Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1889864 www.bgdnes.bg

Гущерът Владо Пенев на сухо

Ченге под прикритие, министър или гущер. Колкото и да е невероятно, Владо Пенев влиза успешно и в трите роли. В последното си превъплъщение служебният министър на културата получи овации за ролята си на гущер в премиерната пиеса "Морски пейзаж" от Едуард Олби в Народния театър.
Пенев се включи в постановката в последния момент. Първоначалният вариант е Деян Донков, но заради ангажименти той се отказва. Кой да предположи, че Владо Пенев също ще има неотложни ангажименти. Въпреки министерските задължения Пенев излезе на сцената.
"Морски пейзаж" веднага се очерта като една от добрите комедии в програмата на Народния театър.
Както в много от пиесите си, така и в тази Олби се концентрира върху човешките взаимоотношения и междуличностните връзки, в конкретния случай – между две семейни двойки. Макар повечето критици да я определят като драма, пиесата съдържа много елементи от сатирата, фантазията и абсурда.


Постановката е на едва 26-годишния режисьор Петър Денчев.
 Владо Пенев играе първичния недодялан гущер Лесли, неподвластен на никакви емоции. Той изпълзява с огромна опашка от водата заедно със съпругата си Сара (Светлана Янчева), за да разузнаят какви са хората - по-висшите от тях същества. На брега на морето те срещат съпрузите Чарли (Валентин Ганев) и Нанси (Жорета Николова). Тук те откриват какво е любов, какво е родителска обич и привързаност.  
Нанси и Чарли влачат скучното си пенсионерство. Тя мечтае да правят "нещо", а той - да дреме край морето.
Авторът поставя въпроса за еволюцията, приспособяването като метафора.
"Оцеляват най-приспособимите. Дали е за добро или не - не знам, но със сигурност така е по-интересно. В хода на пиесата еволюционният модел се ускорява с милиарди обороти", казва Едуард Олби.
Едната двойка са застаряващи, живели уж щастливо и с много деца и внуци, а другата... другата са тритон и русалка, излезли от морските дълбини. Владо Пенев е в ролята именно на тритон, с тяло на получовек и полуриба.
"Мутираш или изчезваш! Това предрича "Морски пейзаж", където миналото среща настоящето, сушата - морето, а животът почти прелива в смъртта", разказва режисьорът Петър Денчев.
По думите му в бездната на въпроса кои сме днес, след като животът ни е почти преминал, и можем ли да продължаваме да живеем без вяра и въображение, без наивност и желание за промяна, се ражда тревожното усещане дали сме живи въобще, ако отказваме да се променим.
Самият Владо Пенев признава, че се е съгласил да изиграе ролята именно заради интригуващия сюжет и въпросите, които поставя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама