Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1897375 www.bgdnes.bg

Сръбската фолклегенда Драган Коич-Кеба: С Цеца пяхме на Аркан

Иво АНГЕЛОВ

- Здравей, Кеба! Ти си известен сръбски изпълнител в България! Как се чувстваш тук?

- За мен България е комшийска земя, така че се чувствам отлично. Запознат съм с това, че хората ме разпознават като певец от много години. Популярен съм най-вече със старите си песни, а от 3-4 години насам хитове са ми парчетата "Питаш за мен" и "Кукавица". Това е нещо като второ полувреме за моята кариера, така че мисля, че съм харесван от българската публика. Сега издавам новия си албум Fer Ubica (от сръбски - "Нежен убиец"), като ще го представя в български дискотеки. Направил съм 10 изцяло нови песни и предполагам, че някои от тях също ще станат хитове. Не идвам много често в Българя за концерти - няколко пъти съм пял в София, Благоевград, Видин и Пловдив. На всеки три месеца се опитвам да идвам.

Реклама

- Къде купонът е по-голям - в България или в Сърбия?

- Няма много голяма разлика (смее се). Може и да има разлики в начина на забавление, но аз не съм ги виждал. При българите може би има повече адреналин. Вероятно защото в България се пие повече, отколкото в Сърбия. Долу-горе сме еднакви, щом става въпрос за купонясване.

- Само преди ден си се върнал от турне в САЩ. С какво се различават участията там и на Балканите?

- Бях един месец в САЩ - Лас Вегас, Чикаго и други градове. Направи ми впечатление, че навсякъде имаше много българи в публиката. Дори рекламите, които вървяха преди концертите, бяха и на български език.

- Сръбският турбофолк е радост за българските меломани. Нашият попфолк обаче как се приема в Сърбия?

- Искам да дам съвет на българските фолкизпълнители. Вие имате 10-ина певци, които изключително много ценя. Те имат възможности да пробият извън вашата страна, но имат нужда от повече реклама. Те трябва да станат по-разпознаваеми в Сърбия, въпреки че това не е лесна работа.

- Кои са тези изпълнители, които са ти направили впечатление?

Реклама

- Абсолютно сред най-добрите са Азис и Тони Стораро. Мога да посоча още имената на Теодора, Алисия, Преслава и Софи Маринова. Това са певци, които са ме впечатлили с творчеството си. Сигурен съм, че имате още добри певци, за които сега просто не се сещам.

- Ти слушаш ли песни на изпълнителите, които изброи?

- Всички, които изброих, ги слушам. Пускам си парчета на Азис и Преслава.

- В новия си албум имаш песен, която е кавър на парчето "Сен Тропе" на Азис. Обикновено сме свикнали родните изпълнители да правят кавъри на сръбски хитове. Как се случи, че ти изпя българска песен?

- Това стана най-вече с настояването на сина ми Игор. Той ми каза, че "Сен Тропе" е голям хит в България и направих кавър за новия ми албум. Искам да кажа, че всички авторски права са уредени по законов начин. Азис го уважавам много и той ми е добър приятел.

- Пред кои известни личности в Сърбия си пял и са се забавлявали на хитовете ти?

- Много дълго съм на сцена и не мога веднага да се сетя. Много познати хора от света на политиката, бизнеса и шоусредите са се забавлявали на мои песни. Когато аз пея, не знам кой се намира в публиката - не ме интересува дали е политик, българин, сърбин, или пък какви са неговата вяра и националност. Това не е важно за мен. С Цеца Величкович имахме заедно дует - "В сънищата си целувам медена уста", и съм сигурен, че Аркан ме е гледал и слушал как пея. Заедно с Цеца сме били на концерти и сигурно ни е гледал. Даже мисля, че ме е харесвал как изпълнявам парчетата си. Мисля, че няма човек в Сърбия, който да не ме е слушал.

- В този ред на мисли чувстваш ли се легенда на сръбската музика?

- Не, не, не. Аз не съм такъв човек. Не съм от хората, които ще си броят колко албума имат. Обичам много това, което правя, но не съм нарцис, който ще тръгне да се хвали. Живея със своя успех, но мога да приема както победите си, така и критиката. Приемам се за професионалист, разширявам се в развитието си и посланието ми е да има повече любов на сцената. Това е най-важното за мен.

- Разкажи как се появи прякорът ти Кеба.

- Когато бях на 7 години, дядо ми ме нарече Кеба и така си останах и в бъдеще. Кеба означава "много остра сабя". Не помня даже кога започнах да пея - може би още от основното училище. Мисля, че Господ ме е избрал и успявам да правя нещата по най-добър начин. Надявам се, че го оправдавам пред Бога и народа. Нямам никакви планове скоро да се откажа да пея.

- В клипа към песента ти "Питаш за мен" снима Николета Лозанова, която тогава още не беше известна. Познаваш ли я сега като популярна личност в България?

- Така ли? Снимала се е в мой клип? Ами не я знам. А сега е станала известна, така ли? Това е новина за мен. Радвам се, че съм й бил кадем и съм й помогнал да стане известна.

- Знам, че се занимаваш с астрология и можеш да предсказваш бъдещето. Сподели повече за този твой талант.

- Мога, но не искам много да говоря за това. Нещо като хоби ми е, но дори не помня как започнах да се занимавам с астрология.

- Имаш син и дъщеря. Децата ти ще те последват ли в професионалния път?

- С дъщеря ми вече имаме дуетна песен, която е включена в новия ми албум. Казва се Наташа и живее в Лос Анджелис. Завърши в "Бъркли" и пее отлично. Синът ми пък се занимава с футбол. На 25 години е и е вратар. Голямата му мечта е да играе в българското първенство за някой от големите ви отбори.

Реклама
Реклама
Реклама