Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/18992267 www.bgdnes.bg

Кой дърпа конците зад кулисите на новото риалити „Островът на 100-те гривни“? advertorial icon

Възможна ли е манипулация на диска, как се прави жив щит срещу смъртоносни змии на Филипините и защо шведи полудяха по приключенския формат на bTV 

Едно ново приключенско риалити. Стотици разпалени мнения, прогнози и теории в социалните медии и форумите. „Островът на 100-те гривни“ стартира само преди две седмици, но веднага консолидира феновете на екстремните приключения, предизвика ги да се гмурнат без спасителна жилетка в новото предаване на bTV, което върви от понеделник до четвъртък от 20.00 часа, и ги накара да коментират разпалено случващото се на екрана. 

Въпросите на зрителите се изсипаха като тропически дъжд. Възможно ли е да бъде манипулиран дискът, за да получат определени участници огромна власт? Кой измисля игрите и дава ли се предимство на претенденти с конкретни умения? Преувеличени ли са опасностите, които дебнат в електриковите води, по неравната земя и в натежалия от влага въздух на Филипините? Отговорите потърсихме от екипа, който стои зад мащабната телевизионна авантюра с елементи на екшън, трилър, драма и, понякога, на романс в джунглата.    

Дискът или всичко е въпрос на късмет

„Късмет ми е презимето. Лош ми е името“, казва един от героите на гениалния Тери Пратчет в поредицата „Светът на диска“. Припомнихме си тези думи, когато за пръв път видяхме диска в „Островът на 100-те гривни“. Да, той може да донесе неочакван късмет на някой от играчите, но и безмилостно да провали плановете на друг.

Големият диск в „Островът на 100-те гривни“ изглежда като машинария от роман на Жул Верн и е вдъхновен от дизайна на диска в австралийската версия на риалити шоуто. Както по света, така и у нас, играчи и зрителите напрегнато чакат всяко негово завъртане. Стрелката спира върху номер, който отговаря на номера на гривната на някой от играчите. След като дискът посочи участник, той взима контрола над играта за 24 часа. А схемите се заплитат.

В „Островът на 100-те гривни“ дискът е изработен на Филипините и е доставен броени часове преди старта на предаването. Тежък е, затова се налага да бъде вкопан в песъчливия терен. Водещият Александър Сано го завърта, всички притаяват дъх, а по-подозрителните зрители се питат възможно ли е „решението“ на диска да бъде манипулирано? „Категорично не. В „сърцето“ на диска стои проста механика, в него няма електроника. Постоянно е пред погледа на играчите и във всеки момент те могат да проверят как функционира. Напълно случайните му избори пък дават такава динамика, обрати и цвят на играта, каквито нито една манипулация не може да осигури“, обясняват от продукцията. 

Смъртоносни медузи и отровни змии 

Създателите на „Островът на 100-те гривни“ знаят, че най-атрактивните игри са в дълбокото. Но никога не забравят, че сигурността на участниците е най-важна. Преди всяка „мокра“ битка във водите на Филипините се гмуркат опитни местни хора и ловят смъртоносни медузи и змии, за чието ухапване няма противоотрова. Едва когато теренът е чист, игрите могат да започнат. „Случвало се е да местим съоръжения от дълбокото на плиткото и така да ощетим игра откъм атрактивност. Правим го без колебание, за да избегнем срещата с опасно тропическо животно. Безопасността е на първо място“, категоричен е Цветомир Матев, режисьор на риалитито.

Съмнения, че игрите могат да бъдат пригодени към уменията на определени участници, вече се прокрадват в социалните медии. Но дали имат резон? „Създаването на съоръжения за всяка игра е труден и бавен процес. За да вървим по график, целият сетинг трябва готов още преди да стане ясно кои ще са участниците в конкретната игра. Няма как нищо да бъде нагласено“, допълва Матев. 

Декор като за холивудски екшън 

„Островът на 100-те гривни“ се снима с размаха на холивудски екшън. Главният, капризен и често непредвидим герой, е природата. 

Българският екип бързо разбира, че е задължително да се подчинява на мощните океански приливи и отливи, защото те са неумолими на Филипините. При колебанията на водата най-малките острови в тази част на света потъват, след което отново „възкръсват“. Създателите на риалитито трябва предварително да предвидят къде точно да бъдат издигнати сложните конструкции за всяка игра, ако не искат декорът да бъде застигнат от съдбата на малките острови. Редакторите запретват ръкави и създават сложна схема, която е пресечна точка между игрите, приливите и отливите. Схема, с която биха се гордяли и картографите на Кралското географско дружество.  

Когато българите срещнаха шведите на Филипините 

Средната температура на Филипините е 35 градуса. Когато обаче шведи акостират в азиатската държава, става значително по-хладно.  Докато вървят снимките на „Островът на 100-те гривни“, на съседен остров шведи снимат „Сървайвър“. Въпреки близостта на двете продукции, скандинавците поддържат ледена дистанция. Всичко се променя в деня, в който виждат българския график. Оказва се, че в него са заложени над 100 игри, докато в шведското риалити са предвидени едва трийсетина. Студените сърца се разтапят, викингите стискат ръцете на българския екип и му предлагат безвъзмездна помощ, ноу-хау и вечна дружба.

Разбира се, ние, българите, нямаме нужда от помощ. Спокойно, и този път ще оцелеем. 

„Островът на 100-те гривни“, от понеделник до четвъртък, 20.00 часа, bTV.  

Реклама
Реклама
Реклама