Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/19010853 www.bgdnes.bg

И Шарън Стоун с болестта на Брус Уилис

Афазията понякога е преодолима 

Топпевици гаснат на сцената, от Селин Дион остана само скелет, но тя се бори

Куп болести мъчат холивудския елит въпреки многото му пари.

Светът се тревожи за състоянието на Брус Уилис, след като миналия месец звездата от "Умирай трудно" бе забелязан в автомобил в Ел Ей не напълно адекватен. Той страда от афазия - заболяване, засягащо мозъчните центрове на говора. Борещите се с това разстройство не могат да общуват. Семейството на Уилис разкрива, че актьорът има също твърде агресивна деменция. Нито тя, нито афазията са нещо уникално за Холивуд. Историята помни поне още няколко големи звезди с афазия.

Реклама

За учудване на всички болестта не подминава и Шарън Стоун. През далечната 2001 г. тя получава масивен мозъчен кръвоизлив, който не може да бъде овладян в продължение на девет дни. Съсиреците притискат и центровете, поддържащи говора. Благодарение на все още младата й възраст последствията преминават бързо - не за години, а за месеци.

Младата и красива Емилия Кларк също страда от това заболяване. За разлика от Брус Уилис, при когото то е дегенеративно, при нея е обратимо. Емилия е с увреден говор вследствие на аневризъм, получен преди доста години. Актрисата от "Игра на тронове" казва, че й е отнело дълго време да възстанови нормалното си общуване, защото след преминаването на физическите последствия има нужда от терапевтично лечение.

Иконичният Кърк Дъглас (1916-2020 г.) също става жертва на инсулт и не може да говори.

"Това ми повлия ужасно, плачех в леглото" - казва той постфактум. Ужасното събитие идва на главата му през 1996. Кърк вече е на 80 и се изисква много време, за да влезе във форма. Той прекъсва кариерата си за три години и през 1999 се появява отново на екран в ролята на пострадал от инсулт, какъвто всъщност е. Героят му няма много реплики.

Далеч по-сериозни са проблемите на две световноизвестни певици - Селин Дион и по-младата й колежка Адел.

Канадската музикална звезда Дион през 2022 г. съобщи, че страда от рядък проблем, наричан "синдром на скования човек". Тя така и не възстановява участията си на сцена след отшумяването на пандемията от коронавирус. Когато за първи път обяви, че се бори с болестта, тя каза: "Сега приоритетът ми е да подобря състоянието си". За съжаление положението й е необратимо. Дегенеративното разстройство засяга както мозъка, така и самите мускули - не може да контролира движението им. Впоследствие самите мускули се стопяват и пациентите остават кожа и кости. Селин Дион не се дава и се появи на парижката олимпиада, но в неузнаваем вид. Изпълнителката дори имаше нужда някой да я поддържа на сцената. Участието й е знак, че не се предава, колкото и да е тежко състоянието й.

Реклама

Младата певица Адел също не е в добро здраве, въпреки че е само на 35. Британката има проблеми с ишиаса и коленете. Проблемите й не би трябвало да са необратими, но няма публикувани подробности за реалното й състояние.

Адел желае да запази това за себе си и най-близките си. Дамата редовно отлага свои концерти, но има надежда, че това е само етап от живота й.

Особеният случай на Шиниъд О'Конър 

"Еталон" за звезда със здравословни проблеми, която въпреки всичко продължава кариерата си, е покойната Шиниъд О'Конър. Физическите трудности при нея са допълнение към психическите й. В своите мемоари О'Конър отбелязва, че майка й често я е биела. Баща й е бил в чужбина, впоследствие напуска майката. Като тийнейджърка О'Конър попада в изправителна комуна. Дисфункционалното семейство се отразява на връзките й - трудно създава стабилни партньорства и отглежда децата си сама.

Самоубийството на най-големия й син малко преди нейната смърт несъмнено е най-големият и окончателен удар върху нея. Но далеч преди това О'Конър е във вътрешни терзания и търси душевен мир. През 2018 г. тя приема исляма и заедно с новата религия името Садакат - "Вярност". Според нея именно вярността е нещото, което най-много липсва в съвременните отношения между хората.

Четете още

Брус Уилис все по-зле. Семейстовото обяви, че не му остава още много

Брус Уилис все по-зле. Семейстовото обяви, че не му остава още много

(Видео) Родата на Брус Уилис се съблича в забавно клипче, него го няма

(Видео) Родата на Брус Уилис се съблича в забавно клипче, него го няма

Познахте ли ги? Ето как изглеждат в момента легендите на киното от 90-те (снимки)

Познахте ли ги? Ето как изглеждат в момента легендите на киното от 90-те (снимки)

Жената на Брус Уилис иска кръв

Жената на Брус Уилис иска кръв

Реклама