Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1886512 www.bgdnes.bg

Хайде да се пошегуваме

Първи април дойде с първия спокоен пролетен ден, в който природата не се шегува с тези, които сa зажадняли за слънце и топлота. Разбира се, хуморът преобладава, за сметка на негативните емоции. Сега е моментът за шеметни шегички, които да погодим на приятели и роднини, а самите ние да се измъкнем по шушони съвсем безнаказано.

Като същински последователи на Макс и Мориц, това е истинска фиеста за дечицата. За себе си признавам, че е малко зловещо, докато се разхождам по улицата, защото изобщо не подозирам какво се крие зад благите усмивки на малчуганите, които ме задминават. Нека, днес е позволено...

Реклама

От къде обаче идва този „карнавал" на пакостите и майтапите, и какво е колоритно в отделните райони по света?

Ето някои интересни факти:

На 13-ия ден от Персийската Нова година ирландците празнуват „Сиздах Бедар" или „Празник на природата". Той се е чествал още през 536 г. пр. н.е. Вярва се, че от там е тръгнала традицията по света.

Денят на шегата е много популярен в различни страни по света. Датите са разнообразни, но идеята е една: да си направим шега с някой, като му сложим сол в кафето, както по традиция правят хората в Испания.


В Мексико обичаите са малко по-разчупени - никой не дава пари, бижута или книги на заем.

Перуанците пък се разхождат с хартиени надписи по гърба, а медиите публикуват „лъжовна" информация, като карат читателите си да разграничат истината от лъжата. На следващият ден телевизиите и вестниците съобщават шегите, които са публикували.

В Нова Зеландия също се чества Денят на лъжата, също както във Вликобритания, Австралия и Южна Америка, но с разликата, че шегите са допустими единствено до обяд. Всеки, който наруши правилото е заклеймен като „Априлски глупчо".

Реклама

Във Франция този ден се нарича „Денят на рибата" и е истински успех за този, който успее да залепи на някой минувач хартиена риба, без той да усети.

Фламндски обичай подтиква децата да заключват родителите си и да не ги пускат, докато не им бъде дадено лакомство.

По времето на династията Чосон в Корея се позволявало на царското семейство да се шегуват помежду си, като това се случвало в първия снежен ден от годината. Снежни топки прехвърчали покрай хората, а оправданията били фалшиви.

В Полша важната работа се отлага за другия ден, за да царстват спокойно вицове и закачки.

Денят на кукувицата в Шотландия отбелязва празника. Там се счита, че птицата е символ на глупостта.

На 1 май е „Маска котка" в Дания, но се празнува твърде рядко.

Родените на 1 април в Германия и Австрия са считани за хора без късмет, а денят за тамошните народи - за нещастен.

Млади стажанти в Австрия пък обявиха на майтап 1 април за Ден на стажантите, тъй като заплащането и ситуацията на трудовия пазар им приличали на шега.

Докато животът е твърде ироничен с нас, ние също ще имаме право да се шегуваме. И все пак внимавайте, защото както гласи добре известната ни поговорка, „Добре че е шегата, за да си кажем истината".

Реклама
Реклама
Реклама