Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18965147 www.bgdnes.bg

Певицата Диана Дафова: Едно посещение в музей ме прати в космоса!

Оставих в НАСА мой CD, веднага ми се обадиха, бях гост на излитането на совалката с моята песен

Коя е тя

Диана Дафова е поп певица от София. Израства в музикално семейство и започва солова музикална кариера през 1985 г. Съдбата я отвежда в САЩ, където успява да изпрати своя песен на борда на совалката "Колумбия" и Диана става вторият български глас, който е изпратен в космоса. С множество отличия в музиката отвъд океана, Дафова е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Реклама

- Нека да започнем с един емблематичен момент - когато ваша песен отиде в космоса. Как НАСА ви намери?

- След завършване на албума "Звуци на Земята" в Нидерландия директно заминах за Флорида, САЩ, и посетих музея на НАСА в Орландо. Оставих като подарък в техния информационен център току-що създадения CD, като водещата песен в него "Аадия" (Космос, Вселена) напълно синхронизираше с мястото, където се намирах. Очевидно веднага са обърнали внимание, защото още същата вечер ме потърсиха по телефона, за да ме поздравят, че песента е включена в списъка на агенцията, а на следващия ден уточнихме всички подробности към тяхната покана за моето присъствие като специален гост на излитането на совалката "Колумбия", която отнесе "Аадия" извън орбита. Мои домакини бяха директорът по това време-г-н Дейвид Дикинсън, генералът по спасителните операции Джон Мартин и старши астронавтът от Канада Стивън Мартин. Приемам това събитие в живота си като дар от съдбата и оценка за творчеството ми. Самото преживяване да наблюдавам излитането на совалката в Кейп Канаверал от най-близкото допустимо разстояние - 5 мили, и изключителното обкръжение, в което се намирах, беше вълнуващо и остава незабравимо.

- Какви бяха годините живот в САЩ за вас?

- В САЩ живях 9 години, като домът ми беше в Хюстън, Тексас. Това е един много интересен и динамичен период от живота ми, изпълнен с постижения, нови познанства и прекрасни условия за работа. Всъщност, като се замисля, най-големите и значими награди и признания в професионален аспект съм получила от и в САЩ, дори още преди да заживея там. Такива са поканата от НАСА, участието ми в емблематичния международен музикален фестивал SXSW в Остин, Тексас, 5-те медала за отличие от Американската армия за концерта ми във военния лагер Бондстийл в Косово, първа награда за композицията ми "Талиесин" в най-големия международен конкурс за песен в САЩ - American Songwriting Competition, спечелена в конкуренция от 35 000 участници от цял свят, и др.

Преместването в Хюстън беше заради работата на моя съпруг, но скоро след като се установихме там, аз започнах усилена работа с творчески екипи и издадох авторския си албум "Един свят в хармония". Подписах договор с наложената в лоното на музикалния бизнес Нашвил, Тенеси. Изнасях мащабни авторски спектактли в Чикаго, Вашингтон, Хюстън и Лас Вегас, като в тях участваха артисти от България - балет "Арабеск", народни певици от ансамбъл "Филип Кутев", музиканти от БНР и оперни певци. За спектакъла "Един свят в песен", представен в залата на Голдън Нагет, Лас Вегас, и заснет от американска телевизия, получих престижната награда "Златно Реми" за най-добър концерт на живо от едноименния фестивал. По това време станах и специален пратеник на ООН заради благотворителната ми дейност в помощ на майките и деца бежанци, жертви на войни и агресия.

През този период пътувах много със семейството си, дъщеря ми изучаваше моден дизайн в Арт институт в Далас, Тексас. Връщахме се и в България през 2-3 месеца.

- Какво беше за вас културен шок, когато отидохте там за пръв път?

Реклама

- Не бих казала, че съм преживяла културен шок, защото още преди първото ми пътуване до САЩ бях добре запозната с начина на живот и манталитета там. Все пак бях впечатлена от добронамереното отношение, от това, че се дава възможност на всеки способен човек да успее и да бъде оценен по достойнство, без това да е в резултат на контакти и външно влияние. Така се случи с мен. Получавах награди и признания, уважение и зачитане и най-важното - искрена подкрепа от хора, които не познавах. Отношението им беше реакция на моите личностни и професионални качества и считам това за много ценно.

Разбира се, когато заживях там, започнах да усещам в ежедневието си натрапващия се и завладяващ всички сфери на живота комерсиализъм, но той, за съжаление, е вече навсякъде, дори и при нас.

- Според вас възможно ли е музикант да има успех в Щатите, но да живее в България? Ако да, какво му е най-необходимо?

- В днешни дни, когато няма ограничения в комуникациите, всичко е възможно. Аз съм пример за това. Първите си няколко награди от САЩ получих, докато живеех в България. Всичко, което е необходимо, са качества, креативност и оригиналност. Това, което е важно за един истински творец и изпълнител, е да има куража и таланта да бъде характерен, да бъде себе си със собствен облик. Конкуренцията е огромна. Ако някой се опитва да имитира известни американски артисти и така да пробива в Америка, няма как да успее. Оригиналите съществуват вече там. Бъдете оригинал на себе си!

- За концерта, който спечели "Златно Реми", как гледате на този спектакъл в момента, след 15 години?

- Спектакълът "Един свят в песен" , представен в Лас Вегас, е постижение. Голямата награда, която получих за него, е доказателство за това. Съдържанието му не е подвластно на времето, намирам го за актуален и сега.

- Бихте ли изпълнили отново това шоу в България?

- С радост и удоволствие бих го представила отново, ако са налични средства за неговото продуциране и организацията, свързана с пътя за достигане до публиката. Все пак фактът, че притежавам авторските му права, даде възможност на аудиторията в България да гледа телевизионния му вариант, излъчен неколкократно по различни канали - БНТ, "България он Еър" и др.

- Да се върнем в първите стъпки на кариерата ви. Какво бихте казали на Диана Дафова, която стъпва за първи път на сцената?

- Бих й казала: "Горе главата, момиче! Всеки път, когато те спъват, ще се изправяш с по-голяма и сигурна крачка!" Всъщност така се случваше.

- Видях, че скоро имахте концерт с 3D изображение. Как lи дойде идеята?

- Питате ме за авторския ми музикално-театрален спектакъл "Танцът Живот", който наистина е иновативно сценично произведение. Мултимедията, която го съпътства през цялата му продължителност, е с 3D анимация, богато съдържание и пътешествие на сетивата на 4 континента. Въплъщавам се в 7 образа, а мой партньор е специално създаден от Чавдар Варийски личен аватар - моят "Вътрешен глас". "Танцът Живот" освен развлекателния си характер и динамика на сценария, която ви оставя без дъх, притежава и дълбоко съдържание с призив за завръщане към истинските житейски ценности: Истина, Правда, Мъдрост, Добродетелност и Любов. Те оживяват в спектакъла и отправят към аудиторията синтезирани формули за по-смислен и щастлив живот. Тези послания са много необходими за всеки човек, особено във времето, в което живеем, наситено с материализъм, агресия и несигурност.

Четете още

Легенди се борят за награда от фестивала за поп и рок музика – „СОФИЯ 2024"

Легенди се борят за награда от фестивала за поп и рок музика – „СОФИЯ 2024"

Певицата Диана Дафова:
Видях извънземно!

Певицата Диана Дафова: Видях извънземно!

Реклама
Реклама
Реклама