Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1896366 www.bgdnes.bg

Да докоснеш звездите (галерия)

Стръмни, широки, криволичещи, от дърво, с парапети...

Стълбите имат най-различни форми и големини из целия свят. Някои са дълги, докато други са изключително красиви. С много от стъпълата могат да преодолеят различни височини, но всички имат своята история.

Погледнато отстрани, Стълбището на свободата в Стария град на Одеса (Украйна) изглежда трудно за придвижване и води към небето: по-широко е в долната си част, отколкото в горната и по този начин отгоре изглежда, че дължината е равна на ширината. Ала отдолу погледнато то все едно е безкрайно дълго. Стълбището е построено с перспектива и носи името на генерал-маршал Потьомкин, известен като броненосеца Потьомкин - участвал във въстание, а после корабът му влиза и в Първата световна война.

Реклама

Керамичното стълбище в Калтаджироне (Сицилия, Италия) е хубаво да се наблюдава отдолу нагоре, защото само тогава могат да се съзерзават красивите мотиви върху самите нива. На всяко стъпало има различни керамични плочки и всеки ред е с различни мотиви от предходните. Калтаджироне е град с вековна история и традиции в изработването на изделия от теракота, заради което е и защитен паметник на ЮНЕСКО.

Strudlhofstiege във Виена пък са интересни архитектонично и като литературна история. Долната част обхваща две чешми, над едната е плоча със стихове, от там се издигат две семетрично разположени като огледални изображения стълби. На всяко тяхно ниво има различни перспективи и гледки. По-малкият чучур на чешмата е с маска на лице, по-големият - уста на риба.

И знаете ли накъде води най-дългата стълба в света?

11 674 стъпала има Niesentreppe в Швейцария. Приема се, че това е най-дългата стълба в света. Посредством въжена линия тя отвежда веднъж годишно към състезанията на големите стълбищни надбягвания.

Широкото стълбище под базиликата "Сакре Кьор"в Монмартър, Париж, е идеалното място за почивка: тук винаги има шум и суета, и гледката към града се губи в безкрая.

Кой не познава Испанските стълби в Рим (Италия) - това е любимото място за срещи и на млади, и на стари, и на местни, и на гости на италианската столица. Където всеки буквално се фотографира в несвяст. Това място се използва за представяне на модни колекции на най-прочутите италиански дизайнери. Монументалното стълбище се състоти от 138 стъпала, издигнати по поръчка на френския дипломат Стефан Гефие, за да свързва испанското посолство, което все още се намира там, с църквата отгоре. Понастоящем на стълбата има пазар за цветя; тя е и любимо място за обяд на туристите, който обаче вече е официално забранен със солидни глоби заради замърсяването на града.

Просто за хоби чилийският художник Хорхе Селарон нарисува през 90-те години стълбите под своя дом с цветовете на бразилското знаме. Те са конструирани с плочки, а мозайката стана бързо забележителност на Рио де Жанейро (Бразилия). Но през януари тези стълби се прочуха и с трагичната вест, че създателят им е намерен мъртъв върху стъпалата. От полицията предполагат, че става въпрос за насилствена кончина.

Зелена вита стълба се забива все едно в небето в китайския Linzhou. Който изкачи почти 100-метровата конструкция, ще види уникалната гледка на Големия каньон Тайханг. Поради съображения за сигурност, не бива да се катерят хора над 60-годишна възраст.

Реклама
Реклама
Реклама