно! Знаете колко се тревожех дали ще се справя. Дори когато репетирах у дома тази и онази песен, все не се получаваше, но какво нещо е адреналинът от срещата с публиката! На сцената на "Аполонията" всичко си изпях както трябва", въодушевен сподели Маричков. Той разказа, че малко преди изявата на групата поройният дъжд в Созопол спрял като по "божия воля".

"Малко закъсняхме с появата, защото не бяхме направили хубав саунд заради дъжда, имаше мокри китари, мокри кабели и набързо сменихме 3-4 подгизнали кабели, които даваха на късо, и всичко мина като по вода", споделя Кирил Маричков въпреки белята с кражбата на парите на фестивала. Той си спомни обаче как на миналогодишното издание на празника на изкуствата имало силна буря: "Дори Дони не успя заради стихията да се придвижи от Варвара, защото бе паднал мост, имаше и загинали хора. Тогава аз изпях неговите песни, за да спася концерта, и се справих добре."

Маричков не крие, че ръководството на фондация "Аполония" било силно притеснено заради кражбата на металната каса с парите от продажбата на билети за фестивала.

Реклама

"Организаторите бяха толкова милички, отзивчиви, но и разтревожени, дори ми връчиха награда "40 години "Аполония", разказва музикантът и допълва: "Честна дума, вече съм станал фаталист от нещата, които ми се случват. Дори им казах, дано неприятностите ви не са заради мен. Вече се чудя, защото съм си чист фаталист, дали не съм станал като онзи от "Хари Потър", чието име не трябва да се споменава. Нали се сещате за кого става дума, за страшния лорд Валдемор", с усмивка на лице разказва любимецът на България.

"Сега от вас научавам за кражбата на парите на фестивала "Аполония", нищо не съм чул, нищо не съм разбрал, докато бях в Созопол. Ще проверя и ще се чуем да ви разкажа", отсече вчера по телефона обичайният заподозрян Стефан Вълдобрев, чиято група също пя на сцената на 40-ото издание на фестивала за изкуства.

Пак така с неохота отговори и Греди Асса, който също бе част от програмата на "Аполония", като представи изложбата си "Пътувания: острови и морета" в художествената галерия на Созопол: "Искрено съжалявам за случилото се, но не мога нищо да коментирам. Тръгвам към болница сега, дано да открият извършителя на кражбата".

Бащата на "Аполония" проф. д-р Димо Димов, който преди 40 години създава созополските празници на изкуствата, основава академия на изкуствата "Аполония", която по-късно се превръща и във фондация "Аполония", с тъга в гласа си каза: "Осквернителен акт, но за съжаление аз не бях там и нищо не мога да ви кажа". Някогашният министър на културата в правителството на разстреляния премиер Андрей Луканов и в правителството на Димитър Попов тръгнал ден по-рано от Созопол към столицата: "Разбрах за кражбата, когато вече бях в София. Изпълнителният директор на "Аполония" Маргарита Димитрова все още е в Созопол, не се е върнала, остана, за да се занимава с разследването и кражбата. Дали е вътрешен човек, нямам информация". По негови думи касата с приходите от продажба на билети се намирала в сградата на градското читалище "Отец Паисий 1896", където нямало монтирани камери за наблюдение, и е извършена в нощта на петък срещу събота.

"Дано разследващите полицаи от Созопол намерят следи и стигнат до извършителя", си пожела проф. Димов.

"Не е ваша работа колко пари е имало в касата, а си е наша работа. Не е ваша работа дали сме се разплатили с участниците, а си е наша работа. Не е ваша работа дали има заподозрян, води се следствие и, дай Боже, надавам се, разследването да приключи в наша полза", отсече вчера с гняв изпълнителният директор на "Аполония" Маргарита Димитрова.

Гневът й е разбираем, защото според информация от разследващите от РУ Ц Созопол, от касата на фондацията й липсват много повече от 50 хиляди лева. Димитрова отказа да потвърди дали е посочила пред полицаите евентуален вътрешен човек за извършител, но след като изхвърли яростта си, с безсилие си призна: "Дали ще хванат крадеца, е Божа работа! Но дано. Иска ми се много!".

Четете още

Задигнаха 50 бона от офиса на "Аполония", звездите остават без хонорари

Задигнаха 50 бона от офиса на "Аполония", звездите остават без хонорари

Албена Михова пътува за Аполония с минибус с колеги

Албена Михова пътува за Аполония с минибус с колеги

Кирил Маричков бил със счупени прешлени на гръбнака

Кирил Маричков бил със счупени прешлени на гръбнака

Тълпи за Стефан Командарев и Ели Скорчева на "Аполония"

Тълпи за Стефан Командарев и Ели Скорчева на "Аполония"

Реклама
Реклама
Реклама