Реклама
https://betatest.bgdnes.bg/shou/article/18937258 www.bgdnes.bg

Ирен Кривошиева за първия български православен филм: Играх невярващата и ми се случваха само нещастия

Куп звезди участват в "Не затваряй очи", първите прожекции са на "Златната роза"

След много години работа, молитви и усилия първият игрален православен филм е факт. "Не затваряй очи" ще видим на фестивала "Златна роза" във Варна само след дни. Той проследява историите на двама герои, Петър и Павел, които живеят в различни епохи - Петър през 80-те години и Павел в настоящето. Петър преживява трагедия, когато губи сестра си в инцидент и е изгонен от дома си. В същото време Павел се бори със страданието на своята сестра, която е болна от рак. Житейските им пътища се преплитат чрез Божия промисъл, а съдбите им си взаимодействат, за да намерят пътя към доброто.

Реклама

"Аз влязох в ролята на невярващата жена, чиято дъщеря - в ролята Ирена Милянкова, се бори с рак. Урокът от моята роля е, че човек трябва да има търпение и силна вяра, за да му се случат хубавите неща от Господ. Иначе в ролята постоянно ми се случваха нещастия, за да ме "вкарат" в правия път", казва Ирен Кривошиева, която е част от звездния състав на филма.

"Съгласен съм с определението, че това е първият православен игрален филм в българската киноистория. Ние нямаме такъв досега и това е заявка за нещо ново и различно", каза писателят Марин Ралчевски, по чиято книга е направен сценарият. "Вярвам, че всеки българин носи в себе си вяра в Бога, но въпросът е как тя му се предлага и показва", допълни той.

"Наистина по цял свят се правят православни филми, радвам се, че съм част от такъв и у нас", казва Кривошиева. Останалите актьори са: Александър Кънев, Павел Поппандов, Кръстю Лафазанов, Ирена Милянкова, Николай Урумов, Мария Каварджикова, Христо Гърбов, Яни Малинов, Антон Трендафилов, Влади Карамфилов (Въргала) и много други.

Творбата е получила благословение от Светия синод на БПЦ. Мартин Ралчевски е автор на няколко книги с православно съдържание. Той счита, че неговите книги, а сега и филмът ще помогнат на повече хора да се приобщят към Православната църква и нейните духовни послания.

Четете още

"Окестър без име" и други БГ класики на кино без пари

"Окестър без име" и други БГ класики на кино без пари

Ще гледаме първия православен БГ филм. Светият Синод го благослови. Куп звезди в ролите

Ще гледаме първия православен БГ филм. Светият Синод го благослови. Куп звезди в ролите

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама