Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18919951 www.bgdnes.bg

БРАВО! Участник в "Стани богат" дарява пари на къща музей

В родното село на майката на Константин Панайотов - Горна Студена е къщата музей, в която е известно време е живял цар Александър II

Участникът в "Стани богат" Константин Панайотов дарява 10 % от сумата, която спечели за запустяла къща музей в Горна Студена, в която е пребивавал цар Александър II по време на Руско-турската война. Това заяви самият Панайотов пред Ники Кънчев по Би Ти Ви.

Реклама

"Ако успея да спечеля някаква сума ще отделя 10 % задължително. Те ще са за родното село на майка ми, където прекарвах летните си ваканции. Селото се казва Горна Студена и е между Павликени и Свищов. Парите ще отидат по-скоро не за самото село, а за една къща музей, която е била изключително важна за Руско-турската война. Дадената къща музей в селото е от преди Руско-турската война, която е през 1877г. Там се е помещавала императорската квартира на руския цар Александър II. Този музей се нуждае от средства за реставрация и за поддръжка, защото целият се руши." Това обещание направи Константин Панайотов преди да започне борбата си за голяма сума в "Стани богат", а и изнесе кратък исторически по Би Ти Ви.

В крайна сметка Панайотов стигна до 20 бона, но труден въпрос касаещ странен географски феномен във Филипините го срази. Участникът в "Стани богат" не позна и си тръгна от шоута само с 2 бона. Съдейки по думите му 200 лева от печалбата ще отиде в къщата музей, която се руши с всеки изминал ден/

Известният музей и цар Александър II

Музеят е изграден в периода 1904 - 1907 г. по идея на Стоян Заимов и комитет "Цар Освободител". Намира се в лятната двуетажна къща на търновския търговец Никола Минчев. Къщата е предоставена по време на руско-турската война за Главната квартира. Музеят е открит тържествено на 4 септември 1907 г. На откриването присъстват ветерани от Освободителната война, сред които - генерал Столетов, ген. Паренсов и др.

Цар Александър II, наричан още император, заедно с министри, офицери и цялата свита, се установява на квартира в тази къща и в продължение на три месеца вземат важни политически решения. Именно в тази известна къща се решава съдбата на войната.

Експозицията включва оригинални оръжия и предмети, предоставени от руското командване специално за музея. Дали тези пари ще помогнат и къщата музей отново ще процъфти, предстои да разберем.

Четете още

Ники Кънчев в "Стани богат": Такава логика отдавна не бях чувал

Ники Кънчев в "Стани богат": Такава логика отдавна не бях чувал

Въпрос за велик български актьор разплака участник в "Стани богат"

Въпрос за велик български актьор разплака участник в "Стани богат"

Реклама
Реклама
Реклама